maritbet girişmaritbet
Perde beton nedir?

Perde beton nedir?

Aktif fay hatları üzerinde olan Türkiye’de, perde beton uygulaması binalarda sağlamlığı arttıran bir yapı elemanıdır.

Perde beton uygulaması kirişlerden aldığı yükü temele ileten bir yapı elemanıdır. Genel olarak bilindiği üzere kolonlar da yükü temele aktarırlar. Ancak kolonlar binanın düşey yükünü taşırken perde beton duvar ise, deprem ve rüzgar gibi afetlerde binanın maruz kaldığı yata yükü taşır. 

Perde beton uygulaması duvarlarda genellikle beton ve çelik takviye çubuklarından yapılır. Çelik çubuklar, duvarın dayanıklılığını ve sağlamlığını arttırırken beton da bu çubukları aşınmadan korumaya yardımcı olur. Perde betonlar, yatay yüklere karşı direnç gösterdikleri için genel olarak binanın dış duvarlarında kullanılır.

Perde beton uygulaması depremlere karşı dayanıklı mı?

2018 yılında yayımlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne göre perde duvarın kalınlığı en az 25 cm, uzun kenarının kalınlığına oranı ise en az 6 katı olmalıdır.

Deprem olduğunda binanın altındaki zemin sallanır. Bu sarsıntı da, binanın ve duvarların hareket etmesine neden olur. Perde beton da tam olarak burada devreye girer. Yatay yükleri duvarlardan temele aktarmasıyla binanı direnmesine yardımcı olur. Aynı zamanda beton duvardaki çelik takviye çubukları da yüklerin duvar boyunca eşit olarak dağılmasını sağlar. Böylelikle duvarın büyük hasarlar görmesine veya da çökmesine engel olur.

Perde Beton maliyeti nedir?

Perde beton uygulamasının maliyeti genel olarak demir, beton ve işçilik kalemlerinden oluşur. Yapı elemanı olan kolonlar ile karşılaştırıldığında daha büyük boyutta inşa edilen perde duvarın maliyeti de büyüklüğe oranla daha da artabilir. 

 

 

  • Etiketler:

Yorum Yaz