maritbet girişmaritbet
Uğur Özgüven ‘Kentsel tasarım ihmal edilmemeli’

Uğur Özgüven ‘Kentsel tasarım ihmal edilmemeli’

Gayrimenkul sektöründeki büyüme, proje sayısındaki artış, refah seviyesinin yükselmesi, insanların daha nitelikli yapılar talep etmesine neden oluyor

Son yılarda üretilen projelerde inşaat kalitesinde gözle görülür bir artış yaşanırken, aynı durum özenin kentlerin tasarımında pek görülmediğine dikkat çekiliyor. 

Tıpkı, Taksim Meydanı'nın yeni haline dönük eleştirilerde görüldüğü gibi. Türkiye'nin önünde şimdi kentsel dönüşüm gibi önemli bir şansı var. 

Sağlam binaların inşa edilmesinin yanı sıra kente özgü bir mimarinin öne çıkarılacağı bir şans bu. 

Aynı kentsel dönüşüm hareketini yıllar önce yapan İspanya'da Barcelona'nın yeniden yapılanma harekatı ile birlikte özellikle kente yeni büyük meydanları ve şeyil alanları kazandırdığı biliniyor. 

İnşaat ve mimarlık alanlarında hizmet veren Özgüven Mimarlık Kurucu Ortağı Uğur Özgüven, Türkiye'de 1999'da yaşanan Marmara depremini mimarlık sektöründe milat olarak gördüğünü belirtiyor ve dönüşüm yapılırken kentsel tasarımın ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyor. 

Mimar ve mühendisler gibi teknik personelin eğitim kalitesinin yükseldiğine, üretici firmalarda kalifiye eleman sayısının ve personel kalitesinin uygun inşa edilmedi. Bu nedenle yapı sektöründeki büyüme devam edecek, inşaat sektörünü ayakta tutan temel konu 'güvenli yapı' talebi oluyor" diyor. 

Dönüşüm yapılırken Bağdat Caddesi, Tarlabaşı gibi değerli merkezi lokasyonların öne çıktığına işaret eden Özgüven, "Hiç kimse Esenler'in, Bağcılar'ın, Bahçelievler'in nasıl dönüşeceğinden bahsetmiyor" diyor. 

İki-üç katlı yapılar için ek imar haklarının bir çözüm olabileceğine dikkat çeken Özgüven, ancak kat sayısı beşi geçen daha fazla katlı yapılarda sürecin sekteye uğrayacağını, çevredeki nüfusa göre planlanmış olan donatı alanlarının ise ihtiyaca cevap veremeyeceğini, toplu taşıma ve otopark sorunlarının artacağını belirtiyor. Ek imar haklarının gelecekte telafisi olmayacak sonuçlara neden olacağına da işaret eden Özgüven, bu durumun donatı alanlarının ihmal edilmesine neden olduğunu vurguluyor. 

Özgüven, "Bahçelievler'de E5 kenarındaki on katlı binaları yıkıp yerine ne yapmayı planlıyorsunuz? On beş - yirmi kadı yapılar mı? 
Öyleyse sosyal donatıları ne yapacağız? İki katlı okulları yıkıp altı katlı mı yapacağız mesela?
Artan imar izni ile birlikte gelen nüfus artışı sonucunda oluşacak sosyal donatı ihtiyacını nasıl karşılayacağız?" diyor. 

Koruma-yenileme ayrımı Koruma ve yenileme konusunun iyi anlaşılması gerektiğini de belirten Özgüven, yeni rezerv alanları geliştirilmesi gerektiğini söylüyor. 

Sürecin çok disiplinli kurgulanması gerektiğini ifade eden Özgüven, "Kentsel tasarım, planlama, mimarlık ve mühendislik alanlarının birlikte çalışması gerekiyor. Kentin her bölgesi kendine has özelliklere sahip; dolayısıyla plan ve tasarım bu özellikler gözetilerek gerçekleştirilmeli" diyor. 

Bu yaklaşımlar doğrultusunda Özgüven Mimarlık olarak, Zekeriyaköy Kentsel Tasarım Projesi, Hoşdere Kentsel Tasarım Projesi ve son olarak da İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi gibi örnek projeler geliştirdiklerini de ifade ediyor. 

Özgüven yaptıkları çalışmaları şöyle diyor: "Orman alanının yanında gerçekleştirilen Zekeriyaköy Kentsel Tasarım Projesine başlarken önce mekanı havadan inceleyip Orman Fakültesi ile flora-fauna incelemesi, planlama alanı içerisinde kalan 7000 adet ağacı tek tek ölçüm yapıp envantere kaydettik, projenin sonunda da yeni ağaçlar ekleyerek mevcut miktarı iki katından fazlasına çıkardık; böylece adeta ormanın içinde yaşanılan bir proje ürettik."
Yılda 50 proje yapıyor Gelenekseli modernleştirerek günümüze aktarmayı vizyon edinen Özgüven Mimarlık, Y. Mimar Uğur Özer Özgüven ve İnşaat Mühendisi Özgür Onur Özgüven tarafından 2004'te kuruldu. İstanbul ve Ankara olmak üzere iki merkezden yönetilen Özgüven, mimarlık ve inşaat sektöründe 50 kişilik kadrosuyla hizmet veriyor. 

Büyük ölçekli tasarım, projelendirme ve uygulama hizmetlerini bir bütünlük içinde çözümleyen Özgüven, kuruluşundan bu yana araştırma odaklı ve çağın ihtiyaçlarını karşılayacak uygulama deneyimleri üzerinde çalışıyor. Toplu konuttan ticari yapılara, büyük ölçekli kentsel tasarım projelerinden dini yapılara dek çok yönlü tecrübesiyle, yılda 50'den fazla farklı projeye imza atıyor. 

Ekonomist Mortgage

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...