maritbet girişmaritbet
Ömer Faruk Çelik: 2012 yılı sonunda konut stoğu 1 milyona ulaşacak!

Ömer Faruk Çelik: 2012 yılı sonunda konut stoğu 1 milyona ulaşacak!

Konutder Başkanı Çelik, şu 800 bin seviyesinde olduğunu tahmin ettiği konut stokunun yıl sonunda 1 milyona ulaşacağını söyledi

 

Konutder Başkanı Çelik, şu 800 bin seviyesinde olduğunu tahmin ettiği konut stokunun yıl sonunda 1 milyona ulaşacağını söyledi. İnşaatçılar ise bundan sonrası için mütekabiliyet ve afet yasalarının iyi yönetilmesi gerektiğini savunuyor.

Konutder'in konut stoklarına ilişkin açıklama ve uyarıları, zaten durgun olan konut sektöründe tedirginlik yarattı. Bugün Dünya Gazetesi'nde yayınlanan haberde, Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik Türkiye genelinde konut stokunun 800 bine ulaştığını, yıl sonunda ise bu rakamın 1 milyona dayanacağını tahmin etti.

Çelik'e göre, KDV engeli ile bürokratik kararlar son dönemde konut satışlarını yavaşlattı. BDDK da cari açıkta payı bulunduğu gerekçesiyle konut kredisi faizleriyle oynadığında sektör küçülme yaşadı. Çelik, "Bugünler, sektörün daha iyi günleri" yorumunu yaparken, "Bürokrasinin konut sektörü üzerindeki baskısı devam ettiği sürece, bu sektör biraz daha yara alacak gibi gözüküyor" dedi.

Erkene çekilen ruhsat stokları yükseltti

Ekonomiyi soğutma önlemlerinin yanı sıra KDV ve Tüketici Kanun Taslağı gibi düzenlemelerin daralmada etkili olduğunu aktaran Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya da artık yapılacak açıklama ve düzenlemelerde daha dikkatli olunmasını istedi.

Dumankaya, "Hem sektör, hem hükümet hem de Merkez Bankası'nm üzerine düşmesi gerekir. Ancak bu beklenen bir şeydi, panik yapmaya gerek yok" dedi. Mütekabiliyetle ilgili düzenlemelerin çıkması ve kentsel dönüşümle birlikte yılın son çeyreğinin daha derli toplu geçeceğini belirten Dumankaya, "Sektörün sezonu bu üç ay" diye konuştu.

Dumankaya konutta yüzde 1 KDV yerine, konutun değerine göre KDV uygulamasının konuşulup 1 Haziranda sonra ruhsat alacak konutlarda uygulamaların başlayacak olması nedeniyle sektördeki birçok firmanın projelerinin büyük bölümünü bu tarihten önce ruhsatlandırdığını kaydetti.

Yeşil GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya da, mütekabiliyet ve Afet yasalarının iyi yönetilmeleri durumunda sektörü ciddi anlamda büyüteceğini ve sağlıklı bir yapıya kavuşturacağını öne sürdü.

Selma Şenol/Sahibinden

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fiyatların yüksekliği konutta balona neden olur mu?
  • 27.06.2015 16:46

Fiyatların yüksekliği konutta balona neden olur mu?

Son yılların en çok cevabı aranan 'Konutta balon var mı' sorusuna önemli bir açı ...

Konutta hiçbir şekilde stok ve balon yok!
  • 17.01.2015 11:28

Konutta hiçbir şekilde stok ve balon yok!

Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, 3. İnşaat ve Konut Konfera ...

'Konutta balon yok ama arzda dengesizlik olabilir'
  • 14.01.2015 16:32

'Konutta balon yok ama arzda dengesizlik olabilir'

3. İnşaat ve Konut Konferansı'nda Özyurtlar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başka ...

Gayrimenkul Zirvesi Işık Gökkaya’nın konuşması ile açıldı
  • 17.05.2012 13:43

Gayrimenkul Zirvesi Işık Gökkaya’nın konuşması ile açıldı

12. Gayrimenkul Zirvesi Işık Gökkaya'nın konuşması ile açıldı. Gökkaya'nın ardın ...