10 ayda 1 milyon 280 bin konut satıldı

10 ayda 1 milyon 280 bin konut satıldı

Konut satışları, Ocak-Ekim döneminde 1 milyon 280 bin 852 gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre %27,0 artış gösterdi.

Ocak-Ekim döneminde ipotekli konut satışı %124,2 artarak 534 bin 256 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el satışın payı %69,1 oldu. İstanbul'daki ise toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı %71,3 oldu.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Ekim ayında konut satışlarında beklediğimiz şekilde bir azalma oldu. Satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre %16,3 azalırken, Eylül ayına göre ise %12,55 düşüş ile 119 bin 574 oldu. Bu satışlardan 36 bin 976'sı ilk satışlardan oluşurken, 82 bin 598'i ikinci el satışlardan oluştu. İpotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre %49,3 azalış göstererek 25 bin 566 oldu” dedi. 

Türkiye'de konut fiyat ortalaması

Türkiye genelinde ortalama kira ve satış fiyatlar hakkında da bilgi veren Altın Emlak Genel Müdürü “Ülkemizde konut fiyatlarında satılık m2 fiyat ortalaması son 6 ayda yaklaşık %22 artış göstererek 2.350-TL olurken, konut kiralarında son 6 ayda artış %14 artış ile 9.3-TL oldu. Satılık fiyatlara baktığımızda Muğla'da m2 satış fiyatı 7 bin lira ile ilk sırada yer aldı. Bunu, İstanbul 4 bin 480 lira ile takip ederken, İzmir'de 4 bin lira ve Aydın'da 3 bin 720 lira seviyesinde oldu. Kira fiyatlarında ise 23-TL ortalama ile gene Muğla gene ilk sırada yer alırken, bu ilimizi 21-TL ile İstanbul, 16-TL ile İzmir ve Antalya izledi. Konutlarda ülkemizde ortalama amortisman süresi ise yaklaşık 21 yıl. En düşük amortisman süresi 16 yıl ile Şanlıurfa, Kilis ve Edirne gerçekleşirken, Mersin, Kütahya, Kars ve Ankara'da bu süre 17 yıl seviyesinde. En yüksek amortisman süreleri ise 29 yıl ile Aksaray, 28 yıl ile Kayseri ve Kastamonu iken 26 yıl ile Artvin, Kırşehir, Bartın, Niğde ve Gümüşhane'de. 3 Büyükşehir'den Ankara'da amortisman süresi 17,5 yıl iken, İstanbul'da 18 yıl, İzmir'de ise 21 yıl” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Özelmacıklı: “Kiralık konut arzı önemli bir adım”
  • 11.09.2026 10:57

Özelmacıklı: “Kiralık konut arzı önemli bir adım”

Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı kiralık sosy ...

Arsa yatırımında yeni dönem
  • 03.09.2026 15:21

Arsa yatırımında yeni dönem

Türkiye'de arsa ve arazi yatırımları, gayrimenkul piyasasının önemli yatırım alt ...

Küçülen haneler konut tercihlerini değiştiriyor
  • 24.08.2026 13:32

Küçülen haneler konut tercihlerini değiştiriyor

Değişen hane yapısı daha küçük ancak fonksiyonel ve işletme maliyetleri düşük ko ...

Özelmacıklı: “Gayrimenkulün alternatif kullanım potansiyelinin doğru analiz edilmesi gerekiyor”
  • 16.07.2026 11:51

Özelmacıklı: “Gayrimenkulün alternatif kullanım potansiyelinin doğru analiz edilmesi gerekiyor”

Mustafa Hakan Özelmacıklı  Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılan deği ...

Uluslararası gayrimenkul yatırımcıları için rota yeniden Türkiye
  • 13.04.2026 11:46

Uluslararası gayrimenkul yatırımcıları için rota yeniden Türkiye

Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, küresel gel ...

Altın Emlak Global AB ve İngiltere’de tescillendi
  • 05.08.2025 11:36

Altın Emlak Global AB ve İngiltere’de tescillendi

27 yıllık geçmişiyle Altın Emlak Global sektörde Türkiye’den dünyaya açılan köpr ...