maritbet girişmaritbet
Yabancıların konutta tercih ettiği 5 ilden 3'ü Ege Bölgesi'nden!

Yabancıların konutta tercih ettiği 5 ilden 3'ü Ege Bölgesi'nden!

İlk altı ayda yabancılara satılan gayrimenkul sayısı iki kat artarak 7 bin 145 oldu. En çok rağbeti Antalya, İstanbul, Muğla, Aydın ve İzmir gördü

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, mütekabiliyet yasasının yürürlüğe girmesinin ardından artan yabancılara gayrimenkul satışından, en çok faydalanan 5 ilden üçünün Ege Bölgesi'nde olduğunu dile getirdi. 

Geçen yılın ilk altı ayında yabancılara 3 bin 107 adet gayrimenkul satışı yapılırken, mütekabiliyet yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte 2013 yılının ilk altı ayında bu sayının 7 bin 145 adede yükseldiğini hatırlatan Kazançoğlu, "2012 yılının ilk 6 ayında 55 ülke vatandaşı gayrimenkul alırken, 2013 yılının ilk 6 ayında bu sayı 88 ülkeye yükseldi. Bu ülkeler sıralamasında önceliği Rusya alırken onu İngiltere, Almanya, Norveç ve Suudi Arabistan takip etti. Arap ülkelerinin de tercihi Türkiye'ye yöneldi. Suudi Arabistan'ı, Kuveytliler, Katarlılar ve Dubaililer takip etti. Ayrıca Fransa, Belçika, Hollanda, Avusturya, Danimarka ve İsveç'te ülkemize ilgi gösteren ülkeler oldu. Bunların yanı sıra 175 milyonluk soydaşa sahip, 75 milyonluk nüfuslu Türkiye'den önümüzdeki dönemde Türk Cumhuriyetleri, İran, Çin ve Balkan ülkelerinin de ülkemizden gayrimenkul edineceğini bekliyoruz" diye konuştu. Bu yıl 15 bin konut satışı ile 5 milyar dolar toplam satış bedeline ulaşmanın hedeflendiğini anlatan Kazançoğlu, "İleri hedef ise 20 bini aşan konut satışı yaparak, 10 milyar dolarlık satış bedeline ulaşmak. Yabancıların tercih ettiği bölgelerde ilk beş sırayı Antalya, İstanbul, Muğla, Aydın, İzmir illeri oluşturuyor. Görüleceği üzere, batı sahillerimiz tercih ediliyor. Özellikle bu ilk beş ilin üçünün Ege Bölgesi'nde olması kentimiz ve bölgemiz için önem arz ediyor. Muğla'da Bodrum ve Fethiye ilçeleri, Aydın'da Kuşadası ve Didim ilçelerinin ön plna çıktığını görüyoruz. Yabancıların en çok tercih ettiği ilçelerin başında ise Kuşadası geliyor. Türkiye 2023 hedeflerine ulaşmak için, yabancıların ülkemizde konut edinmeleriyle ilgili gerekli yasal düzenlemeleri ve kolaylıkları hızla yerine getirmeli ve bu doğrultuda cari açığın bir ölçüde kapanmasına destek olmalı" görüşünü savundu. 

'İstanbul firmaları İzmir'e kalite getirir' 

İstanbul inşaat firmalarının İzmir'e yönelmesiyle rekabet ortamında kaliteli işlerin ortaya çıktığını ifade eden Evdüzen, "Emlak almak isteyenler artık yapıların modern ve teknolojik olmasına dikkat ediyor" şeklinde konuştu. Türkiye'de gayrimenkulün doğru ellerde "el" değiştirmediğini, satımların ihtiyaca göre değil yapının gerçek değerine göre gerçekleştirilmesi gerektiğine işaret eden Evdüzen, alım-satım için güvenilir ve tek bir danışmanla çalışılmasının yararlı olacağını söyledi. 

'Eylül-ekim aylarında İzmir'in gayrimenkulde cazibesi artar' 

Yabancıların mütekabiliyet yasasıyla birlikte alımlarını İstanbul'un ardından İzmir'e yönlendirdiğini vurgulayan Remax Gayrimenkul Danışmanı İbrahim Evdüzen, özellikle Ortadoğu ülkelerinden gayrimenkul alımı için yabancıların Türkiye'ye geldiğini belirtti. Gayrimenkul yatırımlarının 2008'den bu yana yüksek prim oranlarına sahip olduğunu, yılın durağan geçmesine karşın eylül-ekim aylarının fırsat dönemine dönüşeceğine dikkat çeken Evdüzen, "Gayrimenkul yatırımı en mantıklı yatırım aracı olarak karşımıza çıkıyor. En kötü dönemde dahi yüzde 8-9 oranında kazandırıyor. Ortadoğulular, Osmanlı ilgisi nedeniyle İstanbul'a yöneldiler. Ancak ikinci sırada İzmir'e yerleşmeyi tercih ediyorlar. Yapı fiyatları da dünya ortalamasının biraz altında seyrediyor. Bu da yabancıların dikkatini çekiyor" dedi.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu
  • 25.04.2024 16:52

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı d ...

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!
  • 17.04.2024 12:59

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Arama ve Kurtarma Daire Başkanı Ka ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...