maritbet girişmaritbet
Zengin yatırımcı İstanbul'daki lüks konutlara yöneldi

Zengin yatırımcı İstanbul'daki lüks konutlara yöneldi

Markalı lüks konutta dünyadaki rakipleriyle yarışabilecek projelere sahip İstanbul, zenginlerin emlakta yatırım adresi durumuna geldi. Metrekare fiyatlarının 20 bin dolara kadar çıktığı lüks konutlar daha maket aşamasındayken tükeniyor.

 

Kaynak: DİLEK TAŞ - BÜLENT YOLDAŞ / SABAH


Zengin yatırımcının parasına yön veren lüks yatırımlar yönünü İstanbul'a çevirdi. Birkaç yıl öncesine kadar yatırımlarını emlakta değerlendirmek isteyen Türk zenginler yurtdışında projelere bakarken artık dışarı çıkmaya gerek görmüyor. Bunun yanı sıra yabancı emlak yatırımcıları da Türkiye'deki lüks konut projelerinde fırsatları araştırıyor. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) Başkanı Turgay Tanes, son yıllarda projelerinde farklılık yaratmak isteyen müteahhitlerin ünlü mimarlarla anlaşarak ve ünlü zincirlerle işbirliği sağlayarak lüks projeler de hayata geçirmeye başladığına değiniyor. Tanes, emlak patronlarını şehrin inde buldukları arazileri lüks projelerle değerlendirmek istediğine değiniyor.

PROJELERİN YÜZDE 15'İ LÜKS
Tanes, bunun dünya metropolleri arasındaki İstanbul'da çok doğal bir süreç olduğunu söylüyor. Hayata geçirilen konut projelerinin yüzde 15'lik bölümünün lüks konutlardan oluştuğunu açıklayan Tanes, orta gelir gurubuna yapılan 4- 5 bin konutluk büyük hacimli konutların yanında lüks konutların daha butik olarak 300-400 zaman zaman 50-60 üniteden meydana geldiğini belirtiyor. İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerdeki lüks proje yarışı emlak patronlarını da bu şehir içinde bulabildikleri değerli arazilerde lüks yatırım yapmaya itiyor. Bunun yanı sıra markaya meraklı olanlar için Armani, Philippe Starck gibi tasarımcıların ellerinin değdiği projeler de İstanbul'da yerini alıyor. Yatırımcıların en büyük problemini şehir merkezlerinde arsa üretmek oluşturuyor. Emlak Konut GYO ile şehir merkezlerinde arsa üreterek lüks konut sektörüne katkıda bulunacağını açıklıyor.

4 BİN $'DAN BAŞLIYOR
İstanbul' da lüks projelerdeki en düşük metrekare fiyatları 4 bin dolardan başlıyor, 20 bin dolara kadar çıkıyor. Yeni markalar pazara girdikçe bu metrekare fiyatlarının önümüzdeki yıllarda daha da artacağı tahmin ediliyor. Emlak uzmanları bu fiyatların suni olmadığına dikkat çekerek, hem İstanbul'un coğrafi önemi hem de Türk ekonomisinin gelişen yapısıyla birlikte yakın tarihte metrekare fiyatlarının daha da yükseleceğini söylüyor. Sadece isim ve proje kalitesi değil metrekare fiyatlarının da Avrupa ve dünyadaki diğer rakipleriyle yarıştığı projeler İstanbul'un siluetini değiştireceğe benziyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KALİTEYİ ARTIRIR
Emlak uzmanları en büyük problemin şehir merkezinde arsa üretmek olduğuna değinerek "Şehir merkezinde arsa olmadığı için bizde lüks projeler şehir dışında yapılıyor. Oysa dünyada bu durum tam tersine işler. Şehir merkezleri yüks projelerin üretildiği yerlerdir" diyor. Uzmanlar kentsel dönüşüm projelerinin hayatageçirilmesiyle birlikte arsa üretmi imkânı doğmasından dolayı şehir merkezlerindeki projelerin kalitesinin artırılacağına değinirken orta vadede fiyatlar üzerinde de olumlu etkisinin olacağına vurgu yapıyor.

LÜKS KONUTTA İSTANBUL MARKA OLUYOR

"İstanbul'da konut fiyatları Avrupa'nın çok gerisinde"
Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut fiyatlarında bir köpüğün söz konusu olmadığını söyledi.

