maritbet girişmaritbet
Tüketici çevreci ürünleri pahalı ve yetersiz bulduğu için almıyor!

Tüketici çevreci ürünleri pahalı ve yetersiz bulduğu için almıyor!

Türk tüketicileri çevre konusunu önemsiyor, ancak bu konuda düşünceleri ile davranışları büyük oranda farklılık gösteriyor.

Enerji yönetiminde global bir uzman olan Schneider Electric, Sürdürülebilirlik Akademisi ve GfK Türkiye ortaklığında gerçekleştirilen Yeşil Tüketim Araştırması 2011'in sonuçları, 12 Mart Pazartesi günü SwissOtel'de gerçekleştirilen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Türkiye'yi temsilen 15 ilde 15 yaş üstü 1,487 kentli tüketici ile 18 Ağustos – 16 Eylül 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmanın ilk yılı sonuçları oldukça çarpıcı.

Türkiye'de tüketicilerin “çevreci tüketim” konusundaki davranışlarını, beklentilerini ve satın alma alışkanlıklarını ölçmek amacıyla yapılan araştırmanın sonuçlarına göre “yeşil ve çevre dostu ürün” deyince, tüketicilerin neredeyse yarısının (%49) aklına geri dönüşümlü ürünler geliyor; %36'sı organik, %32'si ise “enerji tasarruflu” ürünlerin çevre dostu olduğunu düşünüyor.

Tüketicilerin çevre bilinci konusunda düşünce ve davranışları fark gösteriyor

Araştırmaya göre, Türk tüketicileri çevre konusunu önemsiyor, ancak bu konuda düşünceleri ile davranışları büyük oranda farklılık gösteriyor. Satın aldığı ürünlerin yeşil/çevre dostu olması gerektiğini düşünenler %71 oranındayken, sıklıkla yeşil/çevre dostu ürün satın alanlar sadece %19'da kalıyor. Tüketicilerin %54'ü ise “yeşil ve çevre dostu ürün tüketmeliyiz” diyerek bilinçli olduğunu vurgulamasına rağmen, hiçbir zaman çevre dostu ürün almıyor.

Çevreyi ve yeşil ürünün çok önemli olduğunu düşünen tüketiciler bu ürünleri satın alma kararını da o kadar kolay vermiyor. Tüketicilerin yarısından çoğu, yeşil ve çevre dostu ürünleri satın almama nedenini yüksek fiyatlar olarak belirtirken, %26'sı çeşitlerin çok sınırlı olduğunu ve daha fazla yeşil ürün görmek istediğini belirtiyor. Tüketicilerin %20'si ise yeşil olduğu belirtilen ürünlerin güven vermeyen ürün bilgileri yansıttığından şikayet ediyor. Daha çok firmanın çevre çalışmaları yapmasını ve çevre dostu seçeneklerini arttırmasını talep ederken, ürün bilgilerinin daha güvenilir ve detaylı verilmesini istiyor.

 “40 yıl içerisinde dünyanın enerji ihtiyacı iki katına çıkacak”

Araştırmayı değerlendiren Schneider Electric Balkanlar Ortadoğu ve Türkiye İletişim Direktörü Meltem Çakıcı ”Tüketiciler yeşil ve çevre dostu ürün deyince en çok geri dönüşümlü ve organik ürünleri anlıyorlar. Ancak 2025 yılında dünya nüfusuna 1 milyar kişi daha eklenecek ve enerji tüketimi gelecek 40 yıl içerisinde iki katına çıkacak. Dolayısıyla aslında enerji verimliliği bilinci ile dünya için birinci elden fayda sağlanabilir.

Biz Schneider Electric olarak, aynı işi daha az enerjiyle yapmak anlamına gelen enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularının toplum tarafından da benimsenmesine odaklanıyoruz. Danışmanlık ve çözüm hizmetlerimiz, son kullanıcıya yönelik Life Space ürün gamımız, Enerji Üniversitesi projemiz ve WFES, Yeşil İş Konferansı gibi Türkiye'nin lider sürdürülebilirlik platformlarında aldığımız aktif rol ile bizler geleceğe güvenle bakıyoruz. Tüketicilerin çevre dostu tüketim konusunda bilinç durumunu ortaya koyan Yeşil Tüketim Araştırması'nı bizimle beraber gerçekleştiren Sürdürülebilirlik Akademisi ve GfK Türkiye'ye teşekkür ederiz.” dedi.

‘'Yeşil Tüketim Araştırması markalara çok önemli bir yol haritası oluşturacak .

‘'Tüketicilerin algılarının değişmesi tüm taraflara çok iş düşüyor.''

Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Semra Sevinç 2011 yılında faaliyetlerine başlayan Sürdürülebilirlik Akademisi'nin yaptığı çalışmalar içinde yer alan Yeşil Tüketim Araştırması'nın ilk yıl sonuçlarının; markalara çok önemli bir yol haritası oluşturacağına inandıklarını ve her yıl yenilenecek olan Yeşil Tüketim Araştırması'nın 2012 çalışmalarının başladığını belirtti.

