maritbet girişmaritbet
Su yalıtımı olmayan binalar depreme yenik düşüyor! Binaların yüzde 85'inde yalıtım yok!

Su yalıtımı olmayan binalar depreme yenik düşüyor! Binaların yüzde 85'inde yalıtım yok!

Depremdeki yıkımların en önemli nedeni olan korozyonun önlenmesi için yapılması gereken su yalıtımının binaların yüzde 85’inde olmadığı açıklandı

Türkiye'nin en önemli gerçeklerinden biri şüphesiz ki deprem. Dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinde yer alan ülkemizde sık sık şiddetli depremler oluyor. Bu depremlerde bilinçsiz yapılaşma yüzünden evlerimiz yıkılıyor, can kayıpları yaşıyoruz. Depreme karşı can ve mal kayıpları yaşanmaması için gerekli tedbirleri almak büyük önem taşıyor. Bunların başında ise binalarımıza su yalıtımı yaptırmak geliyor. Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan basit önlemlerle depremin yıkıcı etkilerine karşı mücadele edebileceğimizi vurgulayarak şunları söyledi: “Ülkemizde peş peşe yaşanan depremlerdeki acı kayıplarımız, ‘Türkiye depremlerde neden bu kadar çok kayıp veriyor?' sorusunu sormamıza yol açtı. Toplumda çok bilinmese de depremlerin yol açtığı büyük yıkımların en önemli nedeni korozyon. Korozyon, herhangi bir yoldan binaya sızan suyun donarak veya kimyasal tepkimelere girerek donatının özelliğini yitirmesine ve binanın taşıyıcı sisteminin zayıflamasına neden oluyor.”

SU YALITIMI OLMAYAN BİNALAR DEPREME YENİK DÜŞÜYOR

Korozyonun yıkıcı etkileri hakkında bilimsel raporlar ışığında bilgi veren BİTÜDER Başkanı Burhan Karahan şunları söyledi: “İstanbul'da 1999 depreminin ardından Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı araştırma sonucunda depremlerdeki yıkımların en önemli nedeninin korozyon olduğu raporlandı. İstanbul'da 1999 depreminin ardından incelenen 55 bin 651 konut ve işyerinin yüzde 79'u hasarlı bulundu. Bu binaların yüzde 64'ünde korozyon tespit edildi. Bu da söz konusu binalarda su yalıtımı olmadığı için taşıyıcı sistemlerindeki demirlerin çürümüş olduğu anlamına geliyor. 

Su yalıtımsız bir bina 10 yıl sonra taşıma kapasitesinin yüzde 66'sını kaybediyor. Türkiye  geneline  baktığımızda  19  milyon konut olduğu ve bunların 6,5 milyonunun deprem  açısından  riskli  bina  statüsünde bulunduğunu  görüyoruz.  İstanbul'un,  19 ilçesinde son yapılan incelemelere göre 700 bin binanın 300 bininin riskli bina sınıfında olduğu ortaya çıktı. Bu rakamlar çok çarpıcı ve  aynı  zamanda  su  yalıtımının  zorunlu olmasının gerekliliğini ortaya koyuyor.” 

KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ ÇOK İYİ BİR FIRSAT

Kentsel Dönüşüm sürecinin su yalıtımlı binaların sayısını artırmak için çok iyi bir fırsat olduğunu söyleyen Burhan Karahan, “Ülkemizdeki  binaların  yüzde  85'inde  su yalıtımı  maalesef  yok.  Kentsel  Dönüşüm bu  açıdan  iyi  değerlendirilirse  çok  iyi  bir fırsat olacak. Su yalıtımı henüz binalarda zorunluluk olmadı;  ancak  Kentsel  Dönüşümle birlikte yıkılıp yeniden yapılacak bu binalara su yalıtımı uygulanırsa depremden  korunmak  adına  çok  önemli  bir adım  atılacak.  Su  yalıtımı  sanıldığı  gibi pahalı bir uygulama da değil, toplam bina maliyetinin  sadece  yüzde  3'ünü  ayırarak binanın daha güvenli ve sağlam olmasını sağlayabiliyorsunuz. Su yalıtımının depreme karşı binayı koruduğu da düşünüldüğünde kesinlikle ek bir maliyet olarak görülmemeli” diye konuştu.

KALİTESİZ MALZEMELERLE YAPILAN YALITIM SİZİ ÜZER

BİTÜDER Başkanı, su yalıtımı yaptırırken dikkat edilmesi gereken noktaların altını da şu şekilde çizdi: “Kalitesiz standart dışı malzemelerle yapılan su yalıtımı uygulamalarının kısa bir süre sonra işlevini yitireceği ve beklenen sonuçları doğurmayacağı açık. BİTÜDER olarak su yalıtımı uygulamalarında zemine en uygun ürünün kullanılması gerektiğini vurguluyoruz. Bu noktada birçok zeminde bitümlü su yalıtımı örtüleri büyük avantajlar sunuyor. Su yalıtımı örtülerini seçerken ise mutlaka CE Belgesi bulunan kaliteli ürünler tercih edilmeli ve uygulama işin uzmanları tarafından yaptırılmalı.”

TOKİhaber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor
  • 09.05.2024 10:31

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor

Yaklaşık 26 bin metrekare iskan edilebilir inşaat alanından oluşacak projede 185 ...

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...