maritbet girişmaritbet
Nazmi Durbakayım: Yabancı yatırımcı İstanbul'un vadettiği fırsatları görüyor!

Nazmi Durbakayım: Yabancı yatırımcı İstanbul'un vadettiği fırsatları görüyor!

İstanbul İnşaatçılar Derneği (INDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Taksim Gezi Parkt'ındaki olayların yabancıların Türkiye demokrasisine olan güvenini daha da artırdığını belirterek "Kasıtlı haberlerin amacı yatırımcıyı panik yapıp, fiyat kırdırmaktır. Bütün dünya Türkiye’den gayrimenkul almak için adeta fırsat kolluyor" dedi

İstanbul İnşaatçılar Derneği (INDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Taksim Gezi Parkı'ındaki olayların yabancıların Türkiye demokrasisine olan güvenini daha da artırdığını belirterek "Kasıtlı haberlerin amacı yatırımcıyı panik yapıp, fiyat kırdırmaktır. Bütün dünya Türkiye'den gayrimenkul almak için adeta fırsat kolluyor" dedi. 

Durbakayım, uluslararası ajanslarda Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylar nedeniyle yabancı yatırımcının gayrimenkul konusunda Türkiye'ye ilgisinin azaldığı yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, bunun tamamen provakatif bir yaklaşım olduğunu söyledi. Yabancı yatırımcının spontane gelişen bir olayda aniden tepki vermesinin mümkün olmadığını ifade eden Durbakayım, "Hemen de nasıl karar verildi de 'yabancı çekiliyor' diye haber yapılabiliyor. Daha yabancı yeni gelmeye başladı. Hatta daha tam olarak gelmiş bile değil. Bütün hazırlıklar yılın ikinci yarısı için yapılıyor" dedi. 

Durbakayım, Taksim Gezi Parkı olaylarında herkesin "Türkiye'de demokrasi vardır" gerçeğini bir kez daha görme fırsatı bulduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Gezi Parkı olayları yabancıların Türkiye demokrasisine olan güvenini daha da artırdı. Zaten inşaat sektörü açısından verimli bir mevsime giriyoruz. Bu kasıtlı haberlerin amacı yatırımcıyı panik yapıp, fiyatları kırdırmaktır. Oysa gayrimenkul her zaman en güvenli yatırım olmuştur. Ayrıca bütün dünya Türkiye'den gayrimenkul almak için adeta fırsat kolluyor." 

Durbakayım, özellikle mütekabiliyetten sonra yabancıya konut satışının hızlandığını ve sektöre bir canlılık geldiğini belirterek, "Sadece yabancı yatırımcının ihtiyacına uygun mal üretmek gerekiyor. Yabancılar Türkiye'den bir mülk alırsak geleceği ne olacak' diye endişeleniyordu ama son düzenlemelerle bu da ortadan kalktı. Konu kanunla bir netlik kazandı. Mütekabiliyetin faydalarını nemasını bu yılın ikinci yarısında daha iyi göreceğiz" diye konuştu. 

Yabancıya doğru lokasyonda konuşlanmış doğru ürün sunulmasının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Durbakayım, "Bu şartlara uyarsa gerek AVM gerek gayrimenkul olsun ürününüz mutlaka talep görecektir. Onun için böyle bir panik havası yaratılmasını suni buluyorum" dedi.

"Huzura ihtiyaç var"

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Demeği (KONUTDER) Başkan Yardımcısı Ali Dumankaya, ülkenin huzura ihtiyacı olduğunu herkesin aklıselim davranması gerektiğini vurgulayarak, gayrimenkul sektörünün uzun soluklu bir sektör olduğunu, maksatlı haberlerden uzun vadede sektörün olumsuz etkilenmeyeceğini söyledi. Dumankaya, ofis ve konut satışlarında bir sorun olmadığını dile getirerek, "Genel konjonktürde bir sıkıntı olmadıkça konut sektörü olumsuz etkilenmeyecektir ki böyle bir beklenti de yok. Devletimiz kucaklayıcı davranıp, bu sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır" dedi. Konut kredisi faiz oranlarının en düşük sevide olduğu bir ortam da gayrimenkul sektörünün kötü gitmesinin söz konusu olmadığına vurgu yapan Dumankaya, "Piyasada zaten makul bir fiyatlandırma yapıyor. Bu da canlılığı beraberinde getiriyor. Böylece insanlar parasını en iyi yatırım olarak gördüğü gayrimenkule yatırıyor. Bu yatırımın artarak devam edeceğine inanıyorum" şeklinde konuştu. 

"Maliyet avantajı yabancı yatırımcıyı cezbediyor"

Ağaoğlu Şirketler Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Rahvalı, değerlendirmelerin çok samimi ve objektif yapılması gerektiğine vurgu yaparak, "Şuan Suudi Arabistan'dan gelen bir yatırımcı heyetimiz var. Gezi Parkı olaylarını da bizzat görme imkanları oldu. Konuklarımız olayı, 'Bu gösteriler Türkiye'de demokrasinin olduğunu kanıtlıyor. Ortada bir rejim tartışması yok. Bir takım kişiler tarafından Arap Baharı'na benzetilmesi maksatlıdır' şeklinde yorumladılar" dedi. Rahvalı, yabancı iş adamaları tarafından Türkiye hakkında olumsuz bir yoruma rastlamadıklarına dikkati çekerek, yabancı basının yorumlarının maksatlı olduğunu söyledi. Grup olarak, mütekabiliyet öncesinde konuyla ilgili ciddi yatırım yaptıklarını bu çabanın meyvelerini toplamaya başladıklarını dile getiren Rahvalı, şunları kaydetti: "Şu ana kadar 600 milyon doların üzerinde bir satış yaptık. 2013'teki hedefimiz 1 milyar dolarlık bir döviz girdisi sağlamaktır. 2014 projeksiyonumuzda bunu yüzde 50 artırmak yönünde. Türkiye'nin maliyet avantajı var ki buda yabancı yatırımcıyı cezbediyor. Dünya metropollerine baktığımızda İstanbul'un çok ucuz kaldığını ve çok büyük fırsatlar vadettiğini yabancı yatırımcılar da görüyor. Hatta gezi parkı olayları Türkiye'de demokrasinin olduğunu insanların seslerini duyurabildiğini gösterdiği için yabancılar açısından olumlu olduğunu bile düşünüyorum. O yüzden gayrimenkul sektörüyle ilgili bir sorun yok."

AA 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut sektörü temsilcileri Bakan Nebati ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi
  • 18.05.2022 17:18

Konut sektörü temsilcileri Bakan Nebati ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berek ...

Altan Elmas: Konut fiyatlarında yüzde 60'lık artış bekleniyor
  • 09.11.2021 10:16

Altan Elmas: Konut fiyatlarında yüzde 60'lık artış bekleniyor

A Para'da yayınlanan Emlak Avcısı programına katılan KONUTDER Başkanı Altan Elma ...

Hasan Rahvalı emlaktasondakika'ya konuştu!
  • 24.04.2016 14:24

Hasan Rahvalı emlaktasondakika'ya konuştu!

Ağaoğlu Murahhas Azası Hasan Rahvalı, 10. Gayrimenkul Fuarı Türk Arap Zirvesi'nd ...