maritbet girişmaritbet
Zafer Çağlayan, teşvik uyarısında bulunacak

Zafer Çağlayan, teşvik uyarısında bulunacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu hafta İstanbul’da Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın ve bankaların yöneticileriyle buluşarak ‘teşvik’ uyarısında bulunacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu hafta İstanbul'da Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın ve bankaların yöneticileriyle buluşarak ‘teşvik' uyarısında bulunacak

Teşvikte altıncı bölgede yer alan ilere yatırım yapmak isteyenlerin ipoteğini kabul etmeyen bankaların dikkatini çekecek olan Çağlayan, “İnsanlar doğuya yatırım yapmak istemiyor. Çünkü bankaların ipotek engelleriyle karşılaşıyor. Bunun kabul edilebilir tarafı yok. Bankacıların bu konuyu pas geçmeyeceklerini ümit ediyorum” dedi. Çağlayan, “Altıncı bölgeye ciddi teşvikler verdiklerini belirterek şöyle konuştu:

Garip durumlar var

“Geçmişte Doğu ve Güneydoğulu işadamları, ‘niye memlekete yatırım yapmıyorsunuz da İstanbul'da bina alıyorsunuz?' diye hep suçlandı. Ne yapsın, oradaki gayrimenkulleri ipotek kabul edilmediği için gelip buradan aldıkları gayrimenkulleri ipotek gösterip teminat mektubu almaya çalıştılar. Buna ne gerek var? İnsanlar Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım yapmak için çok fazla istekli olamıyor. Yatırımları desteklemesinin yolu şu: Yatırımcının Doğu ve Güneydoğu'daki arazisi ve binasını ipotek kabul etmeyen bazı bankaların anlayışı var. Bunun kabul edilebilir tarafı yok. Yine yatırımları sigorta etmeyen sigortacılık anlayışı var.

Sigortacılık anlayışı değişmeli

Türkiye'de mevcut sigortacılık anlayışının da sigortayı desteklemekten uzak olduğunu belirten Çağlayan, “Altıncı bölgeye teşvik veriyoruz. O bölgede ciddi yatırımlar yapılacak. Ama bankacılık sistemi, buradaki gayrimenkulleri ipotek kabul etmez ya da çok düşük değerle alırsa; sigortacılık sistemi de buradaki işlemlere sigorta yapmazsa, o zaman net ifade edeyim, her iki kesimi de Doğu ve Güneydoğu'nun ekonomik büyümesini engeller bir konuma girer” açıklamasını yaptı. Günde 15-20 görüşmesinde işadamlarının kendisine bu şikayetlerini ilettiğini aktaran Çağlayan, “Bankacılık sisteminin, kamu veya özel ayırmadan, Doğu ve Güney Doğu'daki yatırımcıları mutlaka desteklemesi lazım. ‘Gidin kaynaklarınızı ortaya atın' da demiyoruz. Bu hafta İstanbul'da banka yöneticileri ile bir araya gelip bunları, yeni teşvik sistemini anlatacağız. Onlar da kendi pozisyonlarını tespit ederler” dedi.

Doğu ve Güneydoğu Çin'e alternatif

EKONOMİ Bakanı Çağlayan, altıncı bölgede yer alan Doğu ve Güneydoğu'nun tekstilde Çin'e karşı alternatif bir bölge olacağını da kaydetti. “Burada yatırım yapanlar çok ciddi avantajlara sahip olacaklar. Bu bölge bizim Çin'imiz olsun” diyen Çağlayan, şöyle konuştu:  “Giyim sanayicileri Doğu ve Güneydoğu'daki illeri gezip yatırım yapmak için geç bile kalıyorlar. Tekstilciler iddialı şekilde yatırım yapacak durumdalar. Uzakdoğu'ya karşı Doğu ve Güneydoğu alternatif olacak. İşsizliğin getirdiği terör boyutu var. Bunların hepsini ciddi şekilde panzehiri olacak.”

Özel sektör aklını başına alsın

TÜRK özel sektörünün artık aklını başına alması gerektiğini söyleyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz babadan kalma usullerle mi devam edeceğiz, yoksa yeni sisteme mi geçeceğiz? Babadan kalma usulle gelmiş olduğumuz nokta bu. Artık yeni sistemlere dünyanın yaptığı gibi yüksek teknolojili ve katma değerli ürün sistemine geçmemiz gerekiyor.”

Doğu'daki OSB'lerde yer bulamayacaklar

EKONOMİ Bakanı Çağlayan, teşvik sistemiyle birlikte Doğu ve Güneydoğu'da yatırımcının yer bulamayacağını belirterek şöyle konuştu: “Bana bunun sinyalleri geliyor. Bölgedeki oda ve borsa başkanlarıyla görüşüyorum; ciddi talepler geldiğini ifade ediyorlar. Doğu ve Güneydoğu'dan sadece tekstil değil, diğer alanlarda da önemli yatırımlar var. Sistemi iyi anlatırsak sonucu da iyi olur.”

Bakan olmasam ben bile yatırım yaparım

“BAKAN olmasam, ben bile teşvik alır Doğu'da yatırım yapardım. Gidip Muş'a yatırım yapmak isterdim. Hem de bu yatırımla hakikaten emek yoğun sektörde yatırım olabilirdi” diyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:  “İsteyenlere gider teşvikleri anlatırım. Yeter ki yatırımcı gelsin bilgi istesin; Tarzanca bile anlatırız, tek tek anlatırım.”

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çukurova Havalimanı
  • 01.02.2012 16:39

Çukurova Havalimanı

Çukurova Havalimanını Afyonkarahisar'lı işadamı Şükrü Koçoğlu yapacak ...

Türk müteahhitler Libya'da
  • 05.11.2011 13:36

Türk müteahhitler Libya'da

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte 270 Türk işadamı Libya'ya çıkarma yap ...

Zafer Çağlayan'ın aile şirketi bölünüyor
  • 11.03.2016 17:01

Zafer Çağlayan'ın aile şirketi bölünüyor

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın kardeşi Şenol Çağlayan ve oğlu Salih Kaan ...

Zafer Çağlayan ile Muammer Güler bakanlık görevlerinden istifa etti
  • 25.12.2013 10:03

Zafer Çağlayan ile Muammer Güler bakanlık görevlerinden istifa etti

İçişleri Bakanı Muammer Güler ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bakanlık görevi ...

Zafer Çağlayan Ekonomi Bakanlığı'ndan istifa etti
  • 25.12.2013 08:36

Zafer Çağlayan Ekonomi Bakanlığı'ndan istifa etti

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan bakanlık görevinden istifa etti ...