Türk işadamlarından Mısır'da rekor görüşme

Türk işadamlarından Mısır'da rekor görüşme

Türk işadamları Mısır'a adeta çıkarma yaptı; 100 firma ile 2 binden fazla görüşme yapıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi Mısır'ın tekstil, hazır giyim, enerji, sağlık, kimya, müteahhitlik, inşaat malzemeleri gibi konularda yatırım beklediğine dikkati çekti.

DEİK Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield ise iki görüşmeler sonunda işadamlarının yüzünün güldüğünü belirtti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk ve Mısırlı işadamlarının yaptığı görüşmeye 1.200'den fazla Mısırlı işadamının katıldığını belirterek, '100 firma ile 2 binden fazla iş görüşmesi yapıldı. Rekor sayıda bir görüşme'' dedi.

Büyükekşi, görüşmelerin dışında müteahhitlik sektörü ile ilgili, ulaşımla, yatırımla ilgili panel yapıldığını anlattı. Mısır ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması olduğunu anımsatan Büyükekşi, 'Ama yeni dönemde de bu serbest ticaret anlaşmasının özellikle tarım ürünleriyle ilgili olan kısmının AB ile yapılan serbest ticaret anlaşmasına uyumlaştırılmasını talep ediyoruz. Özellikle gıdada talep ediyoruz'' dedi.

HERKESİN YÜZÜ GÜLÜYOR

DEİK Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, 1.200 Mısırlı işadamı ile 280 Türk işadamının bir araya gelerek ikili görüşmelerde bulunduğunu, Türk işadamlarına 'müthiş' ilgi olduğunu dile getirirken, 'Her türlü işbirliklerine hazırlar. İki taraf da Afrika'nın 20 yıl içinde 2,6 trilyon dolarlık iş yaratma potansiyelinin farkında. Şu anda herkesin yüzü gülüyor'' dedi.

280 İŞADAMI İLE MISIR ÇIKARMASI

Mısır gezisine yaklaşık 280 işadamı katılırken, Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da geliştirileceğini söylemişti. Önceki gün konuşan Başbakan Erdoğan, 'Mısır ile 3 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz ama bunu süratle 5 milyar dolara çıkarmalıyız. Bu konuda mutabakatımız var. Yatırımcılarımız şu anda 1.5 milyar dolarlık yatırım hacmine sahip. Kendilerini teşvik ediyoruz. Dün buraya 280 işadamı ile geldik' ifadelerini kullanmıştı.

LİMAK KAHİRE TERMİNAL BİNASININ İNŞAATINA BAŞLIYOR

Limak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Sezai Bacaksız, ''Kahire havaalanının yeni terminal binasının yapım işini üstlendik. 6 ay evvel ihalesi yapılmıştı. Dünya Bankası krediliydi ve onayı geldi. Bir ay sonra inşaata başlayacağız'' dedi. Bacaksız, Mısır'da yol ve metro yapımı gibi bazı altyapı ihalelerine hazırlık için çok sayıda firma ile görüştüklerini kaydetti.

SARAR MISIR'DA MAĞAZA SAYISINI ARTTIRIYOR

Sarar Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar ise gezinin güzel geçtiğini, Mısırlıların kendilerine kucak açtığını belirtti. Sarar Giyim olarak Mısır'da 8 mağazaları bulunduğunu, 6 senedir Mısır'da bulunduklarını anlatan Sarar, 9. mağazayı yakın zamanda, 10. mağazayı da 11. ayda açacaklarını kaydetti.

"GÜMRÜK PROBLEMİ ÇÖZÜLMELİ"

Şölen Çikolata Gıda Sanayi CEO'su Elif Çoban da bu ziyaretin Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılması anlamında güzel bir başlangıç olduğunu ederek, ''Gümrük probleminin çözülmesi, vergi oranlarının indirilmesi gerekiyor. Bu problemi çözmemiz durumunda Türk firmalarının önünü hiç kimse tutamaz'' dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Aircairo İstanbul Havalimanı’na seferlere başladı
  • 24.07.2026 09:53

Aircairo İstanbul Havalimanı’na seferlere başladı

İstanbul Havalimanı, Mısırlı hava yolu şirketi Aircairo’nun tüm İstanbul operasy ...

Paintistanbul Avrupa ve Uzakdoğu'dan profesyonelleri bir araya getirdi
  • 22.07.2026 17:27

Paintistanbul Avrupa ve Uzakdoğu'dan profesyonelleri bir araya getirdi

İstanbul Fuar Merkezi'nde yoğun katılımla gerçekleştirilen Paintistanbul 2026, 6 ...

Milli elektrikli trenlerin yeni rotası Edirne
  • 22.07.2026 10:26

Milli elektrikli trenlerin yeni rotası Edirne

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin yerli ve milli imkâ ...

Türkiye'de 2025 yılında 2 milyon 475 bin 19 kişi iller arasında göç etti
  • 20.07.2026 09:57

Türkiye'de 2025 yılında 2 milyon 475 bin 19 kişi iller arasında göç etti

İstanbul 371 bin 258 kişi ile en çok göç veren il olurken, onu 145 bin 661 kişi ...

İstanbul'dan sonra Ankara'ya 5G destekli akıllı yol
  • 13.07.2026 16:49

İstanbul'dan sonra Ankara'ya 5G destekli akıllı yol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin bağlantılı ve otono ...

Türkiye ve Umman konut ve kentsel planlama mutabakat zaptı imzaladı
  • 03.07.2026 11:38

Türkiye ve Umman konut ve kentsel planlama mutabakat zaptı imzaladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Umman Sultanlığı İska ...