maritbet girişmaritbet
"Yetkilendirme sözleşmelerinde Damga Vergisi kalkmalı"

"Yetkilendirme sözleşmelerinde Damga Vergisi kalkmalı"

Gayrimenkul ticareti hakkında yönetmelik kapsamında kullanılan sözleşmelerde var olan Damga Vergisi uygulaması işletmeleri mağdur ediyor.

Konuya ilişkin bilgi veren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Emlak işletmeleri ile iş sahipleri arasında düzenlenen ve belli bir bedel karşılığında belirtilen hizmetlerin verilmesini öngören sözleşmelerde var olan damga vergisi uygulaması emlak işletmeleri için mağduriyet oluşturuyor. Emlak işletmeleri aldıkları yetkilendirme sözleşmesi ile pazarladıkları mülkü satışa veya kiralamaya çevirmesi halinde hizmet bedeline hak kazanmaktadır. Satışa veya kiralamaya çevrilmeyen yetkilendirme sözleşmeleri neticesinde emlak işletmeleri gelir elde edememekte ve ortada bir ticari alışveriş doğmamaktadır. Ticari olarak bir gelirin olmadığı bir ortamda Damga Vergisi'nin ödeme yükümlülüğü emlak işletmelerini zor durumda bırakıyor” dedi.

Yetkilendirme sözleşmesi yapılması zorunlu

Gayrimenkul Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre emlak işletmelerinin, iş sahipleri ile yetkilendirme sözleşmesi yapmalarının zorunlu olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Sadece yetkilendirme sözleşmesi değil aynı zamanda yönetmelik gereği, hizmet ortaklığı ve gayrimenkul gösterme sözleşmelerinde de damga vergisi kaldırılmalı. Tarafların anlaşmaları sonrasında düzenlenen kiralamaya aracılık sözleşmesi ve alım – satım aracılık sözleşmelerinde ise damga vergisi uygulanabilir. Lakin burada da damga vergisinin kimin tarafından ödeneceğinin belirtilmesi gerekir” dedi.

Tapu işlem başvurularında da damga vergisi bulunuyor

Vatandaşların tapu müdürlüğüne gitmeden emlakçılara yetki verebildikleri uygulama olan Web Tapu sisteminde de Damga Vergisi uygulamasının bulunduğunu belirten Özelmacıklı “Emlakçıların tapu müdürlüklerine başvuru yapabilmek ve iş takibi yürütebilmeleri için iş sahipleri ile aralarında düzenlenmiş olan tellaliye sözleşmesini, tapu sicil müdürlüklerine ibraz etmeleri gerekiyor. Emlakçı başvurularında tellaliye belgesinin irdeleniyor ve sözleşme üzerinde, damga vergisi defter sıra numarasının yazılı olmasına dikkat ediliyor. Defter sıra numarasının bulunmaması durumunda ise damga vergisinin ödendiğine ilişkin makbuzun sistem üzerinden taranarak gönderilmesi isteniyor. Uygulama da bu konuda da birçok zorluk çıkıyor. Bu verginin de en azından internet vergi dairesinden online olarak ödenmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'
  • 15.04.2022 11:47

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, TÜİK'in mart ayı k ...

Altın Emlak, dijital dönüşümünü DDTech'e emanet etti
  • 11.01.2022 11:47

Altın Emlak, dijital dönüşümünü DDTech'e emanet etti

Altın Emlak, çağın ihtiyaçları doğrultusunda dijital dönüşümünü gerçekleştirmek ...

Halk GYO, aktif büyüklüğünü 3,9 milyar TL’ye taşıdı
  • 10.11.2021 11:12

Halk GYO, aktif büyüklüğünü 3,9 milyar TL’ye taşıdı

İstikrarlı büyüme performansını sürdüren Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ...

Halk GYO, 3,7 milyar TL aktif büyüklüğe ulaştı!
  • 10.08.2021 10:37

Halk GYO, 3,7 milyar TL aktif büyüklüğe ulaştı!

Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., yılın ilk yarısında aktif büyüklüğünü g ...