maritbet girişmaritbet
'Yabancıya konut satışında yine rekor kıracağız'

'Yabancıya konut satışında yine rekor kıracağız'

Yabancıların Türkiye'deki konut yatırımları tüm hızıyla sürerken, bu yılın ilk ayında yabancılar bin 742 konut satın aldı.

Yabancılar konut alımında yeni yıla hızlı başlarken, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yabancılara satılan konut sayısı yüzde 25,7 artışla bin 742'e yükseldi.

Geçen yılın ocak ayına göre satışlarda yüzde 25,7 artış yaşandı. Yabancılar geçen yılın ilk ayında bin 386 konutun sahibi olmuştu.

Yabancıların konut alırken tercih ettiği illere bakıldığında, İstanbul'un ilk sıradaki yerini koruduğu görülüyor. Geçen yılın tamamında İstanbul'dan 8 bin 182 konut satın alan yabancılar, bu yılın ilk ayında da 545 konutun sahibi oldu. Bu konut edinimi geçen yılın aynı aynı göre yüzde 23,6'ya işaret etti.

Antalya, satılan 427 konutla yabancıların en çok tercih ettiği ikinci il oldu. Antalya'yı 161 konutla Bursa, 90 konutla Yalova ve 82 konutla Trabzon takip etti.

Yabancılara konut satışında en fazla artışın yaşandığı il yüzde 61,7 ile Antalya olurken, bu ili yüzde 57,7 artışla Trabzon ve yüzde 45,2 ile Yalova izledi.

Sakarya ve Ankara'da ise geçen yılın ocak ayına göre yabancıya konut satışında sırasıyla yüzde 27,1 ve yüzde 1,4'lük düşüş görüldü.

Iraklılar liderliği sürdürüyor

Türkiye'de konut sahibi yabancıların uyrukları dikkate alındığında Iraklılar, liderliği sürdürüyor. Geçen yıl 3 bin 805 konut satın alan Iraklılar, ocak ayında da 272 konutun sahibi oldu. Geçen yılın ilk ayında Iraklılar 279 konut satın almıştı. Iraklıları, 160 konutla Suudiler, 124 konutla Afganlılar, 121 konutla Ruslar ve 108 konutla Kuveytliler takip etti.

Türkiye'den en çok konut alan on ülke incelendiğinde bu yılın ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yabancıların konut talebinin en fazla artığı ülke yüzde 155 ile Ürdün oldu. Bu ülkeyi yüzde 107 ile Almanya ve yüzde 102 ile Rusya izledi.

Aynı dönemde, satın alınan konut sayısında Iraklılarda yüzde 2,5, Kuveytlilerde ise yüzde 6 azalma görüldü.

"Uzun süreli oturma izni ülkemize yabancı yatırımcı getirir"

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, yeni yılın ilk verilerinin geldiğini, yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,7 arttığını söyledi. 

Yeni rakamların yabancıya konut satışının 2018'de de yükselen bir ivmeyle devam edeceğini gösterdiğini aktaran Özyurt, şunları kaydetti: 
"Sektöre ivme kazandıracak birtakım çalışmalar yapılıyor. Bunlar önemli adımlar, ancak bir yandan da 2012'de çıkan Mütekabiliyet Kanunu'nda da birtakım düzenlemeler yapılabilir. Böylece konut satış rakamları ivmesi hem yerli hem de yabancı yatırımcı açısından aynı hızda sağlanmış olur. Yabancılar kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye'de iş yeri veya mesken olarak kullanmak üzere taşınmaz satın alabiliyor. Ancak farklı şehirlerde de olsa, yabancı bir kişinin Türkiye'de satın alabileceği taşınmazların toplam yüz ölçümü 30 hektarı geçemiyor. En az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı üç yıl satılmaması şerhiyle satın alan yabancıların Türk vatandaşlığı almaya hak kazanıyor. Avrupa'da daha uygun fiyata gayrimenkul satın alıp vatandaşlık ve oturma hakkı kazanma şansı olduğunu biliyoruz. Türkiye'de de uzun süreli oturma iznine yönelik çalışmaların yapılması yabancı yatırımcı talebini artırır."

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal da yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,7 artarak bin 742 olduğunu dile getirerek, "Yabancılara yapılan konut satışlarında, Ocak 2018'de ilk sırayı 545 konut satışı ile İstanbul aldı. Bu rakamlar 2018'in geçtiğimiz yıla göre yabancıya konut satışında hareketli geçeceğini ortaya koyuyor. Özellikle Türkiye'nin bölgesinde üstlendiği rolün etkisi, İstanbul'un cazibesi, yabancı yatırımcının ilgisini Türkiye'ye daha da kaydırmaya başladı. Yıl sonunda eminim yabancıya konut satışında yine rekor kıracağız." şeklinde konuştu.

