maritbet girişmaritbet
Nazmi Durbakayım: Çıkan yasalar konut talebine etki etmedi!

Nazmi Durbakayım: Çıkan yasalar konut talebine etki etmedi!

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, 2012 yılının yapı müteahhitleri için hem çok iyi hem çok zor bir yıl olduğunu belirterek, yıllardır konuşulan ancak bir türlü yasallaşamayan 2B, mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm konularında mutlu sona ulaşıldığını söyledi

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, 2012 yılının yapı müteahhitleri için hem çok iyi hem çok zor bir yıl olduğunu belirterek, yıllardır konuşulan ancak bir türlü yasallaşamayan 2B, mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm konularında mutlu sona ulaşıldığını söyledi.

Bu üç önemli konu hakkında yasa çıkmasının ne inşaat sektörünü ne de Türkiye'deki konut talebini beklenen ölçüde harekete geçiremediğini vurgulayan Durbakayım, “Beklentilerin ötelenmesinin iki nedeni vardı. Öncelikle yasaların uygulanmasında ihtiyaç olan temel yönetmeliklerin gecikmiş olması yasaya bağlı proje yatırımlarının önünde set oldu” dedi.
 
Durbakayım, KDV düzenlemesinin bir sonuca ulaşamaması ve belirsizlik ortamı yaratmasının da yapı müteahhitlerini olduğu kadar konut talep edenleri de beklemeye yönelttiğini anlatarak, “Bunun üzerine konut alanları güvence almak için ortaya atılan çeşitli senaryolar, müteahhitlerin proje yatırımlarının bir kez daha gözden geçirmesine neden oldu” diye konuştu. 
 
Evdeki hesap çarşıya uymadı
 
Kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasalarının 2012 yılı içinde çok önemli katkılarının olacağını düşündüğünü ancak, evdeki hesabın çarşıya uymadığını ifade eden Durbakayım, şunları söyledi:
 
“Eksikliklerin olması nedeniyle her iki konuda da somut ve büyük adımlar atılamadı. Biz yine de olumlu tarafından bakıyoruz ve yasaların çıkmasının da önemli bir gelişme olduğunu düşünüyoruz. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch'in kredi notunu artırması, bir bakıma söz konusu iki yasanın eksikliklerine merhem oldu. Bu telafi, yılı kurtarma açısından olmadı ama orta ve uzun vadeli yatırımların önünü açması açısından ilaç gibi geldi. Nitekim bankaların yurtdışı borçlanmalardaki maliyetlerinin düşmesi, konut kredi faiz oranlarına anında yansıdı. Faizler yılın en düşük seviyesine kadar geriledi. Faizlerdeki düşük seviye trendinin yeni yılın ilk yarısında da devam etmesini bekliyoruz.” 
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'
  • 15.04.2022 11:47

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, TÜİK'in mart ayı k ...

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!
  • 13.04.2022 15:17

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!

İNDER ''Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinde 400 bin dolar doğru karar'' ...

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı
  • 30.11.2021 16:01

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı

Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 29 Kasım itibarıyla 20 milyar lirayı ...