maritbet girişmaritbet
Necmi Çiçekçi ‘Müşteriyle aynı dili konuşuyoruz’

Necmi Çiçekçi ‘Müşteriyle aynı dili konuşuyoruz’

Fikirevim Reklam Ajansı Genel Müdürü Necmi Çiçekçi Exclusive Homes'a konut ve inşaat sektörünü anlattı

10 yıldır Türkiye'de inşaattan finansa, mobilyadan sağlığa, tekstilden gıdaya kadar pek çok alanda yüzlerce başarılı kampanyaya imza atan Fikirevim Reklam Ajansı, sektörde haklı bir üne sahip… Fikirevim Reklam Ajansı Genel Müdürü Necmi Çiçekçi işin sırrını “Müşterinin beklenti ve isteklerini iyi analiz eden bir reklam ajansının başarılı olmaması mümkün değil” şeklinde özetliyor.

Fikirevim müşterileriyle nasıl bir etkileşim içerisinde?

Fikirevim olarak tüm müşterilerimize eşit uzaklıkta yer alıyoruz. Büyüklükleri, iş hacimleri ne olursa olsun, bizim için müşterilerimizin hepsi birinci sınıf müşteri kategorisinde yer alır ve aynı değerdedir. Biz kendimizi sadece bir reklam ajansı olarak tanımlamıyoruz. Bugün Türkiye'de bir reklam ajansının görev tanımları içerisinde bulunmayan pek çok konuda da sadece müşterilerimizi memnun etmek ve onlara yardımcı olabilmek adına yer alıyoruz. Bunun yanında sektörde yer alan pek çok reklam ajansının gitmeyi aklından bile geçirmediği coğrafyalarda iş yapıp, sektöre yeni pazarlar kazandırarak farklılaşmaya çalışıyoruz. 

Türkiye dışında hangi coğrafyalarda varlık gösteriyorsunuz?

Ağırlıklı olarak Irak ve Afganistan'da hayata geçirilen inşaat projelerinin satış ve pazarlama faaliyetlerine katkı sağlıyoruz. Markalaşma süreçlerini yönetiyoruz. Bunun yanında bu bölgelerdeki gelişme arzusu ve çabası içinde olan lokal firmalara da yardımcı oluyoruz. Halihazırda bu ülkelerle çalışma fırsatı yakalayamamış ama uzun vadede bunu planlamalarına dahil etmiş firmalara nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda yol gösterici oluyoruz. Tüm bu çalışmaları kısa vadede kar sağlamak adına yapmıyoruz. Fikirevim olarak biliyoruz ki bugün o coğrafyalarda gerçekleştirdiğimiz çalışmaların uzun vadede hem Türk inşaat sektörüne, hem de bize olumlu yansımaları olacak. Zaten sektörde bu öngörüye sahip olan iş adamları da reklamcılar da diğerlerinden keskin bir biçimde ayrışıyor.

Yurtdışına açılma fikriniz nasıl oluştu?

Merkezi Frankfurt ve Duisburg'da olan ve tüm Avrupa'yı kapsayan bir satış pazarlama organizasyonu kurduk. Türkiye'den yurtdışına satış yapmak isteyen firmaların ürünlerini aldık ve bu pazara sunduk. 2008'de böyle bir yapılanma sektörün pek görmediği bir olguydu. Üstüne üstlük daha mütekabiliyet yasası filan da yoktu. Biz bu yapılanmayı gerçekleştirdiğimizde pek çok insan bize ‘Yabancı buraya gelip de ne yapacak' dedi. Ancak biz önce yurtdışında yaşayan Türkleri sonra da yurtdışındaki yabancıları Türkiye'ye yatırım yapmaları konusunda heveslendirdik. Ama her şeyden önemlisi tüm bu süreci sırça köşkümüzden yönetmedik, müşterinin deyim yerindeyse ayağına kadar gittik. Gün geldi 600 kilometre yol yaparak bir aileye evinde, bir firmaya ofisinde sunum yaptık. Türkiye'yi ve Türkiye'deki konut ve inşaat sektörünü anlattık. Gelecekteki muhtemel karlılıkları onlara anlattık. Böylelikle satışa dokunan bir tarafımız da ortaya çıktı. Bu süreçte müşterinin neler istediğini gördük.

Sizce iyi bir reklam ajansı olabilmenin ön koşulu nedir? Müşteri ile reklam ajansı arasındaki iletişimin nasıl olması gerektiğine inanıyorsunuz?

