Vergilere yeni deprem payı geliyor

Vergilere yeni deprem payı geliyor

Kentsel dönüşüm için gerekli olan 400 milyar doları karşılamak için vergi ve trafik cezalarından para aktarılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Van depremlerinin ardından hazırladığı kanun' taslağına göre, Türkiye genelindeki hasarlı binaların yıkımı için mal sahipleriyle anlaşma yoluna gidilecek, mutabakat sağlanamayan taşınmazlar kamulaştınlacak.

Kentsel dönüşüm için gerekli 400 müyar dolan karşılamak için vergi ve trafik cezasından para aktanlacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı taslakta şu önlemlere yer verildi:

- Afet riski altındaki alanlardaki Hazine'ye ait taşınmazlar TOKİ'ye bedelsiz devredilecek. Tahsis ve devir tarihinden itibaren 5 yıl içinde amacına uygun olarak kullanılmayan gayrimenkuller, bedelsiz olarak Hazine adına tescil edilecek.


- Risk altında bulunan kişi ve kurumlara ait taşınmazlar konusunda tahliye ve yıkımda anlaşma yolu tercih edüecek. Anlaşma sağlanamayan taşınmazlar kamulaştınlacak.


- Bakanlık, geçici tahsis ve kira yardımı yapmaya yetkili olacak.


- Gayrimenkullerin düzenleme öncesi ve sonrası değerleri, TOKİ veya SPK lisanslı kuruluşlarca yapılacak.


- Uyanlara rağmen tahliye edilmeyen yapıların tahliye ve yıkım işlemleri mahalli idarelerin katılımı ile mülki amirler tarafından gerçekleştirilecek.


- Yapılacak iş ve işlemlerde kullanılmak üzere bakanlığın tasarrufunda afete hazırlık hesabı açılacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ'den 51 şehirde 540 gayrimenkul müzayedesi
  • 04.08.2026 15:58

TOKİ'den 51 şehirde 540 gayrimenkul müzayedesi

TOKİ, 41 ilde 235 konutu ve 30 ilde 305 iş yerini açık artırma yöntemi ile satış ...

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor
  • 03.08.2026 09:59

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Progra ...

TOKİ, 49 İlde 737 arsayı açık artırmayla satacak
  • 28.07.2026 10:03

TOKİ, 49 İlde 737 arsayı açık artırmayla satacak

TOKİ, Ağustos ayında 737 arsayı açık artırma yöntemiyle satacak. ...

TOKİ Başkanı Sungur Malatya’da
  • 22.07.2026 12:25

TOKİ Başkanı Sungur Malatya’da

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mustafa Levent Sungur, şehirlerin yalnızca de ...

Albayrak Hazır Beton’un halka arz başvurusu onaylandı
  • 17.07.2026 15:13

Albayrak Hazır Beton’un halka arz başvurusu onaylandı

Albayrak Hazır Beton’un halka arz başvurusu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafı ...

TOKİ'den kamuoyuna duyuru!
  • 13.07.2026 16:39

TOKİ'den kamuoyuna duyuru!

TOKİ afet bölgelerinde çıkarılan iddialar için açıklama yaptı. ...