maritbet girişmaritbet
‘TALEP DEĞİŞMEZ, FİYAT ARTAR'

‘TALEP DEĞİŞMEZ, FİYAT ARTAR'

Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel, gelecek yıl İzmir ve İstanbul için projeler üretmeye devam edeceklerini belirterek, sektör açısından 2012'yi, "Girdi maliyetlerindeki artış, fiyatları bir miktar yükseltir, kentsel dönüşüm ve mütekabiliyetle ilgili düzenlemeler ise sektörü hareketli tutar" sözleriyle değerlendirdi.

Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel, gelecek yıl İzmir ve İstanbul için projeler üretmeye devam edeceklerini belirterek, sektör açısından 2012'yi, "Girdi maliyetlerindeki artış, fiyatları bir miktar yükseltir, kentsel dönüşüm ve mütekabiliyetle ilgili düzenlemeler ise sektörü hareketli tutar" sözleriyle değerlendirdi.

Bu yıl 50'nci yaşını kutlayan Soyak Holding, altı proje üzerinde çalışmalarını sürdürürken 2012 ve sonrası için yeni planlarını da tamamlamış durumda. Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel, şu anda sürdürdükleri çalışmaların yanı sıra gelecek için planlamalarını da anlatırken, gelecek yılın sektör açısından nasıl bir yarın yaratacağı hakkında da konuştu.

Şu anda İstanbul'da yer alan Soyak Park Aparts, Soyak Evostar, Soyak Bahçe & Bahçe ve Soyak Soho projelerinde satışlara devam ettiklerini belirten Çamlıbel, yoğunlaştıkları bir diğer şehir olan İzmir'de ise Soyak Siesta projesinih 3'üncü ve 4'üncü etap satışlarına ve Soyak Mavişehir Optimus'un da inşaatını sürdürdüklerini anlattı.

İzmir ve İstanbul planları

2012 stratejileri hakkında konuşan Çamlıbel, verimlilik stratejileri doğrultusunda daha önceki yıllarda olduğu gibi gelecek yıl için de uzun vadeli, sürdürülebilir yatırım kararları aldıklarını belirterek, “Sektörün gelişmesine katkıda bulunacak çalışmaların içinde yer almayı sürdüreceğiz. Konut sektöründeki talep ve beklentileri öngörerek, modern yaşamın gerektirdiği yaşam tarzına uygun projelerimizi İzmir ve İstanbul'un merkezi noktalarında hayata geçirmeye devam edeceğiz.”

Bu noktada İstanbul ve İzmir için geliştirdikleri projelere dikkat çeken Çamlıbel, Soyak Mavişehir Optimus Gold ile İzmir'e beş yılda 5 bin konutluk yatırım yaptıklarını söylerken, 2012 için ise kente 1 milyar liralık yatırım planladıklarını kaydetti. Bu kapsamda, 2012 yılında İzmir Zeytinalanı'nda 230 villadan oluşan bir proje hayata geçireceklerini açıklayan Çamlıbel, İstanbul planlarını ise şu sözlerle anlattı:

“Bunun dışında Levent'teki ofis projemizin ve geçtiğimiz aylarda satışlarına başladığımız Zincirlikuyu'da toplam 77 rezidans ve 3 bin metrekarelik ofisten oluşan, tüm rezidans ve concierge hizmetlerinin sunulduğu yedi katlı butik projemiz Soyak Soho'nun da lansmanını yapmayı planlıyoruz.

Konut fiyatları yükselir

Diğer yandan, 2012 yılını sektör ve Türkiye ekonomisi açısından da değerlendiren M. Emre Çamlıbel, küresel kriz döneminde ülkemizde uygulanan maliye ve para politikalarının, finans sektörüyle ilgili kararlarının ve yapısal reformların temel amacını, güven ve istikrarı güçlendirmek olarak nitelendirdi. Ekonomi Bakanlığı orta vadeli programına göre, küresel ölçekte artan belirsizlikler nedeniyle büyüme hızının nispi olarak yavaşlayacağına dikkat çeken Çamlıbel, bunun sektöre yansımalarını ise şu sözlerle anlattı:

“Gayrimenkul sektörünü de bu konjonktürden bağımsız olarak değerlendirmemek gerekiyor. 2011'in 3'üncü çeyrek büyüme rakamları GSYH yüzde 8.2, inşaat yüzde 10.6 ile beklenenin üzerinde gerçekleşti. Ancak son dönemde döviz fiyatlarındaki ve enflasyondaki artış, girdi maliyetlerinde artışa neden oldu. Bu artışın önümüzdeki dönemde yeni yapılacak konut fiyatlarının bir miktar yukarı çekilmesine neden olacaktır.”

Talep 2011'deki gibi olur

Diğer yandan Türkiye'deki nüfus dinamiği ve göç unsurlarına da işaret eden Çamlıbel, bunları, konut sektörünü canlı tutan etkenlerin başında göstererek, “Bu nedenle konut talebinde 2011'e benzer bir yıl yaşanılır. Önümüzdeki dönemde mütekabiliyetle ilgili düzenlemeler ve 2012'de başlayacak olan kentsel dönüşüm çalışmaları da sektöre ayrı bir hareketlilik getirecektir. Bu kapsamda, bizim öngörümüz sektörün Türkiye ekonomisiyle paralel seyredeceği yönünde” diye konuştu.

DAHA BÜYÜK DAHA DİNAMİK BİR SEKTÖR İÇİN

Soyak Holding CEO'su M. Emre Çamlıbel, sektörün dinamizmini daha da artırması için yapılması gerekenler hakkında konuştu. Çamlıbel, bu noktadaki önerilerini şöyle özetledi:

TOKİ İSTİSNALARI ÖZEL SEKTÖRE DE SAĞLANIRSA:

Konutların yüksek standartlarda üretilmesi ve esnek ödeme planı ile satışa sunulması her yıl önemini daha da artırıyor. Bu noktada; konut sektöründe verilecek teşviklerle çok daha uygun koşullu proje üretilebileceğine inanıyoruz. Özel sektörün orta ve alt gelire yönelik konut projeleri geliştirmesi, bu teşvikler kapsamında sağlanabilir. TOKİ'ye sağlanan istisnalar, özel sektöre de sağlanırsa konut hedeflerini çok daha yukarılara çekebiliriz.

MÜTEKABİLİYET VE KENTSEL DÖNÜŞÜM DİNAMİZMİ ARTIRIR:

Bunun yanı sıra mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm son dönemde sıklıkla üzerinde durduğumuz diğer iki önemli husustur. Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasıyla sektöre ekstra canlılık geleceği ve yurtdışından gelecek dövizle cari açığın gerilemesi Türkiye ekonomisi açısından önemlidir. Kentsel dönüşümün ise öncelikli olarak hayati öneminin altını çizmek gerekir. Sonrasında henüz özel sektörün ne kadar çalışmalara dahil olacağı belli olmasa da sektörün dinamizmini artıracağı da açıktır.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz