maritbet girişmaritbet
Rüzgarla iki milyon kişi aydınlanıyor

Rüzgarla iki milyon kişi aydınlanıyor

Ülkenin birçok bölgesinde devreye alınan rüzgar santrallerinden önemli miktarda elektrik elde ediliyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılbaşından bugüne, kurulu güçleri 10 Megavat (MW) ile 63 MW arasında değişen 15 adet rüzgar santralının devreye alındığını, böylece ülke çapında işletmeye geçen rüzgar santrallerinin sayısının 72'ye ulaştığını bildirdi.


Köktaş, 11 Eylül'de Manisa'da Akhisar rüzgar santralinin törenle devreye alınması ile birlikteTürkiye'nin rüzgar kurulu gücünün 1.600 MW'yi, devreye alınan tesislere yapılan yatırım tutarının da 1.6 milyar avroyu aşacağını ifade etti.
Santrallerin kapasite faktörü ve kişi başı tüketim dikkate alındığında Türkiye'de rüzgar santrallerinden üretilen elektriği kullanan kişi sayısının 2 milyonu aştığına dikkat çeken EPDK Başkanı Köktaş şunları söyledi: "Millet olarak artık rüzgar santrallerine alıştık. Türkiye'nin hemen her yerinde rüzgar türbinlerinin pervaneleri dönüyor ve buradan elde ettiğimiz elektriği elektronik eşyalarımızda, sanayi tesislerimizde kullanıyoruz.

Gündelik yaşamımıza iyice yerleşen bu pervaneleri, reklamlarda, televizyon dizilerinde izler olduk." Köktaş, rüzgar santrallerinin, yatırım, ürettiği enerji ve istihdam boyutunun yanı sıra temiz çevreye de büyük katkıda bulunduğunu kaydederek, "Sadece Manisa'da açılışını yapacağımız 45 MW'lık santral, temiz kaynaklara dayalı olarak bir yılda yaklaşık 165 milyon kilovatsaatlık (kWh) elektrik üretimi ile ortalama ömrü 100 yıl olan yaklaşık 41 bin 850 ağacın ömrü boyunca tuttuğu karbondioksite eşdeğer bir karbon azaltımı sağlanacak" dedi.
Son beş yılda her yıl sisteme kurulu gücü 200 ile 500 MW arasında değişen santrallerin dahil edildiğini ifade eden Köktaş, EPDK'dan lisans alarak ardı ardına devreye alınan rüzgar yatırımlarının hızından memnun olduklarını bildirdi.
 

YATIRIM RÜZGARI DAHA HIZLI ESECEK

"Özel sektör başvurularının büyük ölçüde lisanslandırıldığı dikkate aldığında, yatırım rüzgarının önümüzdeki yıllarda da daha hızlı eseceğini düşünüyoruz" diyen EPDK Başkanı, yarışmalarda sona gelindiğini kaydetti.

1 Kasım 2007 tarihinde özel şirketler tarafından yapılan 48 bin MW'lik 802 adet rüzgar lisansı başvurusunda da sona gelindiğini vurgulayan Köktaş, başvurularla ilgili Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından 10 paket halinde yarışmaların tamamlandığını ve kazanan şirketlerin EPDK tarafından hızla lisanslandırıldığı söyledi.
Köktaş, "6 Eylül;de en büyük paket olan 19 trafo merkezine bağlanma hakkını almak için aralarında Türkiye'nin önemli enerji şirketlerinin de yer aldığı 176 şirket yarışacak. Ardından 2 paket halinde daha yarışma yapılarak bu süreç sonuçlanmış olacak" diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'de rüzgar enerjisi yatırımları hız kesmiyor
  • 28.10.2022 14:02

Türkiye'de rüzgar enerjisi yatırımları hız kesmiyor

Türkiye'de aktif 3 bin 983 rüzgar türbiniyle elektrik üretimi sürdürülürken, rüz ...

Rüzgar ve güneşte 5 milyar dolarlık yatırım için geri sayım başladı!
  • 05.03.2022 10:13

Rüzgar ve güneşte 5 milyar dolarlık yatırım için geri sayım başladı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, "En geç 1,5-2 yı ...

Türkiye'nin rüzgar enerjisi kurulu gücü 10 bin megavatı aştı
  • 10.08.2021 13:22

Türkiye'nin rüzgar enerjisi kurulu gücü 10 bin megavatı aştı

Türkiye'nin rüzgar enerjisi alanında faaliyet gösteren şirket sayısı 3 bin 580'e ...

Ordu'da rüzgar enerji santrali sayısı artırılacak
  • 14.01.2021 14:01

Ordu'da rüzgar enerji santrali sayısı artırılacak

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler "Şu anda adım adım ilerliyor ...

Küresel rüzgar enerjisi kapasitesi Kovid-19'a rağmen arttı
  • 25.03.2021 16:57

Küresel rüzgar enerjisi kapasitesi Kovid-19'a rağmen arttı

Küresel rüzgar enerjisi kapasitesi geçen yıl kaydedilen 93 gigavatlık artışla y ...