maritbet girişmaritbet
Sinan Türkkan: Kentsen dönüşümde Bağdat Caddesi ile Sultanbeyli eşit olmalı!

Sinan Türkkan: Kentsen dönüşümde Bağdat Caddesi ile Sultanbeyli eşit olmalı!

Sinan Türkkan: Kentsel dönüşüm arsa değeri yüksek yerlerden başlıyor. Kanun bunu düzenlemeli

Bina güçlendirme uzmanı Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, “Kentsel dönüşüm, arsa değerinin yüksek olduğu bölgelerde başladı. Binalar yıkılıp yenisi yapılıyor. Ancak arsa değeri düşük yerlerde henüz bir çalışma yok. Kanun, bu durumu düzenlemeli” dedi.  

25 yıldır bina güçlendirme alanında uzmanlaşan ve Afyon Simav, Gölcük ve Van gibi depremlerin sonrasında da aktif olarak çalışan bina güçlendirme uzmanı Artyol Mühendislik, kentsel dönüşüm sürecinde de önemli görev alıyor. Bakanlığın verdiği bina güçlendirme lisansını alan ilk firmalardan olan Artyol Mühendislik, süreç başladığından bu yana yaptığı açıklamalarla da Kentsel Dönüşüm Yasası'nın eksikliklerini gündeme getirdi. 

Bugün yasanın pek çok açıdan geliştiğini söyleyen Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, gelinen noktada arsa değeri yüksek bölgelerin kentsel dönüşümde başı çektiğini ve bunun kanun ile düzenlenmesi gerektiğini açıkladı. 

Kentsel dönüşümde izlenmesi gereken yolu anımsatan Türkkan,  evini inceletmek isteyen herkesin, kiracı ve ev sahibi fark etmeksizin bunu rahatça yapabileceğini belirterek, “Mutlaka Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sitesindeki lisanslı firmalara müracaat edilmesi gerekiyor. Tabii inceleme masraflarını karşılamanız koşulu ile. Bu arada bina içinden incelemeye engel olmak isteyen komşularınız çıkabilir.Buda güvenlik güçlerinden yardım alarak çözümlenmektedir. 

İnceleme şöyle gerçekleşiyor; binanızın oturduğu zemin inceleniyor, raporlanıyor.Binanın kolonlarından beton örnekleri alınıyor, kolon içinde bulunan demirler tespit ediliyor. Bu veriler, büro çalışması yapılarak analiz ediliyor ve binanızla ilgili rapor hazırlanıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuluyor” diye konuştu. 

Binası yıkılana sunulan ayrıcalıklar

Yıkım kararı çıkması halinde Bakanlığın yıkım kararı verdiğini ifade eden Sinan Türkkan, ilgili tapuya yazı yazılarak satılamaz kaydıyani riskli yapı şerhikonduğunu aktardı. Oturanlara da boşaltmaları için 2 ay süre verildiğini dile getiren Türkkan, bu aşamada mal sahibinin 15 gün içinde itiraz etme hakkı bulunduğunu vurguladı. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na dilekçe ile başvurulabildiğini bildiren Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Türkkan, dosyanın incelenip nihai kararın verildiğini ve binanın ‘yıkımı yapılacak bina' olarak kaydedildiğini aktardı. 

Binada oturan kiracılara ve mal sahiplerine kira yardımı da yapıldığını söyleyen Türkkan, ayrıca talep edilmesi halinde mal sahiplerinin anlaşmalı bankalardan 10 yıl geri ödemeli 100 bin TL ucuz düşük faizlikredi kullanabildiğini de hatırlattı. Güçlendirme yapılmak istendiğinde ise 50 bin TL kredi imkânı verildiğini söyleyen Sinan Türkkan, ayrıca rapor alan binaların belediye ve noter masraflarından muaf tutulduğunu ve yenilenen binanın yüzde 1 KDV ile satıldığını belirtti. 

Arsa değeri yüksekse yıkıp yeniden yapıyor

Tüm bunların standart prosedür olduğunu ancak İstanbul'da standart prosedürün her semtte aynı şekilde uygulanmadığını anlatan Sinan Türkkan, “Kanun çıktığından bu güne kadar yüzlerce bina inceledik, raporladık. Gelişmeler şuana kadar daha çok arsa değeri yüksek yerlerden başlamıştır. Yani Bağdat Caddesi, Minibüs Yolu, Zincirlikuyu gibi bölgelerde mal sahipleri şuanda sahip oldukları metrekarelerden fedakârlık etmektedir. Bu durumda zaman içerisinde imar durumunda da bir artış sözkonusu olmuşsa,yıkıp yeniden yapmayı tercih etmek uygun olmaktadır.Bu bölgelerde bu çalışmalar kanundan öncede yapılmaktaydı. Kanunun getirdiği en büyük yenilik, bina yıkıldıktan sonra yapımcı firma seçimi ve alınacak kararlarda 2/3 çoğunluğun yeterli olması.Önceki durumda yüzde 100 çoğunluk aranmaktaydı” şeklinde konuştu. 

