maritbet girişmaritbet
Nasıl yeşil bina olunur?

Nasıl yeşil bina olunur?

Altensis, henüz 4 yıllık çok genç bir mühendislik şirketi. Niş bir alanda hizmet veriyor

Altensis, henüz 4 yıllık çok genç bir mühendislik şirketi. Niş bir alanda hizmet veriyor. Faaliyet alanı ise enerji verimliliği ve yeşil bina değerlendirme sistemleri.

Altensis'in yürüttüğü yeşil bina projelerinden 16'sı sertifika almaya hak kazandı. Devam eden 32 proje daha yakında "yeşillenecek". Altensis Yönetici Ortağı Emre llıcalı, yeşil bina konseptiyle enerjide ortalama yüzde 40, suda yüzde 60 tasarruf sağlandığını söylüyor ve ekliyor: "Üstelik sanıldığı kadar yüksek maliyetli bir süreç değil. Uzun vadede ciddi olarak tasarruf sağlıyor" diyor.

2008 yılında üç mühendis arkadaş tarafından kurulan Altensis, o tarihten bu yana binaları "yeşillendiriyor". Sürdürülebilirlik ve enerji verimliliğine yönelik çözümler üreten şirket, sadece danışmanlık değil A'dan Z'ye mühendislik hizmeti de sunuyor. Altensis'in iddialı olduğu bir diğer alan da LEED ve BREEAM gibi yeşil bina sertifikasyonları konusunda şirketlere yol göstermek. Bu alanda sadece danışmanlık değil süreç yönetimi de yaptıklarını dile getiren Altensis Yönetici Ortağı Emre llıcalı, "Şimdiye kadar 16 binayı sertifikalandırdık. 2012 sonuna kadar toplam sertifika sayımızın 30'u geçmesini bekliyoruz. Yani yılsonuna kadar yaklaşık 14-15 yeni sertifika daha almayı bekliyoruz" diyor.

Bu alanda Türkiye'nin ilk ve tek şirketi olduklarını belirten 3 yönetici ortakla, yeşil bina olmaya giden süreci konuştuk. Emre llıcalı, Serkan Emin ve Berkay Somali, hem çevre dostu bina konseptini hem geleceğe dönük hedeflerini anlattılar.

Altensis hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?

Emre llıcalı: Altensis'i üç ortak olarak 2008 yılında kurduk. Sürdürülebilirlik alanında ileri mühendislik çözümleri sunan bir şirketiz. Aslında ilk kuruluş amacımız; çevre dostu teknolojiler ve yenilenebilir enerji sistemleri konusunda çözüm üretmekti. Daha sonra Türkiye'deki pazarı biraz araştırdığımızda, gelecekte ciddi bir talep olacağını öngörerek çevre dostu yeşil binalar konusuna odaklanmaya karar verdik. Özellikle yeşil bina değerlendirme sistemleri yönetimi ve mühendislik hizmetleri konusunda Türkiye'nin tam zamanlı hizmet veren ilk ve tek şirketiyiz.

Sadece LEED sertifikası konusunda mı danışmanlık yapıyorsunuz?

Emre llıcalı: Hayır. Yeşil bina sertifikasyonu, yaptığımız işin sadece bir kısmı. Biz aslında niş bir alana odaklanmış mühendislik firmasıyız. Sürdürülebilirlik ve enerji verimliliğine yönelik çözümler üretmeye odaklanıyoruz. Yenilenebilir eneıji çözümleri, bu konudaki mühendislik projeleri, enerji verimliliğine dönük projeler, maliyetlendirme, akustik, fizibilite çalışmaları gibi çok kapsamlı bir çalışma alanımız var. Ama yeşil bina sertifikaları tüm bunları içeren komple bir sistem olduğu için daha çok tercih ediliyor.

Berkay Somali: Aslında yaptığımız işi ileri mühendislik çözümleri sunan bir sürdürülebilirlik yönetimi olarak özetleyebiliriz. Şirketlerin her türlü sürdürülebilirlik ihtiyacını karşılamayı amaçlıyoruz. Şirketler binalarına mutlaka uluslararası bir sertifika almak zorunda değil. Enerji verimliliği için bize gelenler de oluyor. Onlara da hizmet veriyoruz.

Capital Green Business

Yasemin Erdoğan

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"
  • 11.02.2022 10:21

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, Yeşil Kalkınma istişare toplantıları so ...

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!
  • 05.02.2022 16:47

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!

Enerjinin en fazla tüketildiği alanların konut (yüzde 32,7) ve sanayi (32,3) old ...

Türkiye, yeşil bina sayısında Avrupa’da ilk sırada
  • 13.10.2021 11:03

Türkiye, yeşil bina sayısında Avrupa’da ilk sırada

Sel ve orman yangını felaketlerinin yaşandığı, nehir ve havza rejimlerinin değiş ...

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'
  • 02.03.2015 15:13

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'

Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, kentsel dönüşümle birlikte yeşil binaların ...

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'
  • 20.02.2014 16:24

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'

Çedbik Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Duygu Erten, Çedbik'in kuruluşunu, Türki ...