maritbet girişmaritbet
Türkiye'deki evi teminat kabul etmiyorlar

Türkiye'deki evi teminat kabul etmiyorlar

Almanlar Türkiye'deki arsa ve evi teminattan saymıyor! Sorunun çözümü için Bakan Ergün devreye giriyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, dünyadaki siyasi ve ekonomik sistemin hukuki ve ahlaki temelleri son derece zayıf göründüğünü ifade ederek, "Özellikle AB ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler ve özelde de Almanya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin hukuki ve ahlaki temelinin güçlü olması lazım. Verdiğimiz sözlere sadakat göstermemiz, yaptığımız anlaşmalara uymamız lazım, ama uymuyoruz" dedi.

Bakan Ergün, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rainhardt Freiherr von Leoprechting ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Leoprechting, bakanlıktaki kabulde yaptığı konuşmada, Bakan Ergün'ü yeniden bakanlığa atanmasından dolayı tebrik etti. Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası olarak merkezlerini Berlin'e taşıdıklarını anlatan Leoprechting, Bakan Ergün'ü, yeni merkezlerinde ağırlamak üzere Berlin'e davet etti.

Heyette yer alan Engin Koyuncu da Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri arasında Mercedes gibi çok büyük şirketlerin yer aldığını belirtti. Kurucuları TOBB ile Alman Odalar ve Borsalar Birliğinin toplam üye sayısının 5, 5 milyonu aştığını anlatan Koyuncu, Ergün'e Almanya'da iş yapan Türk iş adamlarının sorunlarını aktardı.

Koyuncu, bir Türk iş adamının Almanya'daki bir bankadan kredi almak istediğinde, bankanın, iş adamının Türkiye'deki gayrimenkulünü teminat olarak kabul etmediğini ifade ederek, bu ve benzeri sorunlarının çözümü konusunda Bakan Ergün'den yardım istedi.

BAKAN ERGÜN

Bakan Ergün, Bakanlıktaki kabulde yaptığı konuşmada, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odasının, Türkiye ve Almanya'nın dostluğunu ve ilişkilerini en güçlü şekilde temsil eden kuruluşlardan biri olduğunu söyledi.

Bakanlığın yapısının değiştiğini anlatan Ergün, yeni dönemde ilişkilerin daha da güçleneceğini kaydetti. Türkiye'de 4 binden fazla Alman sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini, 3 milyondan fazla Türk vatandaşının da Almanya'da yaşadığını hatırlatan Bakan Ergün, bunların çoğunun da müteşebbis olduğunu söyledi.

Bakan Ergün, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odasının Berlin'deki yeni yerini görmek ve oradaki Türk iş adamlarının sorunları yerinde dinlemek için ilk fırsatta Berlin'e gelmek istediğini dile getirdi.

Bugün bütün dünyada insanların hem işlerin iyi gitmesini, ekonomik ve siyasi ilişkiler gelişmesini istediğini, ancak kurallara, anlaşmalara uygun davranmadıklarını ifade eden

Ergün, şunları söyledi:

Bugün dünyadaki siyasi ve ekonomik sistemin hukuki ve ahlaki temelleri son derece zayıf görünüyor. Dünyadaki ekonomik krizlerin de önemli nedenlerinden birisi bu. Çünkü hükümetler toplumdan, kamuoyundan bilgi saklıyorlar, gerçek manzaraları paylaşmadıkları için bir müddet sonra ABD'deki, Yunanistan'daki, İspanya'daki gibi finansal krizler ortaya çıkıyor. Bunun yükünü hep beraber taşımak zorunda kalıyoruz.

AB'deki en büyük yükü Almanya taşımak mecburiyetinde kalıyor. Çünkü sistemin temelinde hukuki ve ahlaki sorunlar var. Bu sorunları aşmalıyız ki güçlü bir ekonomik sistem olsun, ilişkiler gerçekten gelişebilsin ve ekonomi güçlenebilsin. Yoksa insanların sadece ilişkiler iyi olsun, ekonomi gelişsin demesiyle gelişmez, ona göre davranmamazı lazım. Bu olmadığında işlerin arzu edilen boyutlarda gelişmesi zor.