İstanbul ve Bursa'da su temalı projeler inşa eden Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarından biri olan Sinpaş GYO'nun İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, İstanbul'da üretilen 130 bin konuttan yüzde 60'ının sosyal konut, yüzde 30'unun da lüks konut olarak üretildiği bilgisiniverdi. Lüks konuttaki yüzde 30'luk dilimle ilgili olarak Çelik, "Lüks konutları iki katagoriye ayırmak gerekiyor. Birinci grupta, bizi ürettiğimiz projelerinde içinde yer aldığı sosyal alanlarıyla, konseptiyle farklılaşan ve B+ gelir grubuna hitap eden metrekare fiyatı 2 bin 500-3 bin 500 TL aralığındaki projeler, diğer grupta da A+ gelir grubuna yöenelik az sayıdaki daha özel projeler yer alıyor.

AVRUPA'DA 5-6 BİN EURO
Türkiye'de lüks konut projelerinin Avrupa'daki eşdeğerlerleri ile kıyaslandığında fiyat açısından ucuz olduğuna değinen Çelik, "Bizim metrekaresi 2500-3 bin 500 TL fiyat aralığından sattığımız konutlar Avrupa'da 5 bin - 6 bin eurolardan satılıyor" diye konuştu.

Hong Kong, Singapur gibi İstanbul'a benzer şehirlerde A+ projelerin metrekare satış fiyatlarının 50-60 bin dolarlar seviyesinde olduğuna işaret eden Çelik, Türkiye'de fiyatların henüz düşük olduğunu ve nerelere kadar çıkabileceğini gösterdiğini vurguladı.

Çelik, Türkiye'de nitelikli lüks konutlara olan ilginin hızla arttığına işaret eden Çelik, Sinpaş GYO'nun Bosphorus City ve İstanbul Sarayları gibi projeleriyle, farklı gelir gruplarına nitelikli bir yaşam sunduklarını söyledi.

150 BİN TL'DEN BAŞLAYIP 2 MİLYON TL'YE KADAR ÇIKIYOR
Sinpaş Yapı'nın Bosphorus City projesinde konut fiyatlar 150 bin TL'den başlayıp 2 milyon TL'ye kadar çıkıyor.

'Birkaç yıl içinde metrekaresi 25 bin dolara konut satmak hayal değil'
Spradon projesi içindeki villa projesiyle lüks konut üreten Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu, Türkiye'nin daha çok lüks konuta ihtiyacı olduğunu kaydediyor. Çok kaliteli konut üretilmesine rağmen fiyatların hala Avrupa ülkelerinin dörtte biri seviyesinde olduğunu söyleyen Kuzu, "Ancak bu fiyatlar burada durmayacak. Yakın zamanda daha da yükselecek. Ben 25 bin dolar fiyatlarını orta vadede yakalayacağımızı düşünüyoruz. Gerçek eğerler bu seviyeleri bulacak. Bu bir hayal değil" diye konuşuyor. Kuzu, özellikle de kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesiyle daha fazla lüks konut üretileceğini böylece fiyatların da bununla doğru orantılı olarak yükseleceğini kaydetti. Spradon Evleri projesindeki en villaların metreklare fiyatlarının 4 bin ile 8 bin TL arasında olduğunu kaydeden projedeki en pahalı villa fiyatının ise 2.5 milyon TL olduğunu söyledi.
 

'Türkiye lüks konutta henüz yolun başında'

İstanbul'da Kartal Dragos ve Maltepe'de Dubai'deki projelerden esinlenerek yelken şeklinde mimariye sahip projeler üreten DAP Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, son yıllarda Türkiye'de sektörün geliştiğini ifade ederek, DAP Yapı olarak en iyiyi yapıp en uygun fiyata satmayı hedeflediklerini anlattı.



Bu hedef doğrultusunda lüks projeler ürettiklerini dile getiren Yılmaz, lüks proje kavramını peyzajından ağacına, sosyal tesisinden mimarisine konseptine ve lokasyonuna kadar tüketicinin beklentilerinin üzerinde geliştirilen projeler olarak tanımladı. İstanbul'da bir çok proje üretildiğini ve bunların büyük kısmının sosyal konut niteliğinde olduğuna işaret eden Yılmaz, lüks kategorisinde Maltepe'de inşa ettikleri DAP Royal Center'da inşaat malzemesinden, peyzaja kadar özel ürün ve tasarımlarkullandıkları bilgisini verdi. Yılmaz, özel tasarım ve çalışmalara örnek olerak, "Dragos Royal Center'da inşaat melzemelerinde Vitra'nın özel tasasrım son seri ürünlerini, kapılarda özel tasarım ve üstü savorsky taşlı kapılarkullanıyoruz. Projemiz tasaımı ve mimarisiyle de farklılaşıyor" diye konuştu

Sandıktan çıkan 'EVET' piyasayı tetikledi

 

Sur Yapı Başkanı Altan Elmas, referandum sonrası gelişen olumlu havanın konut sektörüne yansıdığını, fiyatların orta vadede 2-3 kat artabileceğini söyledi.


İstanbul'da Çamlıca'nın Ümraniye eteklerinde A ve A+ gelir grubuna yönelik İstanbulExen projesini eylülde satışa sunan Sur Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Referandum sürecinin ardından yakalanan olumlu havanın Türkiye'ye sermaye akışını hızlandırdığını ifade ederek, milli gelirin de artmasıyla konut piyasasında hareketlenmenin yaşandığını kaydetti.

YABANCIYA SATIŞIN ÖNÜ AÇILMALI
İstanbul'da konut fiyatlarının Avrupa yakasında 12-13 bin dolarlar seviyesinde, Anadolu yakasında ise 6 bin dolarlar seviyesine ulaştığına değinen Elmas, "Londra ve Paris'te lüks konut fiyatlarının metrekare satış fiyatı 50 bin euroları buluyor. Hong Kong'ta 60-70 bin dolarlarseviyesinde. Yani Türkiye fiyatlar bakımındanbu ülkelerin çok gerisinde.

Özellikle yabancıya gayrimenkul satışının önündeki engellerin kaldırılmasıyla Türkiye'de de konut fiyatlarının 2012'ye kadar 2-3 kat artacağını düşünüyorum" dedi.

Lüks konut projelerinde önemli bir unsurun da merkezi lokasyon olduğuna vurgu yapan Elmas, kentsel dönüşümün ve şehir merkezlerinde arsa üretilmesinin önemine değindi.

Exen İstanbul'da en yükseği 2.5 milyon TL
Altan Elmas, Anadolu yakasında inşa ettikleri EXEN İstanbul projesinde metrekaresi 10 bin TL seviyelerinden satışlar gerçekleştirdiklerini belirterek, bu projede 175 bin TL'ye stüdyo daire satılırken en yüksek fiyatın ise 2 milyon 500 bin TL olduğu bilgisini verdi.

360 derece Boğaz manzarasına sahip Exen İstanbul'da konuklar lobide karşılanacak. Vale, concierge, resepsiyon hizmetleribulunacak. Kafe ve restoranları, kuaförü, kuru temizlemesi, lostra salonu, kreşi ve marketiyle günlük ihtiyaçların karşılanabileceği mini çarşısı, Exen İstanbul sakinlerinin yanı sıra dışarıya da hizmet verecek. 27'nci kattaki donanımlı spor tesisinde, yüzme havuzu, fitness alanı, sauna, buharbanyosu ve masaj odası yer alacak. Ayrıca kulede her üç katta bir, yatay bloklarda ise her dairede kat bahçeleri bulunuyor.

Ekonomideki istikrar projelere yansıyor

 

Son 4-5 yıldır İstanbul'da çok kaliteli projeler yapıldığına değinen Gül İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Gül, "İstanbul'da mimari tasarıma iç ve dış dizayna önem veren, Avrupa'daki kaliteyi bile gçeen projeler yapılıyor" diyor.




Ekonomideki istikrarın inşaat projelerinin kalitesine de yansıdığına değinen Gül, "Bu anlamda müteahhitler arasında da ciddi bir yarış var. Bu rekabet daha da iyi projeleri peşinden getirecektir" diyor. İyi mimarlarla çalışan kaliteli malzeme kullanan firmaların kazandığınıdiğerlerinin ise sınıfta kaldığını belirten Gül, "Müşteribu konuda çok bilinçlendi. İyi projelerin nasıl olduğunu biliyor" diyor. Bundan birkaç sene önce metrekaresi 15-10 bin dolarlara Moskova, Londra gibi yerlerdeki fiyatlara imrendiklerini söyleyen Gül, "Artık kalkınmışlığın değeri emlak değeriyle ölçülüyor. İstanbul da bunlara fazlasıyla layık bir şehir" diye konuşuyor. "Paralarını değerlendirmek isteyenlere gayrimenkule yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum" diyen Gül ayrıca son dönemlerde yapılan projelerle daha geniş metrekareli araziye sahip olan projelerde insanların sadece lüks bir ev değil yaşam da satın aldıklarını da sözlerine ekliyor.

"Arazi olmadığından lüksü şehir dışına yapıyoruz"

 

İstanbul'da birçok lüks projeye imza atan Yaşar Aşçıoğlu, "Her zaman şehrin merkezi en değerli yerdir. Lüks merkezde yapılır" diyor.



