maritbet girişmaritbet
Yaz saati uygulamasında baraj kadar tasarruf edilecek!

Yaz saati uygulamasında baraj kadar tasarruf edilecek!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji sektörünü rahatlatmak için yaz saati uygulamasının kalıcı olması için çalıştığını belirterek, “Bu konuda Bakanlar Kurulu’na sunum yaptık

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji sektörünü rahatlatmak için yaz saati uygulamasının kalıcı olması için çalıştığını belirterek, “Bu konuda Bakanlar Kurulu'na sunum yaptık. Bu sayede Atatürk Barajı kadar olmasa da orta büyüklükte bir baraj kadar tasarruf edeceğiz” dedi.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gün ışığından daha fazla yararlanmak için yaz saati uygulamasının kalıcı olması konusunda Bakanlar Kurulu'na sunum yaptığını açıkladı. Yıldız, “Doğubeyazıt meridyenine aktarmayı teklif ettim. Yaz saatine geçilince tekrar saatler geri alınmayacak” dedi. Bakanlar Kurulu bu yönde karar alırsa, 28 Ekim 2012 Pazar günü saatler bir kez daha geri alınacak; Mart 2013'te ise tüm Türkiye, saatini son kez ileri alacak ve sürekli yaz saati uygulaması başlayacak.
 
Doğubeyazıt meridyeni
 
Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) tarafından Türkiye Kömür İşletmeleri'nde düzenlenen toplantıda konuşan Yıldız, şunları söyledi: “Elbette Bakanlar Kurulu karar verecek. Ama ben enerji sektörü açısından doğru olanı aktardım. Diğer sektörlerle korelasyonda hep birlikte karar vereceğiz. Bir kere mesai saatleri değişmiyor. Ben gün ışığı dedikçe ‘cumartesi mesai mi konuluyor?' denildi. Ben gün ışığından bahsediyorum. Doğubeyazıt meridyenine aktarmayı teklif ettim. Çünkü enerji sektörü açısından doğrusunun bu olduğu kanaatindeyim. Gün ışığından daha fazla yararlandığımız takdirde enerji sektörü rahatlayacaktır.
 
Baraj kadar tasarruf
 
Yaz saati uygulamasının kalıcı olmasının pratikteki sonuçları  hakkında da bilgi veren Yıldız, “Vatandaşlar gün ışığında daha fazla uyumuş olacaklar. Bu da enerji sektörünün en önemli tüketim noktasını oluşturuyor. Atatürk Barajı kadar olmasa da orta büyüklükte bir baraj kadar tasarruf edeceğiz. Önerimizde şu bulunuyor. Yaz saati uygulamasına geçildikten sonra tekrar saat geri alınmamış, saat değişikliği olmamış olacak” dedi.
 
BOTAŞ'ta şişmiş stok var doğalgazda indirim yok
 
BOTAŞ'ın elindeki şişme stoklar nedeniyle doğalgazda şu anda indirim olmayacağını dile getiren Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Haziran ayı sonu itibariyle doğalgaza zam yapılmadı. Uluslararası piyasalardaki doğalgaz fiyatları da hala düşmedi. Yurt dışındaki fiyatların düşmemiş olması tabii ki istemediğimiz bir durum. Bu bir miktar daha stok elimizde duracak demektir. Doğalgazda şu anda BOTAŞ'ta eksi fiyatlar söz konusu, BOTAŞ'ın elinde şişmiş stok var. Ancak doğalgaz ve elektrikte herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz.”
 
Yerli led kullanımı sokaktan 500 milyon TL tasarruf sağlar
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sokak aydınlatmalarıyla ilgili enerji verimliliği projeleri kapsamında da bir uygulamaya geçtiğini belirterek, “Çok fazla sokak aydınlatmalarımız var. Led teknolojisiyle beraber hemen hemen dörtte bire düşen tüketimler söz konusu olacak. Ama ucuza ithal edilen ledler değil Türkiye'de üretilecek ledler üzerinde çalışıyoruz” dedi.  Türkiye'de sokak aydınlatması ise 650 milyon TL elektrik kullanıldığını kaydeden Yıldız, bunun dörtte bire düşmesi durumunda yıllık 500 milyon TL tasarruf edileceğini belirtti.
 
En pahalı gazı İran'dan alıyoruz
 
SON bir yıldan beri en pahalı doğalgazı İran'dan aldıklarını belirten Yıldız,“Bu komşuluk ilişkilerimize göre kabul edilemeyecek bir fiyat” dedi. Yıldız, Türkiye'nin yıllık doğalgaz ihtiyacının yüzde 16-20 arasındaki kısmının İran'dan karşılandığını kaydetti. İran'dan alınan doğalgaz fiyatının önceki yıllarda makul bir seviyede olduğunu, fakat son bir yıldan beri en pahalı gazın İran'dan alındığını ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğalgaz sözleşmelerinde taraflara müzakere etme hakkı veriliyor. Biz kendilerine yazılı veya sözlü indirim istediğimizi ilettik. Henüz istenen sonuca varmadık. Bugün itibariyle fiyat indiriminde yeşil ışık almış değiliz, tahkim süreci sürüyor.”
Erdinç Çelikkan / Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

DSİ geçen yıl 396 tesisi tamamlayarak hizmete sundu
  • 03.04.2023 11:39

DSİ geçen yıl 396 tesisi tamamlayarak hizmete sundu

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, geçen yıl 62'si baraj, 72'si sulama ve 1 ...

Doğu Anadolu'da kuraklık tehlikesi
  • 09.03.2023 16:26

Doğu Anadolu'da kuraklık tehlikesi

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce hazırlanan 2022 kasım, aralık ve 2023 ocak ayları ...

Prof. Dr. Özbalta: "Güneş, rüzgar ve jeotermal enerji inanılmaz bir potansiyel barındırmakta"
  • 18.10.2022 14:51

Prof. Dr. Özbalta: "Güneş, rüzgar ve jeotermal enerji inanılmaz bir potansiyel barındırmakta"

Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Göksal Özbalta ...

Zonguldak-Filyos tünelleri zaman ve akaryakıttan tasarruf sağlayacak
  • 13.07.2022 09:04

Zonguldak-Filyos tünelleri zaman ve akaryakıttan tasarruf sağlayacak

Zonguldak ile Filyos arasında yapımı süren tünellerle zaman ve akaryakıttan yıld ...

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı tanıtım filmi yayında!
  • 06.11.2021 16:43

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı tanıtım filmi yayında!

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'in açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayy ...

İstanbul barajlarındaki su seviyesi, son yağışlarla yüzde 24,29 arttı
  • 03.02.2021 16:16

İstanbul barajlarındaki su seviyesi, son yağışlarla yüzde 24,29 arttı

İstanbul'a su sağlayan barajların su seviyesi, son yağışlarla yüzde 43,45'e yüks ...