maritbet girişmaritbet
Re/Max 2013'te sektör payını yüzde 35'e çıkarmak istiyor!

Re/Max 2013'te sektör payını yüzde 35'e çıkarmak istiyor!

Re/Max Türkiye 2012'de yüzde 27 büyüdü. 30'un üzerinde yeni ofis açtı. 2013 için hedef, sektörde yüzde 35 pazar payına sahip olmak

Yaygın ofis ağı İle standart müşteriden ticari gayrimenkul pazarlamasına kadar her alanda hizmet veren Re/Max, 2012'de yüzde 27 büyüdü. Türkiye çapında 233 ofisi ile faaliyet gösteren Re/Max, gayrimenkul alanında yılda 12 bin işlem gerçekleştiriyor. 

Şirketin, büyüme stratejisinin performansında, ofislerinin uzmanlaşmaya gitmesinin katkısı büyük. Ayrıca ticari gayrimenkulden arsa uzmanlarına kadar farklı alanlarda uzmanlaşma söz konusu. Örneğin süt tesisi için ayrı, tekstil tesisi için ayrı gayrimenkul uzmanı yetiştiriyor. 

Re/Max, gayrimenkul yönetim departmanı ile bankaların ve şirketlerin ellerindeki gayrimenkullerin satışını da yapıyor. Bu kurumların ellerinde de ciddi gayrimenkuller olduğu için portföyü daha da genişliyor. Re/Max Türkiye'nin cirosunun neredeyse yarısı İstanbul'un Anadolu yakasındaki satışlardan sağlanıyor. Buradaki yüksek katlı ticari gayrimenkullerin sayısının fazla oluşu, cirosunu da artırıyor. Daha sonra Ankara geliyor. Şirket son dönemde Anadolu kentlerinde de franchise veriyor. 2012'de gerçekleştirdikleri ciro 50 milyon TL'nin üzerinde oldu. 89 ülkede yaklaşık 6 bin 500 ofis ve 90 bin çalışanı ile gayrimenkul alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden olan Re/Max'in Türkiye'de şu anda bin 900 gayrimenkul danışmanı var. Çalışanların yüzde 90'ı üniversite mezunu. Her ay şirket içinde farklı eğitimler veriliyor. Gayrimenkul danışmanı olanların yaş ortalaması 30'un üstü. Re/Max'te çalışmaya başlayan gayrimenkul danışmanı, öncelikle beş günlük zorunlu bir sınıf içi eğitime tabi tutuluyor. Daha sonra ise bağlı bulundukları Re/Max ofisinde kendi brokerlarınca oluşturulan oryantasyon programını tamamlayarak işlem gerçekleştirmeye başlıyorlar. Bu aşamadan sonra da Re/Max içindeki ileri eğitimlerden yararlanıyorlar. 

Re/Max'i 1997 yılında Türkiye'ye getiren genç girişimci, Re/Max Türkiye Genel Müdürü Murat Goldştayn (39), emlak danışmanlığına yatırım yapma konusunda çok düşünüp, adım adım ilerleyenlerden. Aradan geçen sürede agresif büyümeyle hem ofis hem de danışman sayısını artırdı. "Re/Max'i Türkiye'ye getirdiğimizde bu önemli eksikliği açıkça görmüştük" diyor. Re/Max'in hedefi, gayrimenkul pazarlama işini her yönüyle profesyonel hale getirmek. Bu da eğitim ve teknoloji ile gerçekleşiyor. Re/Max'in etik kuralları var. Müşterilerle tek seferlik ilişki kurmak yerine ömür boyu işbirliği hedefliyor. Her ofiste de en az beş müşteri temsilcisi var. Güney'de Adana, Gaziantep, Karadeniz'de Samsun'da ofisi bulunan şirket Doğu Anadolu'da da ofis açmayı hedefliyor. Ayrıca Kuzey Kıbrıs, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kırgızistan bölgelerinden sorumlu bir yapıdan söz etmek mümkün. Türkiye'de gayrimenkul pazarlama, özellikle son 10 yılda hızla büyüyen sektörlerden biri oldu. Türkiye'de 2000 yılında emlakçı üzerinden yapılan işlemlerin payı yüzde 20'yken, bu oran şimdilerde yüzde 52'lere kadar ulaştı. Nitelikli konutların artması ve bu inşaat alanlarını pazarlayabilecek nitelikli işgücü, sektörü farklı bir yere taşıyor. 

