maritbet girişmaritbet
Yurt dışı gayrimenkul yatırımları arttı!

Yurt dışı gayrimenkul yatırımları arttı!

Türk vatandaşlarının yurt dışında yaptığı gayrimenkul yatırımları 2023 yılında büyük bir artış gösterdi. 2022 yılında toplam 701 milyon dolar olan yatırım miktarı, 2023 yılının ilk 11 ayında 1 milyar 918 milyon dolara çıkarak yüzde 173,6 oranında artış gösterdi.

Türklerin yurt dışında yaptığı yatırımlar TCMB istatistiklerine de yansıdı. Merkez Bankası’nın, Kasım 2023 Ödemeler Dengesi İstatistikleri’nde açıkladığı, Yurt İçinde Yerleşik Kişilerin Yurt Dışındaki Doğrudan Yatırımlarının Sektörlere Göre Dağılımı’na bakılınca, gayrimenkul faaliyetlerinde yüzde 173,6 artış görüldü.

2022 yılında 701 milyon dolar olan Gayrimenkul Faaliyetleri, 2023 yılının ilk 11 ayında 1 milyar 918 milyona dolara yükseldi. Aralık ayına ait veriler açıklandıktan sonra artışın büyüyeceği öngörülüyor.

Avrupa Birliği Ekonomik Faaliyetlerin İstatistik Sınıflamasına göre hesaplanan rakamlar, yurt dışında yapılan gayrimenkul alış-satışı, gayrimenkul kiralama ve işletme operasyonlarını da kapsıyor. 

Türklerin yaptığı yurt dışı gayrimenkul yatırımlarındaki artış, Golden Visa başvuru sayılarında da ortaya çıkmıştı. Yunanistan'dan 'Golden Visa' kullanan kişiler arasında Türk vatandaşları, Çin vatandaşlarının ardından 2. sırada bulunurken, Portekiz'de ise Çin, Brezilya ve ABD'den sonra yüzde 4.8'lik payla Türkiye 4. sırada yer alıyor. Golden Visa, AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı için yatırım yoluyla oturma izni ve vatandaşlık hakkına sahip olma programı olarak tanımlanıyor.

İnşaat sektöründe de artış bekleniyor

Yurt dışında yapılan inşaat yatırımları ise geçtiğimiz yılda 113 milyon dolar olurken, bu yılın ilk 11 ayında aynı rakama ulaştı. Aralık ayı verileriyle birlikte 2023, 2022'yi bir miktar artışla geride bırakacak.

  • Etiketler:

Yorum Yaz