maritbet girişmaritbet
Türkiye’nin en büyük uzay evi hizmete açıldı

Türkiye’nin en büyük uzay evi hizmete açıldı

İleri teknolojili donanımı Çimsa’nın katkısıyla Sabancı Vakfı tarafından yaptırılan “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sabancı Uzay Evi”, Eskişehir Bilim, Kültür ve Sanat Parkı’nda hizmete açıldı

İleri teknolojili donanımı Çimsa'nın katkısıyla Sabancı Vakfı tarafından yaptırılan “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sabancı Uzay Evi”, Eskişehir Bilim, Kültür ve Sanat Parkı'nda hizmete açıldı. 4 Nisan tarihinde gerçekleştirilen açılışa; Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen'in yanı sıra çok sayıda Eskişehirli ve Sabancı Topluluğundan yöneticiler katıldı.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, açılışta yaptığı konuşmada Türkiye'nin en büyük uzay evine destek vermekten büyük mutluluk duyduğunu söyleyerek şöyle dedi: “Eskişehir, Sayın Yılmaz Büyükerşen'in vizyonu ile örnek bir kent kimliğine kavuştu. Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali, orkestraları, konser salonları, sergi salonları ile Eskişehir, kültür ve sanatın, güçlü kent yaşamının parlayan yıldızı haline geldi. Şimdi bu güzel şehir, Bilim, Kültür ve Sanat Parkı'nda yapılan Uzay Evi ile bilimin de önemli bir merkezi olmaya aday.” Sabancı Uzay Evi'nin gençlere uzay bilimleri ve astronomi alanında yepyeni ufuklar açacağını belirten Güler Sabancı konuşmasına şöyle devam etti:

ABD'de 500'den fazla, Fransa ve Almanya'da toplam 100'e yakın olan dünya ölçeğindeki uzay evlerinin sayısı hızla artıyor. Dünyadaki uzay evlerini bir yıl içinde dolduran insanların sayısı ise milyonları aşmış durumda… İstiyoruz ki, böyle önemli bir keşif dünyası, ülkemizde de çocuklarımız, gençlerimiz ve yetişkinlerle buluşsun, daha ulaşılabilir olsun. Bu amaçla, Sabancı Vakfı olarak, Çimsa'nın desteği ile tasarımı, teknolojisi, donanımı, kapasitesi ile eşsiz bir eser yaratmaya çalıştık. Türkiye'de, dünyadaki uzay evleri ile de eşdeğer özelliklere sahip bir Uzay Evini hizmete sunuyoruz.”

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise Eskişehir'de yaşama geçirdikleri örnek projelere bir yenisini daha, Sabancı Topluluğu'nun katkılarıyla eklemekten mutluluk duyduklarını vurguladı. Uzay evinin, Eskişehir'de 1999 yılında başlattıkları ve bugün birçok kent tarafından örnek alınan belediyecilik uygulamalarına yeni bir boyut kazandıracağını da belirten Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen “Hizmete açtığımız bu tesisin yarınımız olan çocuklarımızın uzayı ve uzay teknolojilerini yakından tanımalarını, sevmelerini sağlayacağına ve ileride çok başarılı birer bilim insanı olmalarının temellerini atacağına yürekten inanıyorum. Kaldı ki, yetişkinlerimiz de bu tesiste, uzayda gezercesine evren hakkında bilgi alacakları programlar izleyeceklerdir. Bugün Sabancı Topluluğu'nun katkılarıyla Eskişehir'e ve ülkemize kazandırdığımız bu tesisin, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1936 yılında Eskişehir'e yaptığı ziyarette söylediği “Bir gün insanoğlu göklerde yürüyecek, belki de Ay'dan bize mesaj yollayacaktır. Bu mucizenin gerçekleşmesi için iki bin yılını beklemeye gerek kalmayacaktır. Gelişen teknoloji daha şimdiden bize bunu müjdeliyor. Bize düşen görev ise batıdan bu konuda fazla geride kalmamayı temindir” sözleriyle gösterdiği hedefe ulaşmamıza da yine Eskişehir'de katkı sağlayacağımızı ümit ediyorum. Bu güzide tesisin kazandırılmasında katkısı bulunan, başta Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Güler Sabancı Hanımefendi, Sabancı Holding Çimento Gurubu Başkanı Sayın Mehmet Göçmen olmak üzere tüm vakıf mensuplarına ve tüm Sabancı Topluluğu'na teşekkür ediyor, Uzay Evimizin hepimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Dünyadaki uzay evleri örnek alındı

Eskişehir Bilim, Kültür ve Sanat Parkı'nda 2.751 metrekare alan üzerine inşa edilen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sabancı Uzay Evi, Çimsa'nın bağışı ile Sabancı Vakfı tarafından teknoloji donanımının sağlanmasıyla hayata geçirildi. Türkiye'nin en büyük ve en teknolojik uzay evi olan Sabancı Uzay Evi, dünyadaki diğer uzay evleri örnek alınarak tasarlandı.

Uzay Evi'nin 14 metre iç çapında olan 360 derecelik kubbesi, bilimsel gözlemlerin yapılmasına imkan veriyor. Kubbe, izleyicilerine evrene, uzaya, galaksilere, yıldızlara dünya ve gezegenlere canlı bir seyahat deneyimi yaşatıyor. İnteraktif sunumlar ve gösterimlerin yapıldığı Sabancı Uzay Evi'nde balıkgözü lensler ile donatılan ve 16 mega piksellik görüntü elde edilen iki ayrı yüksek çözünürlükte projeksiyon bulunuyor. Sabancı Uzay Evi, aynı anda 95 kişiye evrenin gizemli dünyasını izletebiliyor. 

www.sabancivakfi.org

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Enza Home sektörünün en itibarlı markası seçildi
  • 18.03.2021 10:22

Enza Home sektörünün en itibarlı markası seçildi

Enza Home, ‘The ONE Awards Bütünleşik Pazarlama Ödülleri’nde Mobilya Kategorisi' ...

Eskişehir'de kadınlara özel otobüs uygulaması!
  • 19.05.2016 10:56

Eskişehir'de kadınlara özel otobüs uygulaması!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, özellikle kadın yolculardan gelen talepler doğr ...

2014'ün en çok konuşulanı o inşaat patronu oldu!
  • 24.12.2014 09:25

2014'ün en çok konuşulanı o inşaat patronu oldu!

Medya Takip Merkezi, iş dünyasında 2014'te en çok Ali Ağaoğlu ile Güler Sabancı' ...

CarrefourSA ilk gurme marketini Selamiçeşme’de açtı
  • 27.03.2014 12:43

CarrefourSA ilk gurme marketini Selamiçeşme’de açtı

CarrefourSA yeni market konsepti “CarrefourSA Gurme”yi İstanbul Selamiçeşme’de t ...

Ali Ağaoğlu, iş dünyasının en popüler ismi oldu
  • 27.12.2013 10:21

Ali Ağaoğlu, iş dünyasının en popüler ismi oldu

Medya Takip Merkezi'nin (MTM) hazırladığı rapora göre, yılın en çok konuşulan iş ...

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin 25 yeni iş makinesi hizmete girdi
  • 06.12.2013 09:07

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin 25 yeni iş makinesi hizmete girdi

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir'e daha kaliteli ve hızlı hizmet götü ...