maritbet girişmaritbet
Taner Yıldız Steelife'nin Ekolojik Ev'ini görücüye çıkardı!

Taner Yıldız Steelife'nin Ekolojik Ev'ini görücüye çıkardı!

Türkiye’de ilk hafif çelik binayı kuran Vefa markası Steelife, yine bir ilke imza atarak Türkiye’yi enerji faturasını sıfırlayacak olan Ekolojik Ev ile tanıştırıyor

Geri dönüşümlü malzemeler kullanarak hafif çelik yapılar üreten Vefa markası Steelife, yeni geliştirdiği Ekolojik Ev Projesi ile enerji faturalarını sıfırlıyor. Steelife Genel Müdürü Mimar Bülent Aydın, Ekolojik Ev'in kendi enerjisini kendisi ürettiğini ve enerjiyi en verimli şekilde kullanarak enerji verimliliği esaslarını en üst düzeyde karşıladığını kaydetti. 

Geri dönüşümlü malzemeler kullanarak hafif çelik yapı üreten Steelife, enerji verimliliği esaslarına göre geliştirdiği Ekolojik Ev Projesi'nin ilk örneğini Pendik'tekishowroomunda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla görücüye çıkardı. 
 
Steelife Ekolojik Ev Projesi'nin Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Steelife Genel Müdürü Mimar Bülent Aydın, Ekolojik Ev'in sağladığı izolasyon değerleri ile enerji kayıplarını minimum seviyeye indirdiğini belirtti. Ekolojik Ev'in kendi enerjisini kendisi ürettiğini ve enerjiyi en verimli şekilde kullanarak enerji verimliliği esaslarını en üst düzeyde karşıladığını kaydeden Aydın, “İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenleri ile yürütülen işbirliği ile gerçekleştirilen proje, üniversite sanayi işbirliğinin en iyi örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor” dedi. 
 
Düşük enerji tüketimi ve dolayısıyla düşük karbon salımı olan bir bina üretimi gerçekleştirmek hedefiyle yola çıktıklarını ve Steelife Ekolojik Ev'in bu konuda İstanbul için bir prototip oluşturduğunu bildiren Aydın, Ekolojik Ev'in düşük enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir kaynaklardan sağlayacak şekilde pasif ev kriterlerine uygun olarak tasarlandığını, konforlu ve sağlıklı yaşam koşulları sunduğunu kaydetti. Koçyiğit, “Enerjide dışa bağımlı ülkemizde, yükselen enerji fiyatları ve fosil enerji kaynaklarındaki azalmada göz önüne alındığında, bu tür binaların artması hem sağlığımız-çevremiz, hem de ülke ekonomimiz açısından çok önem taşımaktadır” dedi.
 
Karbon salımı minimum
 
Steelife Genel Müdürü Mimar Bülent Aydın, Ekolojik Ev'in doğalgaz ve herhangi bir başka enerjiye ihtiyaç duymadan kendi kendine yetebilen bir yapı olduğunu belirtti. Enerji verimlilik hesaplarının İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Yılmaz tarafından yapıldığını kaydeden Aydın, proje koordinatörlüğünün de İTÜ Mimarlık Fakültesi ve Technobee Academy Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Dikbaş'ın yürüttüğünü söyledi.
 
Güneş enerjisinden maksimum seviyede yararlanılan ve geri dönüşümlü malzemeden üretilen Ekolojik Ev'de karbon salımının minimum seviyede olduğunu belirten Bülent Aydın, binanın elektrik enerjisi ihtiyacının çatıya yerleştirilen27 adet fotovoltaik panelle karşılandığınıifade etti.Tasarım aşamasında panel sisteminin binanın ihtiyacı olan yıllık 3.400 kWh elektrik enerjisi üretmek üzereplanlandığını dile getiren Bülent Aydın, binanın işletmeye alındığı son bir yıl içinde toplam elektrik üretiminin 3.800 kWholarak hedeflenenin üzerinde gerçekleştiğini vurguladı.
 
4 adet kullanılan termal panelle de hem sıcak su üretimi yapılıp hem de yerden ısıtmaya destek sağlandığını belirten Bülent Aydın, hava kaynaklı ısı pompası ile de ısıtma ve soğutmanın gerçekleştirildiğini vurguladı. 
 
Yağmur suyu depolama sistemine sahip 
 
Geri kazanım cihazı ile ortama sürekli taze havanın da sağlandığını ifade eden Aydın, evde yağmur suyu depolama sisteminin de olduğunu kaydetti. Gri su arıtma sistemi sayesinde lavabolardan toplanan gri suyun arıtıldığını ve bahçe sulamada kullanıldığını dile getiren Aydın, böyleceyüzde 70'e varan su tasarrufu sağlandığını söyledi.Aydın, merkezi toz emme sistemi olan Ekolojik Ev'de tüm aydınlatmalarda minimum enerji tüketimi sağlayan LED aydınlatma armatürlerinin kullanıldığını ifade ederek, evdeki lavabo ve duştaki armatürlerin de tasarruflu armatürler olduğunusözlerine ekledi. 
 
Ekolojik Ev hafif çelik yapı sistemi ile inşa edildi
 
Ekolojik Ev'i inşa ederken kullandıkları hafif çelik yapı sisteminin öncelikle bir sanayi ürünü olması ve dolayısıyla kontrol edilebilir, hesaplanabilir, teknolojik altyapısı ile ekolojik bir ev için ideal bir başlangıç noktası olduğunu belirten Bülent Aydın, hafif çelik yapı sisteminin yüksek ses ve ısı izolasyonlarına sahip olduğunu kaydetti. Aydın,  “Geri dönüşümlü malzemeden üretilen ve ekolojik olması ile öne çıkan hafif çelik yapı sistemi, sahip olduğu izolasyon değerleri ile klasik yapı sistemlerine göre çok daha az enerjiye ihtiyaç duyuyor” görüşünü kaydetti. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor
  • 10.11.2023 13:51

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor

Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 Yüzer Sıvılaştırılmış Doğa ...