Haldız İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Haldız, yabancı yatırımcının konut yatırımının artarak devam etmesinin ülkenin yatırım için doğru tercih olarak görülmeye devam edildiğinin kanıtı olduğunu belirterek, "Özellikle Orta Doğu'da yaşanan sıcak gelişmeler ve Türk ordusunun başarıyla sürdürdüğü sınır ötesi harekatların yaşandığı 2018'in ilk aylarında bu ivmenin hızlanarak artmasını görmek son derece sevindirici. Ülkemiz yatırımcı için dün olduğu gibi bugün de güvenli liman olarak kalmaya devam edecektir." diye konuştu.

Haldız, yabancılar konut satışının artmasında inşaat sektörüne olan ilginin artması ile birlikte daha fazla marka projenin üretilmesinin de etkili olduğunu aktararak, "Tüm bunlarla birlikte komşu ülkelerimizde yaşanan iç savaşlar ve siyasi dalgalanmalar sebebiyle ülkemize olan güvenin sadece yatırımcı düzeyinde değil aynı zamanda komşularımızın hayatlarını idame ettirmek için de ideal bir ülke olarak görmelerinin de büyük etkisi var. Ülkemiz özellikle devletimizin sağladığı destekler ve inşaat sektöründe yaşanan olumlu gelişmelerle birlikte gelişmeye ve dönüşmeye devam edecektir. Tüm bunlar yaşanırken yabancı yatırımcıların ülkemize kayıtsız kalması beklenemez." şeklinde konuştu.

"Yakında yeni yeni projeler göreceğiz"

Kar Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü, yapı izin istatistiklerine göre 2017 yılında 1 milyon 323 bin konuta ruhsat verildiğini belirterek, "Önceki yıl 986 bin olan ruhsat sayısı, böylece yüzde 32,3 artmış oldu. Bu da yakında yeni projeler göreceğiz anlamına geliyor." dedi.

Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdüssamet Bahadır, konut almak isteyenlere bir dizi vergi avantajının da geldiğini aktararak, "Konut hesabı birikimlerinden daha düşük stopaj alınacak. Ev alırken tapu harçları sıfıra kadar düşürülebilecek. Konutlardan alınacak tapu harcı Bakanlar Kurulu kararıyla sıfıra kadar indirilebilecek. Bu tip destekler; satışların artmasını ve konut stokların erimesini de beraberinde getirecektir." diye konuştu. 

Yapıen İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Celal Koçer, bundan sonra verilecek teşvikler ve özellikle bankalar tarafından gelecek güzel bir haberin, sektöre daha da canlılık kazandırarak beklemede olan yatırımcıları harekete geçireceğini ifade etti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tapu Müdürü Adlı uyardı! Tarım arazilerini arsa gibi satıyorlar!
  • 18.05.2022 09:27

Tapu Müdürü Adlı uyardı! Tarım arazilerini arsa gibi satıyorlar!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, tarım arazilerinde mantar gibi kaçak ev ...

Özyurtlar Holding inşaatta çelik dönemine başlıyor
  • 13.11.2021 11:00

Özyurtlar Holding inşaatta çelik dönemine başlıyor

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, “İnşaat sektörü, artık be ...

ABD’lilerin konut alımları 3 kattan fazla arttı
  • 15.09.2021 10:11

ABD’lilerin konut alımları 3 kattan fazla arttı

İlk 8 ayında yabancıya konut satışında 30 bin 849 adetle tarihi rekor kırıldı. S ...

Yabancıların son gözdesi Trabzon ve Bursa!
  • 29.01.2016 17:31

Yabancıların son gözdesi Trabzon ve Bursa!

Realty Port İstanbul'dan Emrah Girişgen, yabancıların Türk gayrimenkul sektörüne ...

Konutta hiçbir şekilde stok ve balon yok!
  • 17.01.2015 11:28

Konutta hiçbir şekilde stok ve balon yok!

Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, 3. İnşaat ve Konut Konfera ...

'Konutta balon yok ama arzda dengesizlik olabilir'
  • 14.01.2015 16:32

'Konutta balon yok ama arzda dengesizlik olabilir'

3. İnşaat ve Konut Konferansı'nda Özyurtlar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başka ...