maritbet girişmaritbet
Yaz sıcağı Ruslarla buzları eritti!

Yaz sıcağı Ruslarla buzları eritti!

8 aydır gergin olan Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler düzelmeye başladı. İlk turist kafilesi Antalya'ya inince gayrimenkul sektörü umutlandı.

 

2015 yılının Kasım ayında yaşanan uçak kriziyle arası çok iyi olan Rusya ve Türkiye adeta birbirine küstü. Rus uçağı, Türk hava sahasını ihlal edince angajman kuralları gereğince düşürüldü. Sonrasında uzunca bir süre iki ülke arasında ipler gerildi. Rusya, ülkesinde iş yapan Türk müteahhitlere yaptırımlar uyguladı, vatandaşlarını Türkiye'de tatil yapmamaları için uyardı. Hal böyle olunca iki ülke olumsuz etkilenmeye başladı.

Geçtiğimiz günlerde Rusya ile Türkiye arasındaki buzlar erimeye başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, vatandaşlarına Türkiye'de tatil yapabileceklerini söyledi. Bu adımla birlikte Antalya'ya ilk Rus kafilesi indi.

Tüm olumlu gelişmeler ışığında bölgedeki gayrimenkul piyasası da kısa süre içerisinde nasibini alacak gibi gözüküyor. Özellikle yaşanan kriz sonrasında Rus vatandaşların, Türkiye'deki gayrimenkullerini satıp gittiği iddia ediliyordu. Emlaktasondakika.com olarak Türkiye'nin önemli turizm merkezlerindeki konut piyasasını araştırdık, beklentileri öğrendik.

Ömer Yetgin

Bodrum Emlakçılar Odası Başkanı

“Yabancı uyrukluların, Rusların önünün açılması, Bodrum gibi bir bölgeye faydası olacaktır. Bu hareketle gayrimenkul piyasa değerini elbette yükseltecektir. Ayrıca alım satımlarda önü tamamen açılacak. Düne kadar yabancıların gayrimenkul edinmeleriyle ilgili büyük firmalar yatırımlar yaptı. Yaşanan olumsuz olaylar sonrası süreç biraz tıkandı. Hem büyük iş yapan firmalar, hem de bölge emlakçılarının yüzü olumlu adımlarla birlikte gülecek”

Şeref Sağlam

Antalya Emlakçılar Odası Başkanı

“Uçak düşürme olayından sonra Ruslar Antalya'yı terk ediyor dendi. Böyle bir şey olmadı. 100 bin euroya aldığınız yeri 90 bin euroya satarsanız, bu kaçıp gitmek anlamına gelmez. Zaten 50 bin euroya satıldı diye bir şey yok. Yeni gelişmeler henüz sahaya yansımadı. Aradaki süreçte Rusların ev almak için eskisi gibi bir talebi yoktu. Dünyadaki ekonomik krizden kaynaklı olarak inşaat sektörleri durağanlık yaşıyor. İlk turist kafilesi Antalya'ya geldi. Bunun yansıması birkaç ay içerisinde belli olur. Ruslar genelde yazın sonuna doğru yatırım yapıyor. Çok iyimser bir hareket, bölge piyasası yeniden hareketlenecek”

Ziya Ercan

Muğla Emlakçılar Odası Başkanı

“Gelişmelerden sonra özellikle Antalya bölgesi çok iyi olacaktır. Rusların piyasaya yüzde 25 civarında bir etkisi var. Olumsuz etki en kısa sürede giderilecek. Aynı zamanda gayrimenkul piyasası da çok hareketlenecek. Muğla'da pek Rus yok daha çok İngiliz ve Finlandıyalılar var. Ancak Antalya bölgesinde yatırımlar hızlanacaktır”

Yaklaşık 7 ay süren gergin süreç aslında rakamlara da yansıdı. İşte 2015 ve 2016 yıllarının ilk 5 aylık sürecinde Rusların Türkiye'de yaptığı konut yatırımının resmi…

2015

2015 yılının ilk 5 ayında Ruslar, Türkiye'den 856 konut satın aldı. Yıl sonunda toplam rakam 2 bin 36 olarak kayıtlara geçti...

2016

2016 yılının ilk 5 ayında Rusların aldığı ev sayısı 507'de kaldı...

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!
  • 17.04.2024 12:59

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Arama ve Kurtarma Daire Başkanı Ka ...

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı
  • 09.11.2023 16:13

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı

Antalya Muratpaşa ilçesi Haşimişcan Mahallesi'nde kentsel sit alanındaki bir yap ...

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...

 Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi
  • 14.03.2023 09:52

Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi

1100 yataklı hastanede 40'ın üzerinde ameliyathane ve 250'nin üzerinde yoğun bak ...