maritbet girişmaritbet
Türkler’in istemediği işe İspanyollar koşarak geldi

Türkler’in istemediği işe İspanyollar koşarak geldi

Türk ekonomisindeki canlılık İspanyolları gurbetçi yaptı. Mermer ocağında çalıştıracak Türk kalifiye işçi bulamayan Temmer’in patronu Çetinkaya “İspanya’dan hem yönetici hem de işçiler transfer ettik” dedi

Türk ekonomisindeki canlılık İspanyolları gurbetçi yaptı. Mermer ocağında çalıştıracak Türk kalifiye işçi bulamayan Temmer'in patronu Çetinkaya “İspanya'dan hem yönetici hem de işçiler transfer ettik” dedi.

TÜRK işadamları ekonomik ve siyasi istikrarla yeni yatırımlar yaparken, Batı'daki kriz nedeniyle işsiz kalan yabancılar çalışmak için Türkiye'ye gelmeye başladı. Son dönemde Avrupa'daki kriz ve Türkiye'de yaşanan ekonomik canlılığın en somut göstergesi ise dünyanın en büyük üç mermer tesisinden birine sahip olan Temmer'de yaşandı. 50 milyon dolarlık yatırım değerine ulaşan tesisi ve 40 ülkeye yaptığı ihracatla dünya mermer pazarında söz sahibi şirketlerden Temmer, Demre'ye 45 dakika mesafedeki ocakta çalıştırmak için İspanyol yönetici ve işçiler getirdi.

Kalifiye eleman sıkıntısı var

Türkiye'nin Avrupa'nın göbeğinde ekonomik başarısıyla bir vaha gibi durdurduğunu söyleyen Temmer Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, İspanya'daki işsizlik nedeniyle çok eski dostu olan ve İspanya'da mermer ocağı bulunan Augistine Franco Prados'u Türkiye'ye transfer ettiğini söyledi. Üstelik bu transferin de geçici olmadığını, hamile olan eşinin doğumundan sonra Kaş'a yerleşeceklerini belirtti. Aslında bu hikayenin doğmasına neden olan temel neden ise Avrupa'daki işsizlik olduğu kadar Türkiye'de de kalifiye eleman sıkıntısı. Çünkü Rüstem Çetinkaya, Çin'le yaptığı 10 milyon dolarlık mermer ihracatını gerçekleştirmek için ocakta çalıştıracak kalifiye Türk yönetici ve iş makinesi operatörü bulamadı. Bu nedenle de son çareyi eskiden beri tanıştığı İspanyol işadamını Türkiye'ye davet etmekte buldu. Bu davet, İspanyol arkadaşını ve işçileri çok sevindirdi. Çünkü İspanya'da harıl harıl çalışan mermer organize sanayi bölgesi sinek avlamaya başladı.

Türkiye şanslı döneme giriyor

Çetinkaya, bu durumu ‘Artık dönem Türkiye'nin dönemi' diye yorumladı. Hükümetin aldığı ekonomik kararların yerinde ve zamanında olduğunu belirten Rüstem Çetinkaya “Bu kararlar olmasaydı, kriz bizi gerçekten teğet geçmeyecekti. O yüzden Türkiye ekonomisi çok şanslı bir döneme giriyor” dedi. İstikrar sayesinde yeni yatırımlara girebildiklerini belirten Rüstem Çetinkaya “Batılı rakiplerimiz, Türk ekonomisine hayranlıkla bakıyorlar” diye konuştu.

