maritbet girişmaritbet
Mütekabiliyetin uygulaması 6 ay öne çekildi!

Mütekabiliyetin uygulaması 6 ay öne çekildi!

Yabancıya konut satışı altı ay öne çekildi, hem stok eriyecek hem cari açığa ilaç olacak

 

Mütekabiliyet esasını kaldırarak yabancılara konut satışının önünü açan düzenleme, TBMM Genel Kurulu'nda verilen bir önergeyle 6 ay erken yürürlüğe girecek. Gayrimenkul sektörü,konut satışının yaz döneminde patlama yaptığına dikkat çekerek, yabancılara satışta 2012 yılının kaybedilmemesi çağrısında bulunmuştu
 
Yabancıya konut satışını düzenleyen Tapu ve Kadastro Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarı, önceki akşam TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaştı. Kanunu, 6 ay sonra yürürlüğe girmesi öngörülürken, müteahhitlerin devreye girmesi nedeniyle, yürürlük tarihi öne çekildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın kapısını çalan müteahhitler, yasanın yürürlük tarihinin, yayın tarihiyle aynı olmasını istedi. Müteahhitler, 'Bir an önce konut satmaya başlayalım, ekonomiyi büyütelim. Yasa çıkar çıkmaz yürürlüğe girsin' dedi. Müteahhitler, Türkiye'de konut satışının yaz döneminde yapıldığına dikkat çekerek, yasanın 6 ay sonra yürürlüğe girmesiyle 2012 yılının kaybedileceğine dikkat çekti. Müteahhitler, bu yasanın, inşaat sektörüyle birlikte diğer sektörleri de canlandıracağına işaret etti.
 
Bu talepler üzerine, dün akşam TBMM'deki görüşmelerde, AK Partili milletvekilleri tarafından kanunun yürürlük maddesi için değişiklik önergesi verildi. Böylece, kanunun yürürlük tarihi 6 ay önce çekilerek, yayın tarihinde yürürlüğe girmesi sağlandı. Böylece kanun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayı ve Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından 15 gün içinde yürürlüğe girecek. Yabancıya konut satışı da 15 gün içinde başlayacak.
 
Yabancılar kapora bile vermeye başladı
 
KONUYA yönelik olarak bilgi veren Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu yabancıya konut satışının öne çekilmesinin inşaat sektörü için sevindirici bir haber olduğunu söyledi. Tellioğlu, 'Eğer 3 ay gecikilirse 2012 yılının tamamını kaybederiz. Bu yasanın ülkemize yılda yaklaşık 15 milyar dolar civarında döviz girdisi sağlayacağını, satılan gayrimenkullerin yatırım ve tefrişatıyla 20 milyar dolar civarında katkı sağlayacağını düşünürsek, yasada gecikmenin faturası Türkiye'ye büyük olacaktır'  dedi. Yabancıya konut satışının önünü açan düzenleme daha yasalaşmadan, İran, Dubai ve Suudi Arabistanlı zenginler konut almak için müteahhitlerin kapısını çaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, mütekabiliyetten çok ciