maritbet girişmaritbet
Yeni konut fiyatları daha hızlı artıyor

Yeni konut fiyatları daha hızlı artıyor

Reidin.com adlı kurumun derlediği verilere göre, kasım ayında ikinci el konut fiyatları yüzde 0,7 artarken, yeni konutların fiyatlarındaki artış ise yüzde 1,4'ü buldu.

Reidin.com adlı kurumun derlediği verilere göre, kasım ayında ikinci el konut fiyatları yüzde 0,7 artarken, yeni konutların fiyatlarındaki artış ise yüzde 1,4'ü buldu. Yeni konutların fiyatlarında ekim ayında da sıçrama olmuş ve yüzde 2,5'lik artış yaşanmıştı.

Yeni konutların fıyatlarında son dönemde hızlanan yükseliş inşaat maliyetlerindeki artışla bağlantılı gibi görünüyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hazırladığı konut inşaatı maliyet endeksinde 201 l'in ilk iki çeyreğinde yüzde 4,3'lük, üçüncü çeyreğinde ise yüzde 3,6'lık artış yaşanmıştı.

Muhtemelen dördüncü çeyrekte de buna yakın bir artış ortaya çıkacak. İlk iki çeyrekteki maliyet artışı dünyadaki hammadde fiyatlarının yükselmesinden kaynaklanıyordu. Yılın ikinci yarısında ise bu kez kur artışları konut inşaatında kullanılan malzemelerin fiyatlarını yükseltmeye başladı. Maliyetlerdeki bu artış da yapımı tamamlanıp satışa çıkarılan yeni konutların fiyatlarına yansıtıldı.

İkinci el konutların fiyatları elbette maliyetlerdeki yükselişten etkilenmiyor. Fakat yeni konutların fiyatlarındaki artış emsal değerlerini yükseltince, ikinci el konutların fiyatlarında da belli ölçüde artış ortaya çıkıyor. Nitekim Reidin.com'un verileri de bunu gösteriyor.

Reidin.com'un ikinci el konutlara ilişkin fiyat endeksi Haziran 2007'den, yeni konutlara ilişkin fiyat endeksi ise Ocak 2010'dan başlıyor. İkinci el konutlara ilişkin endeks fiyatların hala 2008-2009 resesyonu öncesine dönemediğini gösteriyor.

Ocak 2010'dan bu yana yaşanan değişime bakıldığında ise ikinci el konut fiyatlarındaki toplam artış yüzde 9,4 iken yeni konutların fiyatlarındaki artışın yüzde 14,8'i bulduğu görülüyor.

Capital Mortgage

Yorum Yaz