maritbet girişmaritbet
Tamamlama sigortası ile tüketiciyi neler bekliyor?

Tamamlama sigortası ile tüketiciyi neler bekliyor?

Gayrimenkul Uzmanı ve Emlaktasondakika.com’un Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Karaman, Emlak Hakkında Herşey’de Ziya Yılmaz’ı ağırladı

Emlak ve gayrimenkul sektörünün önde gelen isimlerini ağırlayan sektöre dair güncel konuları ele alan ‘Emlak Hakkında Herşey' programının bugünkü konuğu DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz oldu. 

Konut projeleri ve altyapı yatırımları konusunun ele alındığı programda tamamlama sigortası, maketten satış gibi konular konuşuldu. Tamamlama sigortasının tüketiciyi ve sektörü ne kadar koruyacağı tartışıldı. 

Sigortacıların yönetmeliği görmek istediklerini belirten Yavuz Karaman, aslında bu uygulamanın 28 Mayıs'ta yürürlüğe girmiş olduğunu ama yönetmelik çıkmadığı için bu konuyla ilgili detayların belli olmadığını söyledi. 27 Kasım'da yönetmeliğin çıktığını ve bunun maketten konut satışını tamamen düzenlediğini belirtti. Bu düzenlemenin yasaklama ya da engel değil maketten satışı sadece bazı koşullara bağladığını anlatan Karaman, daha önce maketten konut alan tüketicinin bir güvencesinin olmadığını, bu yönetmelikle hukuki bir güvenceye bağlandığını dile getirdi. 

Yavuz Karaman : “Bu durum belki kısa dönem için sektörde sıkıntı oluşturabilir. Çünkü altyapı buna çok hazır değil. 14 günde cayma hakkı diye bir şey var. tüketici hiçbir sebep göstermeden vazgeçebilir. Burada iyi olan tamamlama sigortasının gelmesi… Sadece bu da değil aslında. Banka garantörlüğü de var. Bunlardan biri hayata geçebilir. Buradaki amaç, inşaatın bitmesinin garanti altına alınması…" açıklamasını yaptı.      

Tamamlama sigortası tüketiciyi ne kadar koruyacak? Sektör buna ne kadar hazır?

Konu ile ilgili değerlendirme yapan Ziya Yılmaz, “Sektörde boşluk olduğu bir gerçek… Bunun için bir düzenleme yapılması gerekiyordu. Fakat bir takım düzenlemeleri yaparken üretici ve tüketiciyi dengeli korumak gerek.” dedi.

Sigortanın şuanda kanuna koyulduğunu, fakat henüz sigorta şirketlerinin buna hazırlıklı olmadığını ve fazla bilgilerinin olmadığını belirtti. Yılmaz, yüzde 2 cayma konusunu desteklerini fakat bu düzenlemeyi yaparken yüklenici üretici firma ile görüş alışverişinde bulunulması ve dahil edilmesi gerektiğini ifade etti. 

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz “Türkiye'de büyük geliştiricilere bakarsanız harekete geçtikleri bölgelerin dinamiklerine göre hareket ediyorlar. Sonradan sektöre giren oyuncuların ise bunlardan habersiz… Arsa buldukları yerde iş yapıyorlar ve dengeler şaşıyor.” dedi. 

Sektörü bundan sonra  nelerin beklediğini anlatan Yavuz Karaman, bunun bir süreç olduğunu ve bu sürecin başladığını belirtti. Tamamlama sigortasının koşullarını Hazine Müsteşarlığı'nın belirleyeceğini ifade eden Karaman, 30 konutun üzerindeki binalarda bu sigortanın şart olacağını söyledi. Bu uygulama ile ruhsata bakmadan satın almaların önünde önemli bir yeniliğin hayata geçtiğini belirtti. “İnşaat 30 ayda bitirilmek zorunda… Burada esasların nasıl belirleneceğini bilmek lazım... Arada maliyet doğuyor. Bu maliyet muhtemelen tüketiciye konut fiyatlarının üzerine artı bir maliyet olarak yansıyacak.” dedi. 

Ekimde yüksek bir konut satışı gerçekleşirken bunun nasıl devam edeceği konusunda öngörülerde bulunan Ziya Yılmaz, “Bizim beklentimiz 1 milyon 30 ile 1 milyon 50 bin arası… Bunların hepsi 1. el değil… Ortalama baktığınızda sıfır konut 500 bin civarında satılıyor. İstanbul'da da 100 bin civarı… Üreticilerin de buna göre proje üretmeleri gerekiyor. Biz seçimlerden sonra da büyüme endeksimizin artmasını bekliyoruz.” dedi.

Geçmişteki tabloya baktığımızda atlattığı badirelere rağmen sektörde iyi bir süreç yaşandığını belirten Yavuz Karaman, “Gayrimenkul borsa gibi… Firmalar, bölgeler iyi çıkışlar yapabiliyor. Ürünler tek tip değil, yatırımcılar bu yatırımları yaparken ipuçlarını takip ederse ve faizler de düşerse bir gayrimenkul alınabilir. Faizlerin yatırım alımı için düşebilir.” değerlendirmesi yaptı. 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yavuz Karaman, Ali Ağaoğlu'nu ağırladı!
  • 12.01.2015 15:14

Yavuz Karaman, Ali Ağaoğlu'nu ağırladı!

Ali Ağaoğlu, Yavuz Karaman'ın her pazartesi Cnbc-e'de yayınlanan Emlak Hakkında ...

Şemsettin Aydın ve Ali Nuhoğlu, Emlak Hakkında Herşey'de!
  • 15.12.2014 14:53

Şemsettin Aydın ve Ali Nuhoğlu, Emlak Hakkında Herşey'de!

Gayrimenkul Uzmanı Yavuz Karaman'ın her hafta yer aldığı Emlak Hakkında Herşey p ...

Yavuz Karaman, Ömer Faruk Çelik'i ağırladı
  • 09.12.2014 10:56

Yavuz Karaman, Ömer Faruk Çelik'i ağırladı

Gayrimenkul Uzmanı Yavuz Karaman, Cnbc-e'deki Emlak Hakkında Herşey programında ...

Yavuz Karaman'ın ilk konuğu Süleyman Çetinsaya oldu
  • 20.11.2014 17:25

Yavuz Karaman'ın ilk konuğu Süleyman Çetinsaya oldu

Emlaktasondakika.com Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Karaman, Cnbc-e'deki Emlak Hakk ...

Emlak Konut Bakırköy arsa ihalesi nasıl geçti?
  • 05.07.2013 17:02

Emlak Konut Bakırköy arsa ihalesi nasıl geçti?

Milliyet Gazetesi Emlak Editörü ve Emlaktasondakika Genel Yayın Yönetmeni Yavuz ...

Yavuz Karaman: Hedefimiz günlük 100 bin ziyaretçi!
  • 30.05.2013 09:50

Yavuz Karaman: Hedefimiz günlük 100 bin ziyaretçi!

Emlaktasondakika.com Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Karaman, emlaktasondakika.com'u ...