maritbet girişmaritbet
Nazmi Durbakayım büyüme rakamlarını yorumladı!

Nazmi Durbakayım büyüme rakamlarını yorumladı!

Gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 2,2 oranda bir yılda inşaat sektörünün yıllık olarak % 0,6 büyümesi, sektörün gözle görülür bir durgunluğa girdiğinin göstergesidir

Gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 2,2 oranda bir yılda inşaat sektörünün yıllık olarak % 0,6 büyümesi,  sektörün gözle görülür bir durgunluğa girdiğinin göstergesidir.

Geçmiş dönem büyüme rakamlarıyla 2012'de gerçekleşen rakamlar karşılaştırıldığında, ortaya çıkan sonuçlar ve taşıdığı mesajlar oldukça net ve dikkat çekicidir.

Gerçekleşen büyüme rakamı, son bir yılda yapılan cari açığı azaltma operasyonun doğal sonucudur.

Milenyum çağı olarak adlandırılan 2000'li yıllarda, diğer bir ifadeyle son 13 yılda ilk kez inşaat sektöründeki büyüme, GSYİH' deki büyümenin altında kalmıştır. (Daralma yaşanan yıllarda da inşaat sektöründeki küçülme, GSYİH' deki küçülmeden daha fazla olmuştur) Bunun anlamı ekonominin dinamosu olan inşaat sektörü güç kaybetmeye başlamıştır.

Sürpriz büyümenin doğal sonucu olarak sektördeki vergi gelirlerinde, istihdamda azalma olacağı aşikardır. Nitekim en son açıklanan işsizlik verilerinin yükseliş eğilimine girmesi,  inşaat sektöründeki durgunluğun bir yansımasıdır.

Söz konusu büyüme rakamların ortaya koyduğu bir diğer önemli mesaj ise kar marjlarının belirli sınırlarda oluştuğu konut sektöründe, maliyet, fiyat baskısının daha yoğun hissedileceği yönündedir. Dolayısıyla gözle görülür fiyat artışlarının bir habercisi olarak algılamak mümkündür.

Ortaya çıkan somut verilerden sonra önümüzdeki dönemlerde nasıl bir gelişme olacağına bakmak gerekirse;

Göreceli bir büyüme beklediğimiz sektörümüzde, kentsel dönüşümün etkisi yoğun olarak hissedilecektir. Buna bağlı olarak proje lansmanlarında bir miktar artış yaşanmasını normal bir sonuç olacaktır. Dolayısıyla bu yılın ilk çeyreğindeki büyüme hızının geçen yılın aynı dönemine göre bir miktar, bir önceki döneme göre ise iki katı kadar yüksek çıkması tahmin edilebilir. Geçtiğimiz yılın özellikle 2. ve 3. çeyreğinde durma noktasına gelen büyüme oranlarına göre, 2013'ün büyüme oranları kentsel dönüşüme kaynaklı projelere bağlı olarak göreceli bir büyümeyi işaret edecektir.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'
  • 15.04.2022 11:47

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, TÜİK'in mart ayı k ...

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!
  • 13.04.2022 15:17

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!

İNDER ''Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinde 400 bin dolar doğru karar'' ...

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı
  • 30.11.2021 16:01

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı

Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 29 Kasım itibarıyla 20 milyar lirayı ...