Özellikle AB ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler ve özelde de Almanya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesi de bu konuyla ilişkili. İlişkilerimizin hukuki ve ahlaki temelinin güçlü olması lazım. Verdiğimiz sözlere sadakat göstermemiz, yaptığımız anlaşmalara uymamız lazım. Yaptığımız anlaşmalara uymuyoruz. Gümrük Birliği Anlaşması yapıyoruz, ama uymuyoruz. Mallar, iş adamları, araçlar serbest dolaşamıyor. Ürettiğimiz mallara karşı bazen doğrudan bazen dolaylı engeller konuluyor.

Malı taşıyana, malı üretene, malın kendisine engel konulursa o zaman Gümrük Birliği Anlaşması yapmış olmanın, ticaretin serbestleşmesinin anlamı kalır mı, ilişkiler gelişir mi, iş adamları daha güçlü ilişkiler kurabilirler mi, kuramazlar. "

İSPANYA'DAKİ GAYRİMENKUL TEMİNATI TÜRKİYE'DEKİ KADAR GÜVENLİ DEĞİL

Bankaların Türk iş adamlarının Türkiye'deki gayrimenkullerini teminat saymamasının da ticaretin önündeki karşılıklı işbirliğinin, ekonomik ilişkileri güçlendirmenin önündeki en önemli engel olduğunu ifade eden Bakan Ergün,

Kaldı ki bugün Türkiye'deki iş adamının gayrimenkulü, Türkiye'deki siyasi istikrar, makroekonomik dengeler, geleceğe yönelik projeksiyon açısından baktığınız da en önemli teminattır. İspanya'daki iş adamının gayrimenkul teminatı Türkiye'deki kadar güvenli bir teminat değildir. Türkiye'deki hiç bir iş adamının mal varlığının üzerinden Türkiye'nin siyasi ve ekonomik yapısından kaynaklanan bir risk söz konusu değil. Bu yokken Türk iş adamına karşı böyle bir engel çıkartılması kabul edilebilir değil" dedi.

Ergün, bu durumla ilgili Alman iş çevrelerinin durumun farkında olduğunu, Almanya'da daha çok siyasi çevrelere durumun anlatılması gerektiğini belirtti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Depremler sonrası ödenen DASK tazminat tutarı 34 milyar liraya ulaştı
  • 20.10.2023 14:59

Depremler sonrası ödenen DASK tazminat tutarı 34 milyar liraya ulaştı

AFAD ve Gebze Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen "5. Uluslararası Afet ve ...

Avrupa'da sokakta yaşayan evsizlerin sayısı artıyor
  • 11.10.2023 14:17

Avrupa'da sokakta yaşayan evsizlerin sayısı artıyor

Fransa, İngiltere, Almanya ve Belçika başta olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesi ...

Almanya’da konut krizi büyüyor
  • 28.09.2022 17:12

Almanya’da konut krizi büyüyor

Alman IG BAU (Bauen-Agrar-Umwelt = İnşaat-Tarım-Çevre) sendikası, ülkede uygun f ...

Hitler'in rüyası Prora otel oluyor
  • 26.06.2015 14:57

Hitler'in rüyası Prora otel oluyor

Adolf Hitler'in askerleri için bir tatil ve moral merkezi olarak planladığı Rüge ...

Hitler'in hayal projesi Prora turizme açılıyor
  • 26.06.2015 14:59

Hitler'in hayal projesi Prora turizme açılıyor

Adolf Hitler'in askerleri için bir tatil ve moral merkezi olarak planladığı Rüge ...

Almanya'da yabancı kökenlilere kiralık ev verilmiyor
  • 21.05.2021 17:32

Almanya'da yabancı kökenlilere kiralık ev verilmiyor

Almanya'da konut arayan yabancı kökenlilere ayrımcılık uygulandığı ortaya çıktı. ...