maritbet girişmaritbet
Ev sahipleri şimdi de ara zam istiyor

Ev sahipleri şimdi de ara zam istiyor

Türkiye genelinde kiralık ev fiyatlarındaki yaşanan fahiş artış nedeniyle bazı fırsatçı ev sahipleri yılda ikinci kez kira artışına gitmeye başladı. 

Emlak piyasasında son dönemde büyük bir hareketlilik yaşandığını belirten Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan “Türkiye genelinde kira fiyatları yüzde 40 yükseldi.  İzmir, Ankara’nın gözde semtlerinde bu oran yüzde 100, İstanbul’da bazı bölgelerde yüzde 300'lere kadar çıktı” dedi.

‘Kiracıyı bağlamaz’

Emlak piyasasındaki durumun oluşturduğu karışıklık nedeniyle ev sahiplerinin farklı isteklerinin oluştuğuna dikkat çeken Akdoğan, “Kirayı bir seferde iki katına çıkaran ev sahiplerinin yanı sıra son dönemde de ara zam yapmaya başlayanlar var. Bir gün önce kira kontratını yaptınız ve evinizde oturuyorsunuz. Bir gün sonra piyasada yüksek kira artışı söz konusu olabilir. Bu, o evi kiralayan kişiyi bağlamaz. O kişiyi kira kontratı bağlar, kira kontratındaki artış bağlar. Artış oranı da yasal oranda tüketici fiyat endeksinden fazla olamaz” diye konuştu. 

‘Evden çıkarma hakkı yok’

Ev sahibinin haklı bir nedeni olmadan kiracısının çıkaramayacağını aktaran Akdoğan, “Kiracının kirayı ödememesi, sözleşme maddelerine aykırılıkta bulunması, evin izinsiz başkasına kiraya verilmesi ya da sözleşmede yazan amaç dışında kullanılması, evde esaslı bir tadilat, tamirat yahut yıkım yapılacak olması gibi haklı sebepleri bulunuyorsa kiracı tahliye edilebilir. Ancak kiracı kirasını ödüyorsa, aidatlarını ödüyor, sorumluluklarını yerine getiriyorsa ve evi de amacına göre kullanıyorsa o kiracı tahliye edilemez” ifadelerini kullandı.

Kira tespit davası açabilir

Akdoğan kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan zam sorunun davayla çözülebileceğini belirterek şunları söyledi: “Kiralama üzerinden 5 yıl geçmişse ve kira bölge ortalamasının altında kalıyorsa ev sahibi 'kira tespit davası' açıp, zam talep edebilir. Bu noktada bölgedeki kira bedelleri incelenir ve kira yeniden belirlenir. Fakat bu durumda kiracının hakkını koruyan bir kira bedeli belirleniyor. Mahkeme 'hakkaniyet indirimi' yapıp yeni kiraya karar veriyor. Eğer kira sözleşmesinin üzerinden 10 yıl geçmişse de 'herhangi bir gerekçe göstermeksizin' evden çıkarma hakkı var ama en az 3 ay önceden yazılı bildirim yapılması gerekiyor.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Orta gelir grubu konut kampanyasından kimler faydalanacak?
  • 30.09.2022 10:15

Orta gelir grubu konut kampanyasından kimler faydalanacak?

TOKİ'nin 250 bin sosyal konut kampanyasının ardından bu kez orta gelir grubu içi ...

Ev sahipleri depozitoyu iade etmekle yükümlü
  • 16.07.2022 09:04

Ev sahipleri depozitoyu iade etmekle yükümlü

TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan kiracıların depozito ile ilgili hakları hakkında bil ...

‘Sadece yabancıya kiralık’ ilanları piyasanın dengesini bozuyor
  • 13.04.2022 13:05

‘Sadece yabancıya kiralık’ ilanları piyasanın dengesini bozuyor

Emlak sitelerinde ‘Türkler aramasın, sadece yabancıya kiralık’ gibi ilanların sa ...

Ev sahiplerinin yabancı kiracılarla başı dertte!
  • 07.04.2022 16:23

Ev sahiplerinin yabancı kiracılarla başı dertte!

Türkiye’de yaşayan yabancıların sayısı her geçen gün artıyor.  Bütçelerine ...

"Ruslar gayrimenkul için Türkiye’ye yönelecek"
  • 15.03.2022 16:54

"Ruslar gayrimenkul için Türkiye’ye yönelecek"

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, "Yaptırımlar nede ...