maritbet girişmaritbet
Temel Bulut: 'Konut piyasası henüz tam olarak açılmadı'

Temel Bulut: 'Konut piyasası henüz tam olarak açılmadı'

Bulut İnşaat Yapı Başkanı TEMEL BULUT ile www.emlaktasondakika olarak gayrimenkul piyasasına ilişkin bir değerlendirme yaptık

 

Bulut İnşaat Yapı Başkanı TEMEL BULUT ile www.emlaktasondakika olarak gayrimenkul piyasasına ilişkin bir değerlendirme yaptık.

Hemen belirtelim, İstanbul'un konut bölgesi Beylikdüzü'nde Evviva Residence projesinde konut satışlarını tamamlayan Bulut İnşaat yapı, yeni projesi Evviva Yaşam Merkezi'nde ise satışları tüm hızıyla sürdürüyor. İşte TEMEL BULUT'un gözünden gayrimenkul piyasası…

 

  • Konut piyasası gerçek ivmesini ne zaman yakalayacak?

Konut piyasası henüz tam olarak açılmadı. Sektör 2011 ve 2012 yıllarını bekliyor.

  • Gayrimenkul sektöründe genel durum nedir?

Gayrimenkul sektörü, 2010 yılının birinci çeyreğinden sonra yükselişe geçti. Düşük seviyede başlayan bu açılım bugün olması gerekenin yüzde 40'ına ulaşabildi.

  • Sektörü arz talep dengesi açısından ele alabilir misini?

Sektörün arz talep dengesinde arz fazlası olduğunu söyleyebiliriz. Yaklaşık 4 yıldır konut talebinin olmaması arz fazlalığını yarattı. 2011 yılında 2010'dakinin 3 kat fazlası bir talep oluşabilir. Fakat bu talebi piyasaların karşılaması mümkün olmayacak.

  • Genelde ne tür konutlar tercih ediliyor?

İnsanlar genelde rahat edeceği projeleri tercih ediyor. Bunlardan küçük metrekareli ama yaşam alanı sunan projeler 25 ile 40 yaş aralığındaki gençler tercih ediyor. Fiyatlar da buna göre olursa proje kolay müşteri bulup yok satabiliyor. Gayrimenkulde proje sahipleri zaten kaliteye çok önem vermek zorundalar. Aksi halde bilinçli alıcı çok ve projeler satmaz.

  • Mortgage sistemi Türkiye'de uygulanabilir mi?

Mortgage'ın yakın zaman içinde Türkiye'de gerçekleştirilebileceğine çok inanmıyorum. Çünkü insanların henüz iş ve sosyal garantisi yok. Önce bunların çözülmesi gerek ki, yakın zamanda bu zor görünüyor.

  • Peki, konut fiyatları ne durumda?

Konut fiyatları bana göre şu an tabanda. 24 yıllık tecrübem bu fiyatların çok düşük olduğunu söylüyor. Taleplerin gelmesi bu fiyatları yüzde 100 arttıracaktır. 2011 Eylül ayında bu ihtimali yüksek görüyorum.

  • Siz projelerinizde hangi kesime hitap ediyorsunuz?

Orta sınıfın konuttan daha fazlasında ihtiyacı var. Ve ben orta gelir ve onun altındaki gelirlilere hitap ediyorum. A sınıfındaki insanların çok rahat yaşayacağı, sosyal alanı bol, güvenliğe önem veren, yaşam rahatlığı olan ekonomik projelere ağırlık veriyorum.

  • Konut piyasasının geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Türkiye'nin önümüzdeki 7 yılda çok daha büyük projelere ihtiyacı var. Biz de bu ihtiyaçları karşılamak için daha da büyük projeler yapacağız. Önümüzdeki 7 yılda yaklaşık 4 milyon konuta ihtiyaç var. Bunun karşılanması çok zor.

Şu an Türkiye'de 18-35 yaş aralığı 13 milyon insan var. Ve bu insanlar önümüzdeki 7 yıl içinde evlenecekler. 7 yılda 4 milyon konut gerek ama şu anda yılda 300 bin konut üretsek bile 7 yılda yaklaşık 2 milyon konut yapar. Fakat 2 milyon konut hala açık olacak. Bu da fiyatların ve kiraların yükselmesi demektir. 2012 yılında bunu çok net yaşayacağımıza inanıyorum.

  • TOKİ hakkında neler söyleyebilirsiniz?

TOKİ, konut alanları yaratıyor. Önümüzdeki dönemde TOKİ'nin daha fazla sosyal proje yapması gerekiyor. TOKİ büyük ve lüks konuttan biraz uzaklaşmalı diye düşünüyorum.

 

 Bulut İnşaat Yapı iletişim bilgileri

Web:www.evvivayasammerkezi.com
Web: http://www.bulutinsaatyapi.com/
Web: http://www.evvivaevleri.com/
E-posta: [email protected]
Tel: 0 212 853 27 91 - 93 

  • Etiketler:

Yorum Yaz