SPK konut kredilerini menkulleştirmenin yolunu açtı

SPK konut kredilerini menkulleştirmenin yolunu açtı

SPK’nın hazırladığı ve Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan düzenleme, İFK’ların faaliyetlerinin çerçevesini belirliyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de konut finansmanı sistemini geliştirmek amacıyla ipotek finansmanı kuruluşlarının (İFK) hukuki altyapısını ilk defa düzenleyen tebliği yayımlarken, ipotek finansman kuruluşları likidite ve menkul kıymetleştirme faaliyetlerinde bulunacak.

SPK'nın hazırladığı ve Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer alan düzenleme, İFK'ların faaliyetlerinin çerçevesini belirliyor. Likidite faaliyetinde konut finansmanı kuruluşları, bilançolarında bulunan konut kredilerini İFK'ya teminat olarak gösterirken, karşılığında İFK'dan kaynak kullanacak. İFK'lar böylece konut finansmanı kuruluşlarına likidite sağlamış olacak.

İFK, sağlayacağı kaynak için gerekli olan fonu, başta borçlanma olmak üzere çeşitli sermaye piyasası araçlarının ihracından elde edecek. Likidite faaliyetinde, İFK'ya teminat olarak gösterilen konut kredileri, konut finansmanı kuruluşunun bilançosunda kalıyor. Bilanço dışı bir finansman yöntemi olan menkul kıymetleştirme faaliyetinde bulunan İFK'lar, devraldıkları konut kredilerine dayalı olarak, konut finansmanı fonu kurmak suretiyle veya kurmaksızın ipoteğe dayalı menkul kıymet ihraç edebilecekler.

Anonim şirket şeklinde kurulmuş sermaye piyasası kurumu olarak tanımlanan İFK'lar; konut finansmanı kuruluşları, geniş yetkili aracı kurumlar, varlık kiralama şirketleri, TOKİ gibi kuruluşlar ile SPK tarafından uygun görülen kurum ve kuruluşlar tarafından kurulabilecek.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

2030 akıllı şehirler yol haritası Resmi Gazete’de yayımlandı
  • 21.09.2026 09:42

2030 akıllı şehirler yol haritası Resmi Gazete’de yayımlandı

2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı” Resmi Gazete'de yayımlana ...

Bakırcı GYO’nun halka arz başvurusu onaylandı
  • 24.08.2026 12:09

Bakırcı GYO’nun halka arz başvurusu onaylandı

Bakırcı GYO’nun halka arz başvurusu SPK tarafından onaylandı.  Halka arzda ...

Gıda ambalajı ve endüstriyel üretimin güçlü oyuncusu Teknika Plast halka arz oluyor
  • 10.08.2026 15:44

Gıda ambalajı ve endüstriyel üretimin güçlü oyuncusu Teknika Plast halka arz oluyor

33 yıllık üretim tecrübesi ve milyarlarca liralık cirosuyla sektörünün önemli oy ...

Albayrak Hazır Beton’un halka arz başvurusu onaylandı
  • 17.07.2026 15:13

Albayrak Hazır Beton’un halka arz başvurusu onaylandı

Albayrak Hazır Beton’un halka arz başvurusu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafı ...

Asansör, emsal ve ruhsat uygulamalarında yeni düzenleme yapıldı
  • 07.07.2026 11:09

Asansör, emsal ve ruhsat uygulamalarında yeni düzenleme yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan "Planlı Alanlar İ ...

Site aidatlarına yönelik düzenleme ile son söz kat maliklerinde
  • 28.05.2026 23:52

Site aidatlarına yönelik düzenleme ile son söz kat maliklerinde

Fahiş site aidatlarına yönelik düzenlemeleri de içeren 14 farklı kanunda ve 1 ka ...