MALEZYA VE TAYVAN'LA GÖRÜŞÜYOR

10 yılı aşkın bir süredir Çin'le son derece iyi bir ticari ilişki geliştirdiklerini belirten Çetinkaya, Türkiye-Çin İş Forumu'nda Çinli bir firmayla 10 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladıklarını firmaya mermer gönderiminin yıl başından itibaren başladığını ve 2 yıl boyunca süreceğini de kaydetti. Geçtiğimiz günlerde Çin'de gerçekleşen uluslararası Xiamen Doğal Taş fuarındaki standlarını, Çinli firmaların bolca ziyaret ettiğini de söyleyen Çetinkaya, çok yakında yeni iş imzaları atacaklarını da sözlerine ekledi. Malezyalı ve Tayvanlı firmalarla da görüştüklerini söyleyen Çetinkaya, yoğun talep nedeniyle İspanyol firma için Antalya ocağını açtığını ve diğer talepler için Mayıs ayı gibi de Eskişehir de yeni bir ocak daha açacaklarını sözlerine ekledi. 40 ülkeye ihracat yapan Temmer Mermer, 2012 yılının ilk yarısında 2 ocak daha açarak 4 milyon TL yatırım gerçekleştirecek. Yeni istihdam yaratacak olan Temmer,'in 2012 ciro hedefi ise 50 milyon TL. Cirosunun yüzde 80'ini yurt dışından gerçeklestiren Temmer, dünyanın tercih edilen mermer firmaları arasında yer alıyor. Afyon, Eskişehir ve Bilecik'teki ocaklarında çevreci teknoloji kullandıklarını da belirten Çetinkaya, Temmer'in 350 kişilik istihdama ulaştığını ve bu yıldan itibaren her yıl 2-3 milyon dolarlık geliştirme yatırımları yapacaklarını belirtti. Başka ocaklardan çıkan mermeri de işleme kapasitesine sahip olduklarını belirten Çetinkaya “30x60 gibi özel üretim gerektiren mermerleri işleyecek teknolojiye sahibiz” dedi.

RÜSTEM ÇETİNKAYA: Temmer dünyanın en büyük 3 tesisi arasında

ŞİRKET olarak ender mermer cinslerini ürettiklerini ve dünya çapındaki üçüncü büyük entegre tesis olarak ürettikleri mermer boyutları nedeniyle tercih edildiklerini belirten Temmer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, bu farklılığın da ticari başarı olarak döndüğünü söyledi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye-Çin ekonomik ilişkilerini geliştirmek için yapılan forumda bir Çin firmasıyla yeni bir anlaşma imzaladıklarını belirten Çetinkaya, özellikle son dönemde Çin ve Avrupa'dan çok yoğun mermer talebiyle karşılaşdıklarını ve bu nedenle de Antalya ve Eskişehir'de yeni ocak açacaklarını söyledi.

Star

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Limak Çimento'dan Mozambik'e destek!
  • 13.03.2021 11:39

Limak Çimento'dan Mozambik'e destek!

Limak Cimentos, Mozambik'te kurulacak sahra hastanesine 50 adet yatak desteğinde ...

İNDER, 2019 planlarını açıklayacak
  • 12.12.2018 15:38

İNDER, 2019 planlarını açıklayacak

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım’ın ev sahipliğinde 20 Aralık'ta ka ...

Marc Faber: "Bence Türk varlıklarına yatırım yapma zamanı"
  • 15.08.2018 14:33

Marc Faber: "Bence Türk varlıklarına yatırım yapma zamanı"

Ünlü yatırımcı Marc Faber "Bir miktar Türk hissesi alacağım. Bence Türk varlıkla ...

'Türk şirketlere inşaat alanında kolaylıklar sağlıyoruz'
  • 29.07.2018 01:38

'Türk şirketlere inşaat alanında kolaylıklar sağlıyoruz'

Zambiya Cumhurbaşkanı Edgar Lungu, ülkesinin Türkiye’deki ekonomik gelişmeyi örn ...

"Türk ekonomisine sabotaj"
  • 04.10.2016 14:04

"Türk ekonomisine sabotaj"

UND İcra Kurulu Başkanı "Bulgaristan tarafında yoğun kontrollerin olduğu belirte ...

Çinli firmalar blok mermeri çok ucuza alıyor
  • 08.08.2014 09:45

Çinli firmalar blok mermeri çok ucuza alıyor

Çin hükümeti işlenmiş mermere desteği kaldırdı, Çinli firmalar ocak almayı artır ...