maritbet girişmaritbet
Zafer Çağlayan: Müteahhitlik konusunda kapımız Belçikalılara açık!

Zafer Çağlayan: Müteahhitlik konusunda kapımız Belçikalılara açık!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, gençliğinde hep başka ülkelerin başarı hikayesini dinlediğini belirterek, "Biz gençliğimizde ülkemizde Güney Kore'nin yapmış olduğu başarılardan, Avrupa'nın, Almanya'nın başarılarından bahsettik."

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, gençliğinde hep başka ülkelerin başarı hikayesini dinlediğini belirterek, "Biz gençliğimizde ülkemizde Güney Kore'nin yapmış olduğu başarılardan, Avrupa'nın, Almanya'nın başarılarından bahsettik."

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, gençliğinde hep başka ülkelerin başarı hikayesini dinlediğini belirterek, "Biz gençliğimizde ülkemizde Güney Kore'nin yapmış olduğu başarılardan, Avrupa'nın, Almanya'nın başarılarından bahsettik. Şimdi çok sevinçliyim ki artık Türkiye'nin de önemli bir başarı hikayesi var. Şimdi Türkiye'nin gösterdiği bu ekonomik başarı hikayesi dünyanın her yerinde konuşuluyor" dedi.

Belçika Veliaht Prensi Philippe'nin Türkiye ziyareti çerçevesinde Sheraton Otelinde, "Belçika-Türkiye Müteahhitlik Sektöründe İşbirliği Olanakları" konulu toplantı gerçekleştirildi.

Prens Philippe'nin de katıldığı toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, Prens Philippe'nin Belçikalı işadamlarıyla Türkiye'ye yaptığı ziyaretin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Çağlayan, Türkiye'nin, küresel krizden "yara bere" almadan çıktığını ve krizi fırsata çevirme konusunda önemli başarılar elde ettiği bir ortamda, Prens Philippe ve Belçikalı işadamlarının Türkiye'ye yaptığı ziyaretin çok önemli olduğunu ifade etti.

İki ülkenin toplam ticaret hacminin 1 trilyon dolardan fazla olduğuna dikkati çeken Çağlayan, Türkiye ile Belçika arasında şu anda 6,5 milyar dolar düzeyinde bulunan ticaret rakamının iki ülkenin dinamiklerini yansıtmaktan çok uzak olduğunu kaydetti.

İki ülke arasındaki ticareti artıracak büyük potansiyel bulunduğunu ifade eden Çağlayan, "Belçika'dan Türkiye'ye geliş 3 saat, ama ben tüm Belçikalılar'a garanti veriyorum Türkiye'den Belçika'ya gidiş 2 saat, çünkü 1 saat fark var. Böylesine yakın coğrafyada ve Belçika'da 160 binin üzerinde Türk vatandaşı olduğu bir ortamda ekonomik ve siyasi ilişkilerimizi çok fazla geliştirebiliriz" diye konuştu.

-Türkiye'nin bir başarı hikayesi var

İki ülkenin çok fazla ortak özelliği bulunduğunu, bölgelerinde siyasi ve ekonomik istikrarı fazlasıyla benimseyen ve bu konuda faaliyet gösteren ülkeler olduğunu anlatan Çağlayan, şöyle konuştu:

"Ekonomik olarak son 9-10 yılda Türkiye gerçekten de bir mucize gerçekleştirdi. Biz gençliğimizde hep başkalarının başarı hikayelerini dinlerdik. Biz gençliğimizde ülkemizde Güney Kore'nin yapmış olduğu başarılardan, Avrupa'nın, Almanya'nın başarılarından bahsettik. Şimdi çok sevinçliyim ki artık Türkiye'nin de önemli bir başarı hikayesi var. Şimdi Türkiye'nin gösterdiği bu ekonomik başarı hikayesi dünyanın her yerinde konuşuluyor, biz bunu siyasi istikrarla sağladık."

Türk özel sektörünün dünyanın en zor bölgelerinde iş yaptığını, Irak'ta, Libya'da Türk müteahhitlik sektörünün bulunduğunu, Afganistan, Türkmenistan ve Kazakistan gibi ülkelerde yapılan müteahhitlik işlerinin yüzde 95'inden fazlasını Türk müteahhitlerinin yaptığını kaydeden Çağlayan, bu konuda Belçikalı firmalarla işbirliği yapılabileceğini bildirdi.

Çağlayan, "Ortadoğu'da, Afrika kıtasında, Çin, Japonya, Avusturya ve Almanya firmaları başta olmak üzere birçok ülke Türk müteahhitleri ile işbirliği yapmak istiyorlar. Kapılarımız Belçika firmalarına sonuna kadar açık. Belçikalı dostlarla işbirliği yapmaya hazırız" diye konuştu.

2023 yılına kadar Türkiye'de 7 milyondan fazla konutun yenileneceğini ve ülkede konut, enerji ve ulaşım sektöründe yapılacak yatırımın 1 trilyon doları aşacağını ifade eden Çağlayan, Türkiye'deki bu projelerde de Belçika firmalarının yatırım yapabileceğini dile getirdi.

-Belçika Başbakanı Peeters-

Belçika Flaman Bölgesi Başbakanı Kriss Peeters ise konuşmasında Türkiye'nin ekonomik başarılarını övdü.

Türkiye'nin çok dinamik ve yenilikçi bir ülke olduğunu vurgulayan Peeters, ekonomik büyümedeki boyutun Türkiye ile Belçika arasında nasıl bir işbirliği yapılması gerektiğine ışık tuttuğunu belirtti.

İki ülke arasında artan ticaret hacmine dikkati çeken Peeters, "Türkiye, en büyük 14'üncü ticaret ihracat pazarımız ve en büyük 17'inci tedarikçimizdir. Ancak iki ülke arasında kullanılması gereken daha büyük potansiyel var. İnşaat ve enerji sektöründe yapılacak daha işler var" diye konuştu. Peeters, bugünkü toplantıyla iki ülke arasındaki ticaret hacmi rakamlarını yukarıya taşıyacak olumlu görüşmeler yapmayı da umduklarını sözlerine ekledi

-İNTES Başkanı Koçoğlu-

Toplantıda konuşan Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu da Belçika'nın dünyanın en çok yatırım çeken ülkelerinden biri olduğunu, aynı zamanda Türk şirketleri açısından da yatırımların cazip olduğu bir ülke konumunda bulunduğunu söyledi.

Bu yatırımlarda Belçika topraklarında yaşayan Türk nüfusunun payının da büyük olduğunu kaydeden Koçoğlu, "Genç nüfusumuz ülkede önemli bir potansiyel yaratmaktadır. Belçika'da yaşayan ikinci ve üçüncü kuşak temsilcilerimiz ülkenizin önemli üniversitelerinde eğitim alarak ülkenizin nitelikli iş gücünü oluşturmaktadır. Aynı zamanda Belçika'nın ihtiyaç duyduğu ara eleman dalında da genç işgücü Türk vatandaşlarımızca karşılanmaktadır" dedi.

Türkiye'de halen 400'ün üzerinde Belçika sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini belirten Koçoğlu, bu işadamlarının faaliyetlerinin iki ülke arasında köprü oluşturduğunu dile getirdi.

Koçoğlu, Belçika ve Türk müteahhitlerinin ortaklaşa Kuzey Afrika'da, Ortadoğu'da, Asya'da, Avrupa'da ve Amerika kıtasında ortaklaşa projeler üretebileceklerini sözlerine ekledi.

Haberler.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çukurova Havalimanı
  • 01.02.2012 16:39

Çukurova Havalimanı

Çukurova Havalimanını Afyonkarahisar'lı işadamı Şükrü Koçoğlu yapacak ...

Türk müteahhitler Libya'da
  • 05.11.2011 13:36

Türk müteahhitler Libya'da

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte 270 Türk işadamı Libya'ya çıkarma yap ...

Zafer Çağlayan'ın aile şirketi bölünüyor
  • 11.03.2016 17:01

Zafer Çağlayan'ın aile şirketi bölünüyor

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın kardeşi Şenol Çağlayan ve oğlu Salih Kaan ...

Zafer Çağlayan ile Muammer Güler bakanlık görevlerinden istifa etti
  • 25.12.2013 10:03

Zafer Çağlayan ile Muammer Güler bakanlık görevlerinden istifa etti

İçişleri Bakanı Muammer Güler ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bakanlık görevi ...

Zafer Çağlayan Ekonomi Bakanlığı'ndan istifa etti
  • 25.12.2013 08:36

Zafer Çağlayan Ekonomi Bakanlığı'ndan istifa etti

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan bakanlık görevinden istifa etti ...