maritbet girişmaritbet
Ozan Balaban: Toskana Vadisi'nde ulaşılabilir lüksü satıyoruz

Ozan Balaban: Toskana Vadisi'nde ulaşılabilir lüksü satıyoruz

Emaar Türkiye Genel Müdürü Ozan Balaban, Türkiye’de A ve A Plus üst gelir grubuna yönelik konut projelerinde talep fazlası olduğunu düşünmüyor. Ozan Balaban, “Türkiye’de, bizim de proje ürettiğimiz kesim, nüfusun yüzde 10’u, yani 7 milyon kişi. Bu kesime yönelik projelerin daha fazla ilanı verildiği için fazla proje olduğu düşünülüyor. Oysa biz, ‘ulaşılabilir lüks’ü satıyoruz” dedi


Kaynak: Ali ÖZTÜRK / Hürriyet

Konutta 7 milyon kişiyi ‘ulaşılabilir lüks'te görüyor, yabancılar için çözüm bekliyor

Emaar Türkiye Genel Müdürü Ozan Balaban, Türkiye'de A ve A Plus üst gelir grubuna yönelik konut projelerinde talep fazlası olduğunu düşünmüyor. Ozan Balaban, “Türkiye'de, bizim de proje ürettiğimiz kesim, nüfusun yüzde 10'u, yani 7 milyon kişi. Bu kesime yönelik projelerin daha fazla ilanı verildiği için fazla proje olduğu düşünülüyor. Oysa biz, ‘ulaşılabilir lüks'ü satıyoruz” dedi.

TÜRKİYE'de gayrimenkul piyasasına 4 yıl önce giren ve ilk projesi 750 milyon dolarlık Toskana Vadisi ile İstanbul-Büyükçekmece'de İtalya-Toskana Vadisi havası estiren Emaar Türkiye, milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek Çamlıca-Libadiye projesinin lansmanı için de gün sayıyor. İçinde alışveriş merkezi (AVM), 5 yıldızlı otel, ofis ve 1150 konut yeralan proje için uzun süredir çalıştıklarını belirten Emaar Türkiye Genel Müdürü Ozan Balaban, projenin lansmanının önümüzdeki birkaç ay içinde yapılacağını söyledi. Birleşik Erap Emirlikleri'nde, Dubai Emirliği Hükümeti'nin yüzde 32 iştiraki ve yüzde 68'i de Dubai Borsası'na açık bir şirket olan Emaar'ın, Türkiye'de orta vadede 5 milyar dolarlık yatırım kararı bulunduğunu hatırlatan Ozan Balaban, Türkiye'ye ve ülkenin geleceğine inandıklarını söyledi. Balaban “Yabancı gözüyle Türkiye koşmak gereken bir ülke. Yurtdışından bakanlar kriz dönemini Türkiye'nin en iyi şekilde ve güçlenerek atlattığını görüyor” dedi.
 
Yatırımlar artacak
“Türkiye bugün sadece Ortadoğu'da değil, Avrupa'da da, en istikrarlı ülkelerden biri. Siyaset, Türkiye ekonomisini zor geriye döndürür” diyen Balaban şöyle devam etti: “10 yılda yapılan reformlar, kuvvetli bir Türkiye yarattı. Yurtdışı yatırımcı da o gözle bakıyor. ‘Türkiye yatırım yaparsam, yaptığım yatırım bana kâr getirir mi' endişesi yok. Gayrimenkul yatırımları artacak. Türkiye için en önemlisi, istihdam yaratan yatırımlar. Fakat bunun yanında mütekabiliyet (karşılıklılık) yasası büyük sıkıntı. Ben yaptığımı yabancıya satabilmeliyim. Türkiye'de Azeri, Kazak, Rus, İngiliz, Ortadoğulu var. Türkiye, yaşanmak ve yatırım yapılmak istenen bir ülke.”
 
