maritbet girişmaritbet
Tapu harcında al-sat beyanına dikkat!

Tapu harcında al-sat beyanına dikkat!

Konut alıp-satarken ödenen tapu harcında değerin altında bildirim yaparsanız harç üzerinden yüzde 25 ceza uygulanıyor.

Konut alıp-satarken ödenen tapu harcında ‘gerçek beyan'da bulunmamanın cezası büyük. Tapu dairesine evi aldığınız değerin altında bildirim yaparsanız, ileride hem farkı hem de gerçek harç üzerinden yüzde 25 ceza ödersiniz. Pişman olduysanız, dilekçeyle beyanı düzeltebilirsiniz.

Konut sektörü son aylarda oldukça hareketli. Son 3 ayda 590 bin konut, yılın 8 ayında da 1 milyon 25 bin konut satıldı. Alım-satımdaki bu yoğunluk tapu dairelerine de yansıdı. Tapuda alımsatım işlemi yapabilmek için tapu harcı ödeniyor. Bu bedel ödenmeden devir işlemi de gerçekleşmiyor. Tapu harcı, alım-satım bedelinin üzerinden yüzde 4 (binde 20) olarak uygulanıyor.

Yarı yarıya ödeniyor

Tapu harçlarını, alıcı ve satıcının yarı yarıya ödemesi gerekiyor. Örneğin 100 bin liralık bir ev için alıcıya da satıcıya da 2 bin lira (toplam 4 bin lira) harç çıkıyor. Ancak son yıllarda uygulama bu şekilde değil. Çoğu satıcı tapu harcını alıcının ödemesini istiyor. Harcın üzerine alıcı bir de döner sermaye bedeli ve ilave hizmet bedeli ödüyor.

Gerçek değer üzerinden

Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Eğer satış bedeli emlak vergisi değerinden fazla ise tapuda bu bedelin bildirilmesi şart. Gerçek satış değerini değil de sadece rayiç bedeli beyan edenler, daha az tapu harcı ödediğini düşünse de bu durum tespit edildiğinde büyük cezalarla karşılaşıyor.

Ödemeler nasıl yapılıyor?

Tapu harcı ödemeleri, evrakların Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne tesliminden sonra yapılıyor. Müdürlük, cep telefonunuza bir numara gönderiyor. Bu numara ile tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Akbank, Denizbank, Emlak Katılım, Garanti BBVA, Halkbank, ING, Iş Bankası, Kuveyt Türk, Odeabank, PTT, QNB Finansbank, Şekerbank, TEB, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım bankalarına ya da Tapu ve Kadastro'nun e-tahsilat uygulaması üzerinden nakit ya da kredi kartı ile yapılabiliyor.

Tespit ediliyor

Maliye, gerek banka hesapları, gerek kredi başvurusu, gerek evin satış ilanı üzerinden gerçek değeri tespit edebiliyor. Önceden sadece bankalardan konut kredisi çekenler için takip yapılabilirken artık nakit olarak ev alanlar da kolaylıkla tespit ediliyor. Aynı apartmanda oturanların ödediği harçlar karşılaştırılıyor, evin satılığa çıkan ilanları izleniyor.

Yüzde 25'i kadar ceza

Tapu müdürlükleri, alıcı ve satıcının adı ve adresi ile gayrimenkulun değerini ve vasıflarını Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) düzenli olarak bildiriyor. GİB de doğruluğu kontrol ediyor. Fark varsa, ceza kesiyor. Önce aradaki fark üzerinden hesaplanan harç, alıcı ve satıcıdan tahsil ediliyor. Ayrıca, ayrı ayrı harcın yüzde 25'i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.

Pişmanlık dilekçesi

Eksin beyan verdiniz ve pişman oldunuz diyelim. Bu yanlışlığı, Gelir Idaresi Başkanlığı eksik harç ödediğinizi farketmeden ve size ceza göndermeden beyanname vererek düzeltebilirsiniz. Pişmanlık dilekçesi verilmesi durumunda beyan farkının tapu harcı bedeli yasal faizi ile ödeniyor. Yüzde 25'lik vergi ziyaı cezası da kesilmiyor.

Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tapu harcı geliri 24 milyar 320 milyon TL ile rekor kırdı!
  • 31.01.2022 10:07

Tapu harcı geliri 24 milyar 320 milyon TL ile rekor kırdı!

2021 yılında 3 milyon 20 bin adet gayrimenkulün satışı yapıldı. Bu işlemlerden e ...

Tapu harcında tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı!
  • 01.12.2021 16:49

Tapu harcında tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı!

Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 29 Kasım itibarıyla 20 milyar lirayı ...

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı
  • 30.11.2021 16:01

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı

Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 29 Kasım itibarıyla 20 milyar lirayı ...

Çılgın Proje için son saatler! Heyecan dorukta!
  • 25.06.2021 16:50

Çılgın Proje için son saatler! Heyecan dorukta!

İstanbul'u içinden 2 deniz geçen bir şehre dönüştürecek Kanal İstanbul, yarın il ...

Ahu Aysal, Bodrum'daki yazlığını satıp, kızlarına para verdi mi?
  • 22.05.2021 10:06

Ahu Aysal, Bodrum'daki yazlığını satıp, kızlarına para verdi mi?

Ahu Aysal'ın Bodrum Gündoğan'daki görkemli yazlığını 6 milyon dolara satıp, iki ...