Goldştayn, bu konuda en önemli kriterin gayrimenkul danışmanı sayısı olduğunu söylüyor. "Biz gayrimenkul alım satımlarını gayrimenkul danışmanlarımızla yapıyoruz ve çağdaş bir gayrimenkul danışmanı profili yaratmak amacımız" diyor. Şirketi başarıya götüren pazarlama ve satış stratejisinde farklılaşma önemli bir yer tutuyor. Bunların başını fotoğraflı emlak ilanları çekiyor. Re/Max'in şirket amblemi, bir sıcak hava balonu. Sloganı ise "Kalabalığın üzerinde". Şirket internet sitesi üzerinden de emlak danışmanlığı yapıyor. Re-Max ofisleri online olarak birbirine bağlı. İnternet teknolojisi sayesinde Ankara'daki Re/Max ofisi İstanbul Ataköy'de bulunan gayrimenkulleri görebiliyor. Aynı zamanda Almanya ve Hollanda'daki ofisler ile bağlantı kurabiliyor. Müşteri, istediği evin fotoğraflarını ve fiyatlarını görüp inceleyebiliyor. Almanya'daki ofislere girildiğinde bilgiler Türkçe olarak görülebiliyor. 

Goldştayn, Re/Max ofisi açmak isteyen kişileri seçerken önemli kriterleri olduğunu söylüyor. "İlk önce başvuran kişiyi inceliyoruz. Eğitim durumu, referansları, tecrübesi bizim için önemli. Bunun için 206 soruluk bir kişilik testi yapıyoruz. Bu teste göre kararımızı veriyoruz" diyor. Franchise bedeli 20 bin dolar. Daha sonra çalışan müşteri temsilcisi sayısına göre belirli bir komisyon almıyor. Goldştayn hem girişimci hem yatırımcı. Bunun dışında spora meraklı. Robotlara ve teknolojiye büyük ilgi duyuyor. Girişimcilikte iddialı. ABD'de Iowa State University'de endüstri mühendisliği okudu. University of Southern California'da ise girişimcilik bölümünden mezun oldu. Girişimcilik konusunda, "California'dayken internet daha yeni başlıyordu, belki o zamanlar kurabilirdim. Kumaş satan bir firmada çalıştım. Daha sonra da telefon kartı ve bilgisayar alıp sattım. Aynı zamanda yeni teknolojilere de merakım var. Üniversitedeyken de eski bilgisayar alıp satardım. Tecrübe oluyor doğal olarak. Pratik yapmak çok önemli, yeni fırsatları görüyorsunuz. İnsanın kendi parasını kazanması güzel bir şey" diyor. 2013 için sektörün ve şirketin geleceğiyle ilgili olarak, ikinci el konut piyasasının büyüyeceğini öngörüyor ve şu bilgileri paylaşıyor: "Yeni inşaatlar duraksayacak. Bunun nedeni KDV artışı, ikincisi ise kentsel dönüşüme devletin destek veriyor olması. İlgi bu alana kayıyor. Yeni yapılaşmanın yerini, kentsel dönüşüm amaçlı yapılaşmaya bırakacağını düşünüyorum" diyor. 

Goldştayn'in gayrimenkul sektörüne getirmeyi istediği projelerden biri, "open house" (açık davet) sistemi. Sistem gün içinde birden fazla gayrimenkul yatırımcısının bir araya gelerek açık artırma yöntemiyle satış konusunda fiyat vermeleri üzerine. Goldştayn, 12 binin üzerinde gayrimenkul portföylerinin bulunduğunu, bu sistem yaygınlaştığı zaman kazançlı ve pratik bir süreç olacağını söylüyor. Bir diğer yenilik de SMS ile gayrimenkul portföy bilgisini müşterilerine ulaştırmak. Bunun için de altyapı çalışmalarını gerçekleştirmiş. 2013'te standardizasyona önem vereceklerini söyleyen Goldştayn, yeni ofis örnekleri ve iç dizayn konusunda Re/ Max ofislerine standartlar getireceklerini, İK süreçlerine ve doğru franchising seçimlerine daha fazla önem vereceklerini söylüyor.

Şule Laleli /Fortune 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'a 3 yeni uluslararası kongre geliyor
  • 10.05.2024 17:34

İstanbul'a 3 yeni uluslararası kongre geliyor

İTO Başkanı Avdagiç, ABD Ulusal Emlakçılar Birliğinin 2025 yılı kongresi, Ulusla ...

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı
  • 09.05.2024 11:07

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı

Emlak Katılım, Bursa'da Demirtaş, İstanbul'da Tuzla Sanayi, Bayrampaşa, Beylikdü ...

 Türkiye'nin yeni turistik treni "Mezopotamya Ekspresi"
  • 26.04.2024 16:45

Türkiye'nin yeni turistik treni "Mezopotamya Ekspresi"

Türkiye'nin yeni turistik treni "Mezopotamya Ekspresi" ilk seferini tamamladı. D ...

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu
  • 25.04.2024 16:52

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı d ...

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"
  • 28.02.2024 16:08

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı tren ağını Karadeniz'e ul ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...