maritbet girişmaritbet
Yeşil bina ile sudan %50 tasarruf sağladı

Yeşil bina ile sudan %50 tasarruf sağladı

Türkiye ve Avrupa’da yeşil binaya sahip ilk firma olan Wilo Pompa, bu tesiste enerjiden yüzde 24 tasaruf sağladı

Türkiye ve Avrupa'da yeşil binaya sahip ilk firma olan Wilo Pompa, bu tesiste enerjiden yüzde 24 tasaruf sağladı.

Enerji tasarruflu ürünleri ile dünyadaki lider firmalardan biri olduklarını söyleyen Wilo Pompa Sistemleri Pazarlama Müdürü Melis Akçin, Türkiye'de de bu konuda öncü olmak istediklerini kaydetti. Çevreye verdikleri önem doğrultusunda 2011 yılında Tuzla Orhanlı'da yaptıkları LEED Gold sertifikalı bina yatırımı ile sektörlerinde Türkiye ve Avrupa'da yeşil binaya sahip ilk firma olduklarının altını çizen Akçin, bu tesiste enerjiden yüzde 24, su kullanımından ise yüzde 50 tasarruf sağladıklarını kaydetti.

Wilo Türkiye'nin yeşil binasının suyun verimli kullanımı için birçok uygulama içerdiğine değinen Akçin, “Binalardaki şebeke suyu tüketiminde peyzaj alanlarının etkisi düşünülerek mümkün olduğunca az su tüketen çalı, yer örtücü bitkiler ve su ihtiyacı az olan karışık çim çeşitleri tercih edildi. Damlama sulama sisteminin kullanıldığı peyzaj alanlarında, nem ölçer cihazı da sisteme dâhil edilerek daha verimli bir sulama sistemi hayata geçirildi. Bu stratejilerle yalnızca peyzaj alanlarında sağlanan su tasarrufu yüzde 50'ye ulaştı.

Bina içi su tüketiminde ise ıslak hacimlerde düşük debili klozetler, susuz pisuarlar ve yüksek verimli, sensörlü bataryalar kullanılarak şebeke suyu kullanımından yüzde 50 tasarruf sağlandı” dedi. Bu binanın enerji performansının, tesisat mühendisliği konusunda dünyanın en yetkin kurumu olan Amerikan Isıtma Soğutma İklimlendirme Mühendisleri Derneği (ASHRAE) tarafından yayınlanan standartlar ile karşılaştırıldığını vurgulayan Akçin, yüksek performanslı dış cephe izolasyonu ve yüksek performanslı camlarla ısıtma ve soğutmadaki kayıpların önlendiğini ve dim edilebilir aydınlatma sistemleri ile ışık seviyesinin ihtiyaca göre ayarlanabildiğini söyledi. Ayrıca hareket ve varlık sensörleriyle gereksiz aydınlatmanın önüne geçildiğini dile getiren Akçin, yüksek verimli pompalar ve fanlarda enerji tasarrufu sağlandığını aktardı.

Akçin, binanın sıcak su ihtiyacının ise güneş panellerinden karşılandığını kaydetti. Yaklaşık 11 milyon dolarlık yatırıma mal olan tesisin 9 dönümlük arsa üzerine kurulu 8 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu bildiren Akçin, bu yatırımın bina teknolojileri, endüstri tesisleri ve altyapı projeleri için pompa sistemleri üretiminin yanı sıra servis ve eğitim merkezine de sahip bir kompleks olduğunu ifade etti.

Yüzde 90'a varan verim

Çıkış noktalarının kullanıcıya kolaylık ve daha fazla enerji tasarrufu sağlayan ekipmanlar üretmek olduğuna işaret eden Akçin, bu konuda sertifikalı ve ödüllü ürünlere sahip olduklarını açıkladı. Sabit devirli bir pompayla kıyaslandığında yüzde 80-90 civarında verim sağlayan ürünlerinin bulunduğundan bahseden Akçin, geçen yıl, bir önceki yıla oranla yüzde 20 oranında büyüdüklerini aktardı. Türkiye'deki faaliyetlerine 1992 yılında başlayan Wilo'nun, Türkiye'yi 1997 yılında ‘dünyadaki malzeme temin merkezlerinden biri' olarak tescil ettiğine işaret eden Akçin, bu tarihten itibaren Türkiye'nin, Wilo'nun dünyadaki üretim merkezlerine ihracat yapar hale geldiğini söyledi.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!
  • 05.02.2022 16:47

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!

Enerjinin en fazla tüketildiği alanların konut (yüzde 32,7) ve sanayi (32,3) old ...

Türkiye, yeşil bina sayısında Avrupa’da ilk sırada
  • 13.10.2021 11:03

Türkiye, yeşil bina sayısında Avrupa’da ilk sırada

Sel ve orman yangını felaketlerinin yaşandığı, nehir ve havza rejimlerinin değiş ...

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'
  • 02.03.2015 15:13

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'

Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, kentsel dönüşümle birlikte yeşil binaların ...

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'
  • 20.02.2014 16:24

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'

Çedbik Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Duygu Erten, Çedbik'in kuruluşunu, Türki ...

Gayrimenkulde Liderler Zirvesi
  • 17.03.2012 19:21

Gayrimenkulde Liderler Zirvesi

Gayrimenkul ve inşaat sektörünün kalbi 1. Gayrimenkul liderler zirvesinde attı ...

Rönesans, dünyanın en büyükleri arasında 23. oldu
  • 21.08.2020 17:18

Rönesans, dünyanın en büyükleri arasında 23. oldu

Rönesans, Avrupa’nın en büyük 9’uncu müteahhitlik şirketi olarak da sıralamada y ...