Türkiye'de konut satışları önceki çeyreğe göre yüzde 5.8 arttı!

Türkiye'de konut satışları önceki çeyreğe göre yüzde 5.8 arttı!

Türkiye'de 2012'nin son çeyreğinde konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 arttı. Söz konusu dönemde 125 bin 815 konut satış sonucu el değiştirdi

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılının 4'üncü Dönemine ilişkin Konut Satış İstatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde konut satışı, 2012'nin 4'üncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,8 oranında artarak 125 bin 815 oldu.  
     
Buna göre, konut satışlarında, 2012'nin 4'üncü çeyreğinde Türkiye genelinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 21,5; bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,8 oranında artarak 125 bin 815 oldu. 
 
İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) Düzey 2'de bulunan 26 bölge içinde bir önceki çeyreğe göre, konut satışlarındaki en yüksek artış yüzde 50,6 ile TR31 (İzmir) bölgesinde gerçekleşti. Aynı çeyrekte, en fazla düşüş gösteren bölge ise yüzde 1,7 ile TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) oldu. 
 
Konut satışlarında, 2012 yılı 4'üncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre 22 bölgede artış gerçekleşti. 
 
En çok artış gösteren bölge yüzde 73,2 oranı ile TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) oldu. Aynı dönemde TR62 (Adana, Mersin) ise yüzde 3,9 ile en çok düşüş gösteren bölge olarak belirlendi.
 
Söz konusu dönemde Türkiye genelinde konut satışlarında, 4 çeyreklik ortalamalara göre yüzde 3 oranında artış gerçekleşti. Değişim oranlarına bakıldığında en yüksek artış gösteren bölge yüzde 24,4 ile TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli), en fazla düşüş gösteren bölge ise yüzde 25,1 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) olarak hesaplandı. 
     
Hüseyin Karatepe-Zülal Eser/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye ile Azerbaycan arasında enerji verimliliği iş birliği
  • 16.09.2026 16:06

Türkiye ile Azerbaycan arasında enerji verimliliği iş birliği

Türkiye ile Azerbaycan arasında binalarda enerji verimliliği alanında teknik iş ...

İnegöl'de yeni deneyim merkezi tasarım ve üretimi buluşturuyor
  • 04.09.2026 15:06

İnegöl'de yeni deneyim merkezi tasarım ve üretimi buluşturuyor

Kastamonu Entegre, Türkiye mobilya sektörünün önemli üretim merkezlerinden İnegö ...

Arsa yatırımında yeni dönem
  • 03.09.2026 15:21

Arsa yatırımında yeni dönem

Türkiye'de arsa ve arazi yatırımları, gayrimenkul piyasasının önemli yatırım alt ...

TÜRKÇİMENTO: ETS, yeşil dönüşümü hızlandıracak
  • 03.09.2026 11:54

TÜRKÇİMENTO: ETS, yeşil dönüşümü hızlandıracak

Türk çimento sektörünün çatı kuruluşu TÜRKÇİMENTO, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ...

ETİ Alüminyum alüminyumu %15 hafifletecek
  • 02.09.2026 15:46

ETİ Alüminyum alüminyumu %15 hafifletecek

Türkiye’de madenden son ürüne kadar üretim yapabilen tek entegre alüminyum üreti ...

JYSK 14'üncü mağazasını İzmir'de açtı
  • 02.09.2026 15:30

JYSK 14'üncü mağazasını İzmir'de açtı

50 ülkede 3.600'den fazla mağazasıyla faaliyet gösteren Danimarka merkezli ev ve ...