maritbet girişmaritbet
Nazmi Durbakayım: İkinci el konut satışındaki alım-satım hızının azalacağına inanıyorum!

Nazmi Durbakayım: İkinci el konut satışındaki alım-satım hızının azalacağına inanıyorum!

İNDER Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, gayrimenkulde vergilendirilme süresinin 10 yıla çıkartılmasıyla, ikinci el konut satışındaki alım-satım hızının azalacağına ve böylece kira gelirlerinin yatırımda önem kazanacağına inanıyor

 

Gayrimenkul sektörü 2013 yılına köklü değişikliklerle girdi. Konutta KDV oranı yüzde 18'e yükseltilirken, bu artıştan kentsel dönüşüm kapsamındaki konutlar muaf tutuldu. Yine konutunu beş yıldan sonra satanların, gayrimenkul satış kazancıyla ilgili vergi muafiyetine ilişkin düzenleme de değişti. Artık gayrimenkul satış kazancından vergi vermek istemeyenlerin, konutlarğnğ en az 10 yıl ellerinde tutması gerekecek.
 
Sözkonusu düzenlemenin ikinci el konut alım satış işlemlerini azaltacağını belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, bu yıl konut taleplerinde köklü değişiklikler olacağını açıkladı. Taraf'a konuşan Nazmi Durbakayım, yatırım amaçlı satışların kendi içinde farklılık göstereceğine belirterek şunları söyledi:
 
“Daire alıp satmayı düşünenlerde azalma olmasını bekliyoruz. Ayrıca yatırım amaçlı satışlardaki ana amaç kira geliri olacak ve kira geliri elde etmek amacıyla daireye yatırım yapmak isteyenler artacak.”
 
Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı da olan Nazmi Durbakayım, inşaat ve konut sektöründeki sorunlara ilişkin değerlendirmelerini de paylaştı. İşte o değerlendirmelerden bazıları…
 
Maliyet artışı fiyata yansır
 
» Kâr marjları zaten düşük olduğu için konut sektöründe maliyet, fiyat baskısının daha baskın olduğu bir yıl yaşanacak. Maliyet artışı, doğal olarak fiyatlara da yansıyacak.
 
» Yeni KDV uygulaması ‘vergiye yabancı' olan Türk tüketicisinin alışkanlık kazanması açısından faydalı olacak ama maliyet ve fiyat konusunda ciddi sıkıntılar yaratacak. 2013 ve 2014'te nispi daralma yaşanacak. 2013'te göreceli bir büyüme gerçekleşecek.
 
» Kentsel dönüşümün etkisiyle yeni proje tanıtımlarında artış yaşanabilir.
 
Fiyatlar gizli elle dengelenir
 
» Yeni KDV uygulamasıyla birlikte 2013 öncesi ve sonrası projelerdeki fiyat farklılıkları sektördeki ‘gizli el' ile dengeye oturacak. Değişen KDV oranları nedeniyle markalı projelerin 2013 öncesindeki projelerindeki fiyatlarına bir miktar zam yapması, 2013 sonrası projelerindeki fiyatlarından da fedakarlık yapması gerekecek. Ancak bu durum aynı lokasyon ve benzer özellik taşıyan projeler arasında gerçekleşecektir. Diğer projelerde ise KDV'ye bağlı fiyat artışları direkt tüketiciye yansıyacaktır.
 
» KDV nedeniyle fiyat artışı yaşanan bölgelerdeki metrekare fiyatları dalga dalga yayılacak. İkinci el konutlara da gözle görülür bir artış olacaktır.
 
» Gayrimenkul alımlarındaki KDV miktarı kurumsal firmalar tarafından vergiden mahsup edilebiliyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemlerde kurumsal satın almalar daha yoğun olacak.
 
» Ortalama yüzde 0.75-0.77 seviyelerine gerileyen konut kredi faizlerinin daha da aşağıya inmesi için 5-6 yıl önce yürürlüğe giren mortgage yasasını tam olarak işlevsel hale getirilmesi gerekiyor. 86,5 milyar lira ulaşan konut kredisi hacminin mortgage yasası kapsamında öngörülen ikincil piyasalarda değerlendirilmesi durumunda daha uygun kaynak temin edilecek. Bu durumda mortgage kredileri yüzde 0,50 seviyelerine gerileyecek.”
 
Fikirtepe'ye emsal artışı gerekli
 
İSTANBUL İnşaatçılar Derneği (İNDER) Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, İstanbul'da yaklaşık 200 bin riskli binanın afet yasası kapsamında yenilenmesi gerektiğini, KDV muafiyetine sahip olması nedeniyle küçük ölçekli projelerin de gündeme geleceğini ifade etti. Durbakayım, Fikirtepe gibi büyük çaplı dönüşümlerin de KDV muafiyetine sahip olması gerektiğini savundu. Deprem riski taşıyan bina sayısı yüzde 80-90'lara ulaşan Kadıköy gibi bölgelerde, dönüşüme olanak sağlayacak emsal artışının verilmesi gerektiğini anlatan Durbakayım, “Ada bazında emsal yükseltilmesi yönünde somut bir karar alınırsa kentsel dönüşümün mikro çalışmaları olarak nitelendirilebilecek projeler deprem riski taşıyan veya çarpık kentleşme yaşanan bölgelerde ön plana çıkacaktır” dedi.
 
GÜNDE 400 DAİRE SATTI
 
Nazmi Durbakayım'ın şirketi Teknik Yapı, 2013'e çok hızlı bir giriş yaptı. Şirketin yeni yıl nedeniyle hazırladığı yüzde 10 indirim kampanyası yoğun ilgi gördü. Projelerin yüzde 1 KDV avantajı sunması da kampanyanın etkisini daha da artırdı. 25 Aralık 2012- 31 Ocak 2013 tarihleri arasındaki kampanya süresince 400 daire sattıldı. Bu da günde ortalama 12 daireye karşılık geliyor. Sadece Evora İstanbul'da 350 daire, Deluxia Dragos'ta 28 daire satıldı.
 
Selma Şenol/Taraf 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'
  • 15.04.2022 11:47

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, TÜİK'in mart ayı k ...

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!
  • 13.04.2022 15:17

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!

İNDER ''Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinde 400 bin dolar doğru karar'' ...

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı
  • 30.11.2021 16:01

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı

Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 29 Kasım itibarıyla 20 milyar lirayı ...