Semra Sevinç, “Günümüzde artık tüketiciler çevreyi düşünen markaları daha fazla satın alıyor, bu markalara yakınlık ve güven duyuyorlar. Tüketiciler satın almaya hazır olduğu yeşil ürün ve hizmetler ile ilgili olarak; yüksek fiyat, az çeşit ve güven sarsıcı bilgilendirme ile ilgili endişe yaşıyor. Gelecek yıllarda markaların bu konuda yapacağı çalışma ve araştırmalarla tüketici beklentileri karşılanacaktır. Biz de Sürdürülebilirlik Akademisi olarak yoğun araştırma, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yaparak sürece katkıda bulunmayı hedefliyoruz.Türkiye' de tüketici algılarını değiştirmek ve beklentilerini karşılamak için tüm taraflara çok iş düşüyor.” dedi.

 “Yeşil ve çevre dostu ürün tüketim algısını hep birlikte değiştireceğiz”

GfK Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Fulya Durmuş, “2011'de ilkini gerçekleştirdiğimiz Yeşil Tüketim Araştırması'nın ortaya koyduğu önemli sonuçlar var. Araştırma katılımcıları sağlık ve eğitimin ardından en çok ilgilendikleri konunun çevre olduğunu belirtiyor ve %86'sı yeşil ve çevre dostu ürünü tanımlayabiliyor. Ancak bu ürünleri tüketenler katılımcıların yalnızca beşte biri. Katılımcıların %13'ü ise yeşil çevre dostu ürün tüketimini gereksiz buluyor. Bu da kullanıma yönelik algının değişmesi ve kullanımın yaygınlaşması için özellikle markaların fiyat skalalarını ve ürün üzeri bilgilendirmelerini yeniden gözden geçirmesi yönünde çalışmalar yapması gerektiğini ortaya koyuyor. GfK Türkiye olarak bizler de tüketicinin çevre yaklaşımını ve yeşil/çevre dostu ürün tüketimine yönelik algıyı seneler içerisinde takip ederek markalara değişim süreçlerinde yol göstermeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Türkiye'de enerji tüketimini % 20 azaltmak, 60 milyar dolar değerinde

Konu ile ilgili Schneider Electric'in verdiği bilgilere göre ise Türkiye'de enerji tüketimini yüzde 20 azaltmanın parasal karşılığı 60 milyar dolar. Hizmet verdiği tüm sektörlere enerji yönetimi konusunda önderlik yapan Schneider Electric, aynı zamanda toplumda enerji yönetimi ve tasarruf bilincini arttırmak amacıyla online bir eğitim programı yürütüyor. Enerji Üniversitesi adı verilen program, internet kullanan herkesin kolayca ulaşabileceği ücretsiz online kurslardan oluşuyor. Enerji Üniversitesi'ne katılanlar enerji verimliliği konusunda belirli bir uzmanlık seviyesine geliyor ve program sonunda sertifika almaya hak kazanıyor.

2011 Yeşil Tüketim Araştırması basın toplantısı ‘'Kabron Nötr''

Sürdürülebilirlik Akademisi, tüm çalışmalarında olduğu gibi 2011 Yeşil Tüketim Araştırması basın toplantısının da karbon ayakizini hesaplayarak, karbon emisyonlarını sıfırladı ve doğadaki ayakizini sildi.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çevreci ve yenilikçi mobilyalar Kartonworks ile hayat buldu!
  • 17.11.2014 14:45

Çevreci ve yenilikçi mobilyalar Kartonworks ile hayat buldu!

Kartonworks, modern ve çevreci ürünler ile dikkat çekiyor ...

Yeşil İş 2014’te sürdürülebilirlik tüm boyutlarıyla tartışıldı
  • 26.09.2014 13:56

Yeşil İş 2014’te sürdürülebilirlik tüm boyutlarıyla tartışıldı

Gıdadan finansmana, enerjiden akıllı şehirlere sürdürülebilirlik… ...

BİS ve BJK’nın ortak paydası sürdürülebilirlik!
  • 25.09.2014 16:11

BİS ve BJK’nın ortak paydası sürdürülebilirlik!

Yeşil İş 2014: Sürdürülebilir İş Buluşması, ‘Değişimi Yönetmek’ temasıyla ikinci ...

Yeşil Sürdürülebilir İş Ödülleri sahiplerini buldu
  • 24.09.2014 13:58

Yeşil Sürdürülebilir İş Ödülleri sahiplerini buldu

Bu sene ilk kez verilen Sürdürülebilir İş Ödülleri ve Sürdürülebilir İş Lideri Ö ...

Türkiye Yeşil Tüketim Araştırması’nda çarpıcı sonuçlar çıktı
  • 21.07.2014 14:38

Türkiye Yeşil Tüketim Araştırması’nda çarpıcı sonuçlar çıktı

Sürdürülebilirlik Akademisi'nin gerçekleştirdiği araştırmada tüketiciler ürünün ...