maritbet girişmaritbet
Vekalet Kaba: Sekiz milyon konut çürük!

Vekalet Kaba: Sekiz milyon konut çürük!

Türkiye’deki binaların yüzde 60’ının depreme dayanaksız olduğunu belirten Sarp Group Genel Koordinatörü Kaba, “Bu da 8 milyon konuta tekabül ediyor” dedi

Firma olarak kentsel dönüşümü çok önemsediklerini ve yakında bazı kentsel dönüşüm projelerinde var olacaklarını ifade eden Sarp Group İnşaat Genel Koordinatörü Vekalet Kaba, Türkiye'de mevcut yapı stoğunun yaklaşık yüzde 60'ının depreme dayanıksız olduğunu ifade ederek, “Bu da yaklaşık 8 milyon konuta tekabül ediyor. Bu çok büyük bir rakam. Kentsel dönüşüm seferberliğine bugün tam anlamıyla başlasak, tamamlamamız bir 10-15 seneyi bulur” diye konuştu.

“Hepimiz suçluyuz”

“Bugüne kadar ülkemizi çok kötü inşa ettik” diyen Kaba, “Malzemeyi iyi seçmedik. Yeri geldi kaçak yaptık. Yapılana göz yumduk. Sonuçta da ülkedeki yapı stoğunun yarıdan fazlasının yenilenmesi gereken bu duruma geldik. Bu durumu elbirliğiyle yarattık aslında. Bunda hepimizin suçu var. Benim de vardır. Ancak düzeltmek de bize düşüyor. Taşın altına herkesin elini sokmamız lazım. Artık önümüze bakmalı, ‘Şu kişi şu zaman şöyle yaptı' demektense bundan sonra ne yapılması gerektiğini konuşmalıyız” dedi.

Bir deprem olsa...

Kentsel dönüşümü adeta bir memleket meselesi olarak gördüklerini belirten Kaba, kentsel dönüşüm için getirilen eleştirilere de şöyle yaklaştı: “Her ülkede, her konu hakkında muhalefet edecek insanlar olacaktır. Olması da gerekir. Olmaması anormal olurdu zaten. Ancak gördüğüm kadarıyla işin özüne değil yöntemlerine muhalefet var. Çünkü kentsel dönüşümün ülkeye verebileceği olası zararlar, Allah saklasın, olabilecek büyük bir depremin vereceği zararlar yanında adeta devede kulak kalır.”

Kentsel dönüşümü, “bedeli ne olursa olsun yapılması gereken bir olay olarak değerlendiren Kaba, “Bunu bir çeşit trafik kazası gibi düşünmek lazım. Malum, bir trafik kazası olduğunda yol trafiğe kapatılıyor. Orada bekleyen insanlar varmış, geç kalıyorlarmış, vakit kaybediyorlarmış, aslında o kadar önemli değil. Çünkü orada kaza yapan aracın içindeki insanın hayatı söz konusu” ifadelerini kullandı.

Dönüşüm bu değil

Halihazırda uygulanan kentsel dönüşüm sisteminin gerçek manada bir kentsel dönüşüm olmadığını savunan Kaba, “Biz aslında kentsel dönüşüm adı altında bina yenilemesi yapıyoruz. Eski, depreme dayanıksız binaları yıkıp yeni ve dayanıklısını yapıyoruz. Baktığınız zaman gerçek manada kentsel dönüşüm bu değil. Gerçek kentsel dönüşümle sadece binayı değil, semtin yapısını da değiştirirsiniz. Bölgeyi baştan aşağı yenilersiniz. Ama varsın olsun” dedi.

Yıldırım Gökkaya - Dinçer Bilginer/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri
  • 29.04.2024 12:02

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri

Türkiye'de birçok antik kent bulunuyor. Bu kentlerden tüm dünyada bilinen kentle ...

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...