Fulya'da lüks konut kategorisinde Selenium Twins projesini hayata geçiren 2011 yılında ise Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen Stadı'nda yeniprojesini hayata geçirecek olan Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, İstanbul'daki lüks yapı oranının çok yüksek olduğunu belirterek "Şehrin en değerli yerlerinde arsa bulunamaması nedeniyle lüks proje hayatageçirilemiyor. Lüks projeler ise şehir merkezlerinden uzakta yapılıyor- Dünyada ise bu durum tam terine işler. En lüks projeler şehir merkezlerinde yapılır. Bizde şehir dışında yapıldığı için istenilen değere ulaşılamıyor" diyor. Arazi üretilememesi nedeniyle sebeplerden dolayı Avrupa ile yarışacak duruma daha gelinmediğini belirten Aşçıoğlu, "Bana göre şu anki fiyatlar normal. Yavaş yavaş yükselecek. Her zaman şehrin merkezi en değerli yerleridir" diye konuşuyor. "Emlakta en değerli formül: Lokasyon, lokasyon, lokasyon" diyen Aşçıoğlu satışları devam eden Selenium Twins projesinde metrekare fiyatlarının 6 bin 500 dolar, en pahalı daire fiyatının ise 1.5 milyon dolar olduğunu dile getirdi. Aşçıoğlu, Ali Sami Yen arazisi yerine yapılacak projede ise fiyatlarda "uçmayacaklarını" ifade etti.

'Yabancıya satışta engeller kalkarsa gerçek değer oluşur'

 

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, "Fiyatların 3-4 kat artması hayal değil. Yeter ki yabancıya konut satışının önü açılsın" diyor.



Lüks konut kavramını nitelikli konut olarak tanımlayan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, "Benim lüks konuttan anladığım nitelikli yaşamalanıdır. Lüks bir konut, nitelikli sosyal alanlarıyla, sunulan hizmetleriyle, mimarisiyle içinde yaşayanlara ayrıcalık sunan projelerdir" değerlendirmesini yaptı. Lüks konutların belli bir fiyat aralığı olduğuna değinen Ali Ağaoğlu, Türkiye'de konut fiyatlarının halen taban seviyede olduğunu vurguluyor. Ağaoğlu, Türkiye'de konut sektörünün ve ekonominin daha da gelişmesi için gayrimenkul piyasasının tetikleyici rolü olduğuna dikkat çekerek "Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu para, ya kredi olarak alınacak ya da Türkiye'deki emlak piyasasının yabancı bireysel yatırımcılara açılmasıyla kaynak girişi sağlanacak. Sadece kendi vatandaşlarımıza konut satarak ne kaynak yaratabiliriz ne de Türkiye'de emlak fiyatlarının hak ettiği değerlere ulaşmasını sağlayabiliriz. Bu nedenle öncelikli olarak yabancıya gayrimenkul satışının önündeki tüm engellerin kaldırılması gerekiyor" değerlendirmesini yaptı. Ağaoğlu, İstanbul'un nitelikli lüks projeleriyle yabancı yatırımcılarında ilgisini çektiğini söyledi. Ancak mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesi nedeniyle bu potansiyelini değerlendiremiyoruz. İstanbul'daki metrekare satış fiyatlarının Londra'daki, Dubai'deki değerlere ulaşması bir hayal değil, yeter ki yabancıya konut satışının önündeki engeller kaldırılsın" dedi

"LÜKS SADECE SARAYLARDA YAŞANMAZ "
Ali Ağaoğlu, reklam filmlerinde kendisinin rol aldığı "10 Bin Peşin Daire Senin" kampanyasını Ataşehir'deki My Towerland projesine de taşıdı. Ağaoğlu'nun "Eskiden lüks yaşamak için saraylarda yaşamak lazımdı. Şimdi lüksü Ataşehir'de yaşayın" sözleriyle tanıttığı My Towerland projesinde 97 ile 210 metrekare arasında konutlar 377 bin ile 938 bin lira, 139 ile 274 metrekare arasındaki konutlar 478 bin ile 1 milyon 119 bin lira arasında, 216 ile 342 metrekare arasındaki konutlar ise 802 bin lira ile 1 milyon 504 bin lira aralığından satılıyor. Projedeki gökyüzü vilları lüks konut statüsüne giriyor.

İnan: Yakında metrekaresi 30 bin doları bile görürüz

 

İstanbul'un lüks konutta Türkiye'nin bir markası haline gelmesi planlanıyor.