Müşterinin beklenti ve isteklerini iyi analiz eden bir reklam ajansının başarılı olmaması mümkün değil. Bunun yanında müşterinin hedef kitlesinin dilinden konuşabilmeniz de çok önemli. Fikirevim olarak hiçbir zaman amacımız uluslararası arenada ve iç pazarda ödülleri toplamak olmadı. Zira bizim için bunu başarmak hiç de zor değil, ama amacımız da o değil. Reklamcılık sektörünün geçmişine baktığınızda deyim yerindeyse yüzlerce cenazesi olduğunu görürsünüz. Çünkü bu cenazelerin sahipleri hitap ettikleri hedef kitleyi, beklentileri, hayalleri iyi analize edememişler ve halkın dilinden konuşmayı başaramamışlardır. Halbuki bizim geçmişimizde böyle bir olaya rastlayamazsınız. Fikirevim olarak temel amacımız, altına imzamızı attığımız kampanyanın ürüne katkıda bulunmasını sağlamak. Bunu başarabilmenin ön koşulu da insanlara sunduğunuz ürünün onların bilinçaltında doğru kodlanmasından geçiyor. Bu kodlamayı doğru yapabilmek de müşterinizin beklenti ve ihtiyaçlarını doğru okumakla mümkün. Bunun yanında hedef kitlenin anlayacağı bir dille derdimizi anlatmaya çalışıyoruz. Biz her şeyden önce hedef kitleyi iyi tanıyoruz.

Tüketici özelinde düşünecek olursak inşaat firmalarının yöneticilerinin nasıl davranması gerektiğine inanıyorsunuz?

Biz duygularıyla hareket eden bir toplumuz. İletişim kurarken dokunmak, hissetmek ve iletişim kurmaya çalıştığımız kişiyle göz temasında bulunmayı seviyoruz. Bunun yanında olduğu gibi davranan kişilere sempati besliyoruz. Bu nedenle yöneticilere öncelikle samimi olmaları konusunda telkinlerde bulunuyoruz. Çünkü samimiyet ve dürüstlük her kapıyı açıyor, her duvarı yıkıyor. İnşaat firmalarının yöneticileri potansiyel müşterileriyle temas kurmaktan kaçınmamalılar.

Neticede hayatının birikimini o projeye yatırdığında patronla da muhatap olmak istiyor. Bu samimiyeti yakalayan firmalar zaten başarıyor. Ayrıca inşaat sektörü özelinde konuşacak olursak rahatlıkla söyleyebiliriz ki Fikirevim, diğer ajansların aksine inşaatçıların dilini konuşabiliyor.

Hangi hizmetleri sunuyorsunuz?

Biz, işimiz sadece reklam demiyoruz. Satışa da pazarlamaya da personel seçimine de müdahale ediyoruz. Bu anlamda biraz daha ileriye gidiyoruz, o projeyi şerefiyelendirmesi ve nakit akış tablosunu da istenildiği zaman hazırlıyoruz. Etkinliklerini ve PR çalışmalarını tek elden yürütmeye çalışıyoruz. Bunun yanında gizli müşteri uygulaması da yapıyoruz ve elde ettiğimiz geri bildirimleri müşterilerimizle paylaşıyoruz. Özetle müşterilerimize bütünsel bir hizmet sunuyoruz. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İsra Holding'in patronu Abdürrahim Tavlı'dan Fikirevim'e teşekkür!
  • 23.03.2022 10:35

İsra Holding'in patronu Abdürrahim Tavlı'dan Fikirevim'e teşekkür!

İsra Holding, V markalı projeleri ve Palladium AVM yatırımlarının detaylarını dü ...

Necmi Çiçekçi: Alternatifler ortaya koymamız lazım
  • 16.08.2018 15:35

Necmi Çiçekçi: Alternatifler ortaya koymamız lazım

Fikirevim Reklam Ajansı Başkanı Necmi Çiçekçi, ABD merkezli medya kuruluşları ve ...

Permolit Boya, yeni reklam filmini yayınladı!
  • 02.03.2018 11:48

Permolit Boya, yeni reklam filmini yayınladı!

Akçalı Şirketler Topluluğu altında faaliyet gösteren Permolit Boya, soğuk havala ...

Cumhurbaşkanı meydanlarda, "Evet" marşı kulaklarda!
  • 17.02.2017 16:35

Cumhurbaşkanı meydanlarda, "Evet" marşı kulaklarda!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a referandum sürecinde en büyük destek, yeni ...

FKR Group, 13 yaşına girdi
  • 09.03.2016 14:51

FKR Group, 13 yaşına girdi

FKR Group adı altında birçok başarılı reklam çalışmalarına imzalar atan Fikirevi ...

Kemal Sezer: Reklamveren kral değil velinimettir!
  • 21.10.2015 11:55

Kemal Sezer: Reklamveren kral değil velinimettir!

Reklamcılar Derneği'nin İZ Ödülü'nü alan Fikirevim Reklam Ajansı Başkan Yardımcı ...