Arsa değeri düşük bölgenin durumu zor

Kanunun arsa değeri yüksek yerlerde ve aldığı krediyi ödeyebilir durumda olanlar için oldukça uygun olduğunu dile getiren Sinan Türkkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak satışın zor olacağı düşünülen yerlerde durum değişiyor. Oturduğunuz ev 60-70 metrekareve imarında değişiklik yoksa durum biraz zor. Bu durumda önünüze 2 seçenek çıkıyor. Ya kendi imkânlarınızla yıkıp yapacaksınız (100 bin TL kredi kullanarak) veya teknik olarak mümkünse güçlendireceksiniz(Bu durumda 50 bin TL güçlendirme kredisi kullanacaksınız).Bu verilen kredilerin şuana kadar yaptığımız çalışmalarda yeterli olduğunu gördük. Ancak kanun aradaki bu farka bir çözüm getirmeli. Bağdat Caddesi'ndeki mülk sahibi ile Sultanbeyli'deki mülk sahibi, evini yenilemede eşit haklara sahip olabilmeli.”

Kısaca Artyol Mühendislik hakkında: 

1987 yılında Türkkan Mühendislik Hizmetleri adı altında statik betonarme projeler yaparak başlayan çalışma hayatı,  1992 yılında ART-YOL Mühendislik Mimarlık İnşaat Taahhüt Ltd.Şti. kurulması ile devam etti. 1994 yılında Kartal Maltepe'de 11 katlı dört blokta güçlendirme çalışmasına İTÜ danışmanlığında yaparak başladı. Daha sonra pek çok yanan veya hasar gören binada güçlendirme çalışmaları yapan firma, özellikle 1999 Körfez depremi, Afyon Samandağ depremi, Bingöl depremi Simav ve Van-Erciş depremlerinde ciddi güçlendirme projesi ve uygulamaları gerçekleştirdi. 

Çalışmalarında İTÜ Deprem Laboratuarları ile işbirliği içinde pek çok deney ve tez çalışmalarının içinde yer alan firma, karbon fiber uygulamasını da ülkemizde ilk uygulayan firmalardan biridir. Uzun yıllardır İTÜ ile birlikte çalışmalarını yürüten Artyol Mühendislik, güçlendirme konusunda dünyada uygulanan en son teknoloji ve yapı kimyasallarını yakından takip edip vatandaşımızın hizmetine sunmaktadır.

Yılda ortalama 80 bina onaran ArtyolMühendislik'in bugüne kadar onardığı 1000'in üzerinde bina bulunuyor. Tarihi bina güçlendirme konusunda da ciddi tecrübesi olan firma Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camii gibi önemli yapıların güçlendirmesinde yer aldı.

www.artyol.com.tr 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin büyük depremleri!
  • 02.03.2023 14:27

Türkiye'nin büyük depremleri!

1924'te Erzurum'da gerçekleşen depremden günümüzde Kahramanmaraş merkezli deprem ...

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak
  • 01.09.2022 16:05

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak

Van Edremit Belediyesi, yıllarca Van-Tatvan arasında yolcu ve yük taşımacılığı y ...

Gölcük, 'asrın felaketi'nin izlerini sildi!
  • 16.08.2022 09:39

Gölcük, 'asrın felaketi'nin izlerini sildi!

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin merke ...

Bağdat Caddesi, Apple mağazasıyla %98 doluluk oranına ulaştı
  • 25.10.2021 10:06

Bağdat Caddesi, Apple mağazasıyla %98 doluluk oranına ulaştı

Onlarca sektörden 750'si ana mağaza olmak üzere 3 bin iş yerinin bulunduğu Bağda ...

Gölcük Tabiat Parkı'nda sonbahar renkleri hakim
  • 21.10.2021 10:57

Gölcük Tabiat Parkı'nda sonbahar renkleri hakim

Bolu'nun doğal güzellikleriyle ünlü Gölcük Tabiat Parkı, sonbahar renklerine bür ...