maritbet girişmaritbet
Sezai Türkeş'in 34 yıllık hayali İzmit geçişi ile gerçekleşiyor!

Sezai Türkeş'in 34 yıllık hayali İzmit geçişi ile gerçekleşiyor!

Bundan 34 yıl önce İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün projesini çizen Sezai Türkeş'in ortağı olduğu STFA, köprünün ayaklarının inşaasını üstlendi.

 

Bundan 34 yıl önce İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün projesini çizen Sezai Türkeş'in ortağı olduğu STFA, köprünün ayaklarının inşaasını üstlendi. Türkeş, 1978'de o güzergahın en fizibıl şeklinin köprü olduğunu söyleyerek, bugünküne benzer plan çizmişti. O gün 1 milyon dolar harcayarak projeyi geliştiren Türkeş, yıllarca Karayolları ve Bayındırlık Bakanlığı'nı iknaya çalışmış ama başarılı olamamıştı. STFA bugün 260 milyon dolarlık köprünün ayakları ve ankrajının inşasını yapıyor. 
 
İnşaat mühendisliği alanında Türkiye'nin duayenlerinden Sezai Türkeş'in 34 yıllık hayali olan İzmit Körfezi Köprüsü'nün temelini şirketi STFA atıyor. Türkeş, 1978 yılında o güzergahın en uygun kullanım şeklinin köprü olduğunu söyleyerek, bugünküne benzer bir plan çizmişti. O günün koşullarında 1 milyon dolar harcayarak projeyi geliştiren Türkeş'in, yıllar süren Karayolları ve Bayındırlık'ı ikna etme çabalan ise başarılı olmamıştı. Bugün ise Fevzi Akkaya ile birlikte kurucusu olduğu STFA, köprünün ayakları ve ankrajının inşa işini üstlendi. Dünyanın en komplike köprü ayağı projelerinden olan İzmit Köprüsü'nün çalışmaları ise finansman sıkıntıları nedeniyle gecikmeli olarak geçen ay sonu itibari ile başladı. Türkiye'nin en büyük otoyol projesi olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'ndaki İzmit Körfez Geçiş Köprüsü kısmının yapımını Japon IHI ve ITOCHU konsorsiyumu üstlendi. Toplam maliyeti 1.1 milyar doları bulacak köprünün 260 milyon dolarlık kısmı olan köprü ayağı ve ankraj kısmının inşasını ise STFA üstleniyor. STFA'nın kurucularından Sezai Türkeş'in uzun yıllar peşinden koştuğu ve yetkileri ikna etmeye çalıştığı projeye böylece şirketi dahil olmuş oldu. 
 
2001 krizinde büyük yara alıp, büyük güçlükle toparlanan STFA, 2006 sonrası dönemde ise üst üste milyar dolarlık projeler alarak büyük bir atılım gerçekleştirmişti. 2011 yılında inşaat sektöründen 700 milyon dolar ciro elde eden şirket, yeni projelerin azalması nedeniyle 2012'yi 2011 'in gerisinde kapattı. STFA CEO'su Mehmet Ali Neyzi, 2013'te tekrar 2 yıl öncesine ulaşmayı planladıklarını belirtti. Grubun tüm sektörlerde 2013 için hedeflediği ciro ise 1.5 milyar dolar. 
 
400'er milyon dolarlık projeler 
 
Arap ülkelerinde büyümeyi sürdüren STFA CEO'su Mehmet Ali Neyzi, bu ay içinde imzalayacakları iki önemli projeyi açıkladı. İkisi de 400 milyon dolarlık iki projenin ilki Fas'ta inşa edilecek liman projesi. Diğeri ise Kuveyt'te yapılacak bir proje. Şirketin yakında gireceği bir başka ihale ise Katar metrosu. Türkiye'den Yapı Merkezi ve Yunanistan'ın en büyük inşaat firmalarından Aktor ile birlikte teklif veren STFA bu ihale de iddialı. Neyzi, İngiliz RES şirketi ile Kırklareli'nde 120 MW'lık rüzgar santrali kuracaklarını belirterek, "Bu sene türbinleri sipariş edeceğiz. 120 milyon dolarlık bir proje bu" dedi. 
 
Neyzi, 3. Köprü ihalesinde yaşanan sıkıntıları da dile getirdi: "Bu ihalenin ana fikri her yıl 500 milyon dolarlık gelir garantisi verilmesi. Koreli Tosco ile ortak olduk. Çok istedim. 2 bin sayfa hazırladık bu iş için ama girmedik. İyi ki de girmedik. Girseydik vereceğimiz teklifle 4. olurduk. İhaleyi kazanan İÇTAŞ, umarım altından kalkabilir." 
 
Mehmet FİLOĞLU/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor
  • 10.11.2023 13:51

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor

Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 Yüzer Sıvılaştırılmış Doğa ...