maritbet girişmaritbet
Vergi yüzsüzlerine çapraz sorgu geliyor

Vergi yüzsüzlerine çapraz sorgu geliyor

Vergi kayıp ve kaçağını önlemek için yeni tedbirler getiren Gelir Vergisi Kanun Taslağı, 5 yıl aradan sonra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla raftan indiriliyor.

Meclis'e sevki beklenen taslağa göre lüks içinde yaşarken düşük gelir beyan edenlerin önüne son bir yılda aldıkları yat, kat ve otomobiller konularak izahı istenecek. Vergi kayıp ve kaçağını önlemek için yeni tedbirler getiren Gelir Vergisi Kanun Taslağı, 5 yıl aradan sonra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla raftan indiriliyor. Meclis'e sevki beklenen taslağa göre lüks içinde yaşarken düşük gelir beyan edenlerin önüne son bir yılda aldıkları yat, kat ve otomobiller konularak izahı istenecek.

Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin çalışma raftan iniyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son beş yıldır gündemden düşmeyen Gelir Vergisi Kanun Taslağı'nın hayata geçmesi için düğmeye bastı. Vergi Konseyi, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nce ortaklaşa hazırlanan taslağa yıl sonuna kadar son şekli verilecek.

Bakanlık kaynaklarından Zaman'ın edindiği bilgiye göre Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatı üzerine bu kapsamdaki ilk toplantı bu hafta yapıldı. Yılbaşında Başbakanlık'a sevk edilmesi planlanan taslağın mevcut hali kentsel rantlara vergi, küçük esnafa ise vergi istisnası getiriyor. Vergi kayıp ve kaçağıyla mücadeleye dönük yeni güvenlik önlemlerinin yer aldığı taslağa göre, mükellefin gelirinden daha çok harcamalarına dikkat edilecek. Beyan edilen gelirler, harcamalar yoluyla çapraz kontrole tabi tutulacak. Lüks içinde yaşadığı halde düşük gelir bildirenlerin önüne yıl içinde aldıkları yat, kat, araba gibi varlıkların yanı sıra kredi kartı harcamaları konulacak. Örneğin beş yıldızlı otellerde kalan veya buralarda düğün yapanlara beyan ettiği gelir ile harcamaları arasındaki fark sorulacak.

 Son beş yıldır üzerinde çalışılan taslağın son şeklinde nelerin olacağına ise Gelir İdaresi Başkanlığı ile gelir politikalarından sorumlu bürokratlar karar verecek. Düzenlemeye son nokta ise Başbakanlık'ta konulacak. Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili Bakan Şimşek'in talimatının ardından çalışmaların başladığını, sürecin bütçe görüşmeleri ile birlikte yürütüleceğini kaydetti. Gelir Vergisi'nin yeniden ele alınacağı düzenleme kapsamında mükellefin harcamaları için kendisine "Bunları neyle finanse ediyorsun?" sorusunun yöneltileceğini aktaran üst düzey bir Maliye yetkilisi, çapraz kontroller sonucu ortaya çıkacak tutarsızlığın incelemeye tabi tutulacağını kaydetti.

 Halen 900 bin esnafı ilgilendiren basit usulde vergilemeye son verilmesi de planlanıyor. Üzerinde çalışılan yenilikler getiren sisteme göre, belirlenecek limitlerin üzerinde getirisi olan basit usul mükellefleri, gerçek usule geçirilecek.

Maliye Bakanlığı 2011 yılı bütçesinin Meclis'e gönderilmesini beklemeden Gelir Vergisi taslağı üzerine yoğunlaştı. Taslakta Gelir Vergisi'ne tabi gelirler, ticari kazançlar, zirai kazançlar, ücretler, serbest meslek kazançları, gayrimenkul sermaye iratları, menkul sermaye iratları, diğer kazanç ve iratlar şeklinde düzenleniyor. Yol, metro, köprü, park, okul, hastane gibi kamu hizmetleri sonucunda sahibine rant sağlayan gayrimenkullerden devletin pay almasının yolu da açılıyor. Taksiciler gibi meslek gruplarına yönelik yeni bir vergi sistemi getiriliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı ve ilgili meslek odasınca oluşturulacak komisyonların, bölgeler ve işkolları itibarıyla asgari ücretin altı aylık tutarından az olmamak üzere, bu tür mükellefler için yıllık kazanç tutarları belirlemesi öngörülüyor. Arazilerini birleştirerek üretim yapan çiftçilere düşük oranlı vergi uygulanması planlanırken, Gelir Vergisi'nde halen yüzde 15, 20, 27 ve 35 olarak düzenlenen vergi tarifesi de yeniden ele alınıyor. Oranın yüzde 10'dan başlaması üzerinde duruluyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Büyükçekmece sahilde 7 işletme, kaçak olduğu gerekçesiyle yıkıldı
  • 15.04.2021 09:53

Büyükçekmece sahilde 7 işletme, kaçak olduğu gerekçesiyle yıkıldı

Büyükçekmece sahilinde gözleme satan 14 işletmeden 7'si İstanbul Büyükşehir Bele ...

Akbük Koyu'nda kaçak yapıların yıkımının birinci etabı tamamlandı
  • 24.04.2021 12:03

Akbük Koyu'nda kaçak yapıların yıkımının birinci etabı tamamlandı

Muğla'nın Menteşe ilçesi Akbük Koyu'nda kaçak yapıların yıkımının birinci etabı ...

Muğla Akbük'de kaçak yapılar yıkılıyor
  • 19.04.2021 17:20

Muğla Akbük'de kaçak yapılar yıkılıyor

Akbük Mahallesi'nde idari yargı süreçleri tamamlanan 32 yapı ve iskelenin yıkım ...

Bodrum'da imara aykırı yapıların yıkımı devam ediyor
  • 06.04.2021 13:32

Bodrum'da imara aykırı yapıların yıkımı devam ediyor

Muğla'nın Bodrum ilçesinde kaçak yapılaşmayla mücadele seferberliği kapsamında i ...

Bodrum'da kaçak yapılaşmayla mücadele sürüyor
  • 21.10.2020 09:10

Bodrum'da kaçak yapılaşmayla mücadele sürüyor

Bodrum'da geçen yıldan bu yana yasal işlemleri tamamlanan 380 yapının yıkımı bit ...

Cumhurbaşkanı, Filyos Limanı açılışını gerçekleştirdi!
  • 04.06.2021 22:07

Cumhurbaşkanı, Filyos Limanı açılışını gerçekleştirdi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filyos Limanı'nın aslında Filyos Vadisi Projesi'nin bir p ...