2005-2007 yılında lüks konutta metrekare fiyatlarının 10 bin dolara kadar çıktığını söyleyen İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, artık İstanbul'da 20 bin dolarıbulan metrekare fiyatlarına dikkat çekiyor. Dubai gibi emlak piyasasında lüks konuta odaklanan pazarlardaki durgunluk ile yabancı yatırımcılarında yönünü İstanbul'a çevirdiğine dikkat çeken İnan, "Yabancıya satışın önü açılırsa satışlar artar. Özellikle de Arabistan, Rusya ve Kazakistan pazarlarına satışın önünün açılması lazım" diye konuştu. İnan, bu engelin kalkmasıyla birlikte metrekare fiyatlarının 30 bin doları göreceğini söylüyor. Lüks konutun kaliteli konut anlamına geldiğine vurgu yapan İnan, "Türk müteahhitlik şirketleri dünya pazarında Çin'den sonra ikinci sırada geliyor. Dünyaca ünlü firmalar ise son yıllarda projelerini Türk mimarlara çizdiriyorlar. Bunun gibi yakında Türk müteahhitler de marka haline gelecek. Şu anda hacim olarak Türk müteahhitler çok büyük ama hala marka haline gelmedi" diye konuştu.

'Kriz olmasaydı bu rakamların çok üstüne çıkardık'

 

İstanbul'da lüks konut talebinin hiç bitmeyeceğini söyleyen Tezman, "Yeniprojeler gelecek" dedi.



Daha çok orta ve üstü gelir gurubu için projeler üreten Avrupa Konutları markası da lüks konuta girdi. Bahçeşehir'de Saklıbahçe villa projesini adıyla 36 villalık butik bir projeyi hayata geçiren şirket bundan sonra lüks alana da yönelecek. Avrupa Konutları Satış ve Pazarlama Sorumlusu Varol Tezman, özellikle de İstanbul'da lüks projelere olan talebin hiç bitmeyeceğini söyleyerek "İnsanlar her geçen gün daha yeni ve daha lüks konuta ihtiyacı artıyor. Projelerdeki teknik ve hizmetanlayışındaki standartlar yükseldikçe bu talebin hiç bitmeyeceğin düşünüyorum" diyor. Milli gelirin yüzde 40'ının üst gelir grubunun elde ettiğini vurgulayan Tezman, "Şu anda lüks konutlarda fiyatlar 6 bin dolardanbaşlıyor. Avrupa'da ise bu rakamlar çok üstünde. Ekonomik kriz olmasaydı bu rakamların çok daha üstüne çıkardık" diye konuştu. Tezman, Saklıbahçe projesinde 15 villa kaldığına dikkat çekerek büyüklükleri 240 metrekare ile 478 metrekare arasında değişen projede en pahalı villanın 1 milyon 600 TL olduğunu da sözlerine ekledi.

'Yabancıya satış, lüks konutta fiyatı artırır'

 

Rixos Elysium Suites'le lüks konutu şehir merkezine taşıyan Ofton İnşaat'ın Yönetim Kurulu Eşbaşkanı İsmail Hakkı Altun, "Yabancılara mülk satışı lüks konutu hareketlendirir" dedi.



Taksim'de yaptığı ve Rixos tarafından işletilecek Rixos Elysium Suites projesiyle emlak sektöründeki en lüks projesini yapan Ofton İnşaat'ın Yönetim Kurulu Eşbaşkanı İsmail Hakkı Altun, lüks kavramının İstanbul'da daha yenibaşladığını söylüyor. Avrupa'nın diğer şehirleri ile karşılaştırıldığında lüks konuttaki satış değerlerinin hala çok düşük olduğunu söyleyen Altun "Standartların yükselmesiyle İstanbul'da lüks konutların değerlerinin daha da artacağını düşünüyorum.

LÜKS KONUT PİYASASINDA CANLANMA BEKLENİYOR

Paris'te, Londra'da lüks fiyatları 2-3 katı değerinde. Biz daha işe yeni başlıyoruz. Daha çok işimiz var" diye konuşuyor. Lüks konutta talebin şimdilik daha çok iç piyasadan geldiğini belirten Altun, "Yabancılara satışların önünün açılması projelerimizdeki satışları da hızlandırır. Şimdiki koşullarda Türk müşterilere satmak daha kolay. Çünkü yabancıya emlak konusundakiengeller nedeniyle satış yapsak bile parasını 3 aydan önce veremiyoruz" diye konuştu.


 

  • Etiketler:

Yorum Yaz