En büyük yatırım gayrimenkul
İspanya örneğini veren Ozan Balaban, “İspanya, yıllarca dışarıya mülk satarak ayakta durdu. Kimse de İspanyol toprağını alıp ülkesine götürmedi. Bu çok önemli bir kriter. Sadece 1 trilyon dolar mülk satışı olarak düşünmeyin, endirek yatırımı yani yaratılan katma değeri düşünün. İstihdam yaratılıyor, alışverişe katkı sağlıyor” dedi. Türkiye için en önemli iki yabancı yatırımın fabrika ve gayrimenkul olduğunu vurgulayan Balaban, mütekabiliyetin sadece yabancı firmaların değil, Türk firmalarının da en büyük sıkıntılarından biri olduğunu belirtti.
 
Lüks proje fazlalığı yok
Türkiye'de, A ve A Plus kesime yönelik konut projelerinde fazlalık olmadığını dile getiren Balaban, “Üst gelir kesimine hitap eden projeler daha şatafatlı, reklamları da daha fazla. Nüfusun yüzde 10'una, yani 7 milyon kişiye yönelik proje üretiyoruz. Proje sayısı çok değil. Boğaz'da, tam A Plus'a hitap eden, metrekaresi 10-15 bin dolarlık projelerle bizim hedef kitlemiz farklı. 3 yıl önce Toskana Vadisi'nde konutları metrekaresi 1700 dolardan sattık, şimdi 2500 dolar. Böyle üst düzey proje için, ulaşılabilir bir lüks” dedi.
 
Bürokrasi azalırsa havanda daha az su döveriz
EMAAR Türkiye'nin iş planlarının 5 yıllık olduğuna dikkati çeken Ozan Balaban, “Kriz süreci, Çamlıca-Libadiye arsası için proje geliştirdiğimiz döneme denk geldi. Bürokratik işlemler için uğraştık. Bu ülkede iş yapacaksanız, bürokrasiye alışacaksınız. Bürokrasiyi kaldırabilir miyiz, mümkünatı yok. O zaman azaltmalıyız. Biraz daha az bürokrasi olsun, daha az havanda su dövebilir miyiz, ona bakmamız lazım” diye konuşuyor. Ozan Balaban, “Çamlıca'daki projede, Dubai'deki ünlü Adres Hotel'in benzeri olacak. Karma bir proje. Alışveriş merkezi, otel, ofis, 1150 daire bulunacak. 73 dönümlük arazi için inşaat büyüklüğü henüz netleşmedi. Tek kesin olan rakam, o araziye verdiğimiz 402.7 milyon dolar. Fakat, milyarlarca dolarlık çok büyük bir proje ortaya çıkacak. 125 bin metrekare kiralanabilir alanlı alışveriş merkezi, 7 bin 500 araçlık otopark olacak. Anadolu yakasının en büyük alışveriş merkezi olacak” diye konuşuyor.
 
‘Önce kirala sonra al'
B.Çekmece Gölü'ne bakan 1700 dönüm arazi üzerindeki Toskana Vadisi'nde, 4 etapta toplam 540 villa ve villa daire olacak. İlk etapta 174 adet villa ve villa daire tamamlandı, geçen yıl bunlarda yaşam başladı. Şimdi ikinci etapta, 108 konutun satışına başlandı. Ozan Balaban, henüz satılmayı bekleyen 30 civarında daire için, aldıkları talep üzerine ‘Rent To Own' adlı kampanya başlattıklarını belirterek şöyle konuştu: “Önce yüzde 10 peşinat ödenecek. Ayda 4 bin dolar da kira ödeyecek. İkinci yılın sonunda toplam ödeme yüzde 20'yi geçmiş oluyor. 2 yıl sonra evi alma kararı veren, evin kalan yüzde 80'i için kredi kullanarak bakiyeyi ödeyecek.
 
 

Toskana Vadisi iletişim bilgileri
Web: www.toskanavadisi.com
Tel: 0 212 850 83 00

  • Etiketler:

Yorum Yaz