maritbet girişmaritbet
Yarım asırlık rüya gerçek oluyor! Yedigöze Barajı bitiyor

Yarım asırlık rüya gerçek oluyor! Yedigöze Barajı bitiyor

50 bin kişiye iş sağlayacak ve yarım asırdır rüyaları süsleyen Yedigöze Barajı projesinde sona gelindi

 
Çukurova yöresinde yapımı yaklaşık yarım asırdır beklenen, enerji üretimi ve sulama amaçlı Yedigöze Barajı'ndaki inşaat çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.

Yöredeki 75 bin hektarlık tarım arazisini sulayacak ve 50 bin kişiye de istihdam kapısı açacak olan barajda su tutulmasına başlanıyor.

DSİ 6. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, SANKO Holding tarafından Adana'nın Aladağ ve İmamoğlu ilçeleri arasında, Seyhan Nehri üzerinde yapımı devam eden sulama ve enerji üretimi amaçlı Yedigöze Sani Bey Barajı ve Hidroelektrik Santralındaki (HES) çalışmaların tamamlandığını söyledi.

Barajda 15 Hazirandan itibaren su tutulmaya başlanacağını ifade eden Gündüz, Yedigöze Sani Bey Barajı ve HES'in kurulu gücünün 320 megavat, yıllık üretiminin yaklaşık 1000 Gwh (bir milyar kilovat saat) olacağını ve proje kapsamında 5 yıl içerisinde 75 bin hektar arazinin suya kavuşacağını bildirdi.

Gündüz, barajın yaklaşık 500 milyon dolara mal olduğunu ifade ederek, sulama kanallarının yapılması için bu yıl ihaleye çıkacaklarını bunun için 200 milyon lira tutarında ödeneğe ihtiyaç duyacaklarını bildirdi.
Arazilerin sulanmaya başlanmasıyla birlikte yörede 50 bin kişiye istihdam sağlanacağını anlatan Gündüz, ''İstihdamın yanı sıra yöre ekonomisine de büyük katkı sağlayacak. Yöre halkının yarım asra yakındır devam eden bekleyişi tarım arazilerinin suya kavuşmasıyla son bulacak'' dedi.

İHALESİ 1995'DE YAPILDI
Türkiye'nin en verimli topraklarının bulunduğu, tarımın en önemli merkezlerinden Çukurova'da, yeni bir Çukurova yaratacak olan Yedigöze Barajı, yöre halkı tarafından yaklaşık yarım asırdır bekleniyor ve inşaat ile ilgili çalışmalar 1995'den beri gündemdeydi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 1995'de yap-işlet-devret modeliyle ihalesi yapılan, 2000 yılında Bakanlar Kurulu'nun 1450 sayılı kararıyla Erg İnşaat Kollektif Şirketi'ne ortak inşaat yapım izni verilen Yedigöze barajını üstlenen firmanın, enerji alım garantisi verilmemesini gerekçe göstererek, işe başlamaması nedeniyle, proje, SANKO Holding'e verilmişti.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz