maritbet girişmaritbet
Tekfen, Ümraniye, Bomonti, Kağıthane ve Ataşehir'e odaklanıyor!

Tekfen, Ümraniye, Bomonti, Kağıthane ve Ataşehir'e odaklanıyor!

Tekfen Emlak Geliştirme Genel Müdürü Ömer Egesel, yeni projeler için büyükşehir merkezlerine odaklandıklarını açıkladı. Tekfen'in özellikle ilgilendiği yerler ise Ümraniye, Bomonti, Kağıthane ve Ataşehir olarak sıralanıyor

 

Tekfen Emlak Geliştirme Genel Müdürü Ömer Egesel, ntvmsnbc'ye verdiği röportajda, inşaat sektörünün geleceğini değerlendirerek Tekfen'in yeni projelerini anlattı.
 
Yeni konut projeniz nerede olacak?
"Yeni bitirdiğimiz konut projemiz, Bomonti'de. Satışını da tamamladık. Çok az konut kaldı satılmayan. İstanbul'da orta-üst gelir grubuna yönelik evler yapıyoruz. Butik çalışıyoruz. İstanbul'da yeni projeler için yer arıyoruz. Yine Bomonti'de ilgilendiğimiz arsalar var. Beşiktaş'a da bakıyoruz. Netleşmiş, imzalanmış bir projemiz ise yok."
 
Özellikle ilgilendiğiniz alanlar var mı?
"Özellikle baktığımız yer, İstanbul'un merkezi ve büyükşehirlerin merkezi. Önümüzdeki yıl İzmir'de bir projeye başlıyoruz. Yeni İzmir denen bölgede. Karma kullanım projesi olacak, 50 bin metrekaresi konuta ayrılmış durumda.  
 
Şehir merkezinden büyük projeler için arsa bulmak zor. Daha çok ticari projelere bakıyoruz, bu nedenle. Tekfen de bu konuda isim yapmış bir şirket. Konut ve AVM de yapıyoruz ama daha çok ofis projelerimizle biliniyoruz. Kağıthane, Ataşehir'de baktığımız yerler var."
 
Finans Merkezi'ne yakın alanlara mı bakıyorsunuz?
"Finans Merkezi'nde değil. Ancak, civarında merkezler oluşuyor. Projemiz, Ümraniye ve Finans Merkezi'ne yakın noktalarda olmalı."
 
Kağıthane'deki projenize yakın yerlere mi bakıyorsunuz?
"Kağıthane, Cendere Vadisi olarak bakılırsa büyük bir alan var orada. Ama kent ölçeği olarak baktığınızda aslında ufak. Yerler birbirine yakın. Bizim de ilgilendiğimiz birkaç arsa var."
 
Dönüşüm alanları ilgileniyor musunuz?
"Merkezde proje yaptığımız için hep dönüşüm projeleri yapmışız. Tekfen Tower'da bir dönüşüm projesi olarak düşünülebilir. Eski bir fabrika orası. Aynı şekilde Kağıthane'deki projemiz de öyle. Bomonti, dönüşüme konu olan bir semt. Bu nedenle, dönüşüme çok uzak değiliz.
 
Ancak, kentsel dönüşüm deyince daha kapsamlı bakmak gerekiyor. Kentin ihtiyaçlarının da düşünülmesi gerekiyor. Bir alanı rehabilite ederken; trafik, yol, yeşil alan, sosyal alanlar ayarlanmalı. Bizimkiler bugüne kadar hep proje bazlı oldu."
 
Şu anda bu konuda üzerinde çalıştığınız bir proje yok, değil mi?
"Hayır, şu anda yok."
 
Projeleriniz yatırımcılara ne kadar kazandırıyor?
"Tekfen projeleri, orta vadede piyasa getirisinin çok üzerinde kazandırmıştır. Gayrimenkul yatırımı, merkezdeyse ve proje doğru bir projeyse kazandırıyor. Tekfen yatırımcısı memnun."
 
İnşaat sektörü için 2013'ü nasıl değerlendiriyorsunuz?
"2012 zor geçti. 2013 dünyada zor geçecek. Hep diyoruz ki bu piyasadan biz pozitif ayrışıyoruz. İşler daha iyi gidiyor. Yalnız, dünyadaki durgunluk bir şekilde dönüp sizi etkiliyor. Çünkü yaptığınız işi, dünyadan ayrı düşünmeniz mümkün değil. Satıyorsunuz, alıyorsunuz. Yabancı yatırımcı bekliyoruz. Dolayısıyla bu etki olacak ama 'biz daha iyi olacağız' diye düşünüyorum. 2013'ü kötü geçirmeyiz, ikinci yarısına doğru toparlanırız. 2014 daha iyi geçer."
 
Konut stoku olur mu? Fiyatlar artar mı?
"Enflasyon ve maliyet artışı düşünülürse konut fiyatlarındaki yüzde 10.25'lik artış normal gözüküyor. Önümüzdeki dönem daha enteresan fiyatlar göreceğiz. Stok artışına bakarsak, biz hep İstanbul'u ve büyük şehirleri düşünüyoruz. Ankara, İzmir'in ötesine geçmiyor konuştuklarımız. Proje proje ve lokasyona göre bakmak lazım. Problem olacak kadar stok olduğunu biliyoruz ancak merkezde böyle bir durum yok. İleride de stok oluşacağını zannetmiyorum."
 
Yabancılara mülk satışından beklentiniz nedir?
"Gayrimenkul sektörünün tümüne bakarsak konut dışında zaten AVM geliştiricisi, ofis yatırımcısının yabancı müşterisi var. Daha fazla ve organize olmasını istiyoruz sadece. Birçok firma, projelerini pazarlıyor. Ancak, Mütekabiliyet Yasası ile ne kadar yabancı gelir, konut alır; çok net öngöremiyorum. 2013'te rakamları göreceğiz."
 
2013 için yatırım hedefiniz nedir?
"İzmir'de başlamak üzere olduğumuz büyük bir projemiz var. Rönesans Gayrimenkul ile ortak yapıyoruz. Arsanın yarısı bizim, yarısı onların. 500 milyon dolarlık bir boyuttan bahsetmek mümkün. Ana işimiz o olacak. 80 bin metrekare AVM, 50 bin metrekare konut, gerisi ise ofis olacak. İstanbul şehir merkezinde ofis ya da konut projemiz olabilir. Ofis olursa, maliyet 100 milyon dolar oluyor. Konut da aynı şekilde. "
 
Seçil BAŞKAYA/ntvmsnbc

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...

İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-Gayrettepe Etabı Tanıtım filmi yayında!
  • 29.01.2024 14:56

İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-Gayrettepe Etabı Tanıtım filmi yayında!

İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-Gayrettepe Etabı Cumhurbaşkanı Recep Tayyi ...

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü
  • 18.01.2024 13:13

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü

Ümraniye'de, Göztepe-Ümraniye Metro hattının inşaat çalışmaları sırasında yolda ...

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı
  • 02.11.2023 13:09

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı

İzmir ve çevresindeki fayların deprem üretme olasılıklarının belirlenmesi için b ...

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor
  • 27.07.2023 15:36

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdür ...