maritbet girişmaritbet
Vinç talebi üretimi de artırıyor!

Vinç talebi üretimi de artırıyor!

Uygun teşvikler ve doğru yatırımlarla birlikte sektörün üretim değerinin önümüzdeki beş yılda bugünkü değerinin iki katına ulaşabileceği düşünülüyor

Uygun teşvikler ve doğru yatırımlarla birlikte sektörün üretim değerinin önümüzdeki beş yılda bugünkü değerinin iki katına ulaşabileceği düşünülüyor

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Uzmanı Vinçler inşaat sektörü, limancılık, ağır sanayi tesisleri başta olmak üzere pek çok sektörde yaygın olarak kullanılıyor.

İnşaat sektöründe büyük altyapı projeleri ve çok katlı bina yapımının artışına bağlı olarak kule vinçler başta olmak üzere, özellikli vinçlere yönelik talepte de çok hızlı bir gelişim yaşandı. Benzer şekilde dış ticaret yüklerindeki artışa bağlı olarak elleçlemelerin özellikle de konteyner elleçlemelerinin artması ve konteyner terminali yatırımlarının hız kazanmasıyla birlikte liman vinci talebi de çok hızlı bir artış gösterdi. Hedef, cari açığa katkıyı düşürmek 2010yılında 47.5 milyon dolar tutarında vinç ihracatı yapılırken, ithalat 164milyon dolar oldu. 2011 yılında ise ihracat 47 milyon 446 bin doları bulurken, ithalat 174 milyon 604 bin dolar oldu.

Türkiye'de üretilen vinçler 25 ülkeye ihraç ediliyor. Ancak Türkiye'de üretilemeyen vinçlerin yanı sıra kullanıcıların marka tercihi nedeniyle ihracatın iki katı ithalat söz konusu. Türkiye'deki üreticiler son 10 yılda üretim kapasitelerini ve daha gelişkin ürünler imal edebilme yeteneklerini artırdı. Önümüzdeki yıllarda yerli üretime yönelik teşviklerle de beraber üretim ve ihracatın ithalata oranla daha hızlı artması ve vinç sektörünün cari açığa katkısının düşmesi bekleniyor.

Vinçlerinde dahil olduğu iş makineleri üretimindeki gelişmeler, ithalatı yapılan vinçlerin önemli bir bölümünün yakın bir gelecekte üretilebileceğine işaret ediyor. Türkiye, Avrupa'nın en büyük 5'inci iş makinesi pazarı durumunda. 2011yılında iş makineleri ihracatı 1.3 milyar dolar olurken, ithalat da 3.3 milyar dolara ulaştı. Yurtiçinde satılan iş makinesi adedi ise vinçler dahil 10 bin500 oldu. İç talebin yüzde 80'inin yerli üretimle karşılandığı tahmin ediliyor. Yedi üretim ve ihracatın artması bekleniyor.

Orta vadede vinç talebinin gelişimini ve dolayısıyla üretim seyrini en fazla etkileyecek projeler, ulaştırma başta olmak üzere altyapı projeleri, inşaat sektöründeki dikey yapılaşma, limancılık sektöründeki gelişmeler ve sanayi talebi olarak öne çıkıyor. Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı'nın 2023 hedefleri kapsamında gündemine aldığı otoyol ve bölünmüş yollar için harcanması öngörülen tutar, 120 milyar dolar civarında bulunuyor. Yeni demiryolu hatları, yeni liman ve havaalanı projelerinin yapımı da eklendiğinde bu tutar 200 milyar doların üzerinde. Otoyollar, viyadükler, köprüler ve tüneller gibi yapılar vinç ihtiyacının da artması anlamına geliyor. Benzer şekilde liman, havaalanı ve diğer alt yapı projeleri de vinç talebinin artmasına yol açacak yatırımlar. İç talebin yansıra diğer iş makineleri ihracatında olduğu gibi özellikle Türk taahhüt şirketlerinin yurtdışında iş üstlendikleri ülkeler öncelikli olmak üzere vinç ihracatındaki artışın da sürmesi bekleniyor. Bu beklentiler ışığında, uygun teşvikler ve doğru yatırımlarla birlikte sektörün üretim değerinin önümüzdeki beş yılda bugünkü değerinin iki katına ulaşabileceği düşünülüyor.

Gülay DİNÇEL/Dünya

 

 

Yorum Yaz