maritbet girişmaritbet
Nazmi Durbakayım: Ayrıcalıklı bir dönüşüm olacak!

Nazmi Durbakayım: Ayrıcalıklı bir dönüşüm olacak!

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Fikirtepe'deki yeni emsal durumunu değerlendirdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Fikirtepe ile ilgili planı askıya almasıyla birlikte herkesin zihnindeki sorular netliğe kavuştu.  Detaylı bir planlama ile kentsel dönüşüme sahne olan Fikirtepe ayrıcalıklı bir konuma sahip oldu. Planların hazırlanırken devlet, bölge, arsa sahiplerini memnun edecek detaylara özen gösterilmesi, inşaat firmalarının da fazla zarar görmemesine gayret edilmesi yönünden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na teşekkür ediyorum.

Askıya çıkan planın olumlu taraflarına bakılacak olunursa;

Emsal değeri 4'te tutularak hem arsa sahibi hem inşaat firmalarının çok fazla mağdur olmamasına özen gösterilmiş. Kentsel dönüşümde uzun vadeli planlama ön planda tutulmuş. Buna göre donatı alanlarının oranı yüzde 20'den 25'e çıkarılmış. Yoğun trafik göz önünde bulundurularak yollar 3'er metre genişletilmiş.  Diğer taraftan bakanlık ile belediyelerin senkronize çalışması, projelerin hayata geçirilmesi açısından büyük avantaj teşkil edecek.  Vergi ve harçlarda muafiyet uygulanması, KDV'nin yüzde 1 olması, projelerin çevre dostu olması ve ruhsatların kısa sürede alınacak olması da en önemli getiriler olacaktır. Bu bakımdan Fikirtepe'nin ayrıcalıklı bir dönüşüm olduğunu söylemek mümkün.

Ancak planlarda tekrar gözden geçirilmesinde fayda olacağını düşündüğümüz bir iki nokta var. Bunlardan ilki her birime 2 araçlık kapalı otopark verilmesini öngören maddenin tekrar gözden geçirilmesinde fayda olacağını düşünüyorum. Çünkü 30 – 40 metrekarelik daireler için sirkülasyon alanı dahil yaklaşık 70 metrekarelik bir otopark alanı yaratılması maliyeti ve fiyatları olumsuz etkileyebilir. Projelerdeki 80 metrelik yüksekliğin 100 metre olarak revize edilmesi, daha rasyonel bir yerleşim ve daha estetik projelerin yapılmasını kolaylaştırır. Diğer taraftan, planlardaki belediye terklerinin artması, yolların genişletilmesi projelerin sil baştan yapılması anlamına geldiği için projelerimizin satışa çıkması birkaç ay rötar yapacağını da eklemek gerekir.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'
  • 15.04.2022 11:47

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, TÜİK'in mart ayı k ...

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!
  • 13.04.2022 15:17

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!

İNDER ''Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinde 400 bin dolar doğru karar'' ...

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı
  • 30.11.2021 16:01

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı

Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 29 Kasım itibarıyla 20 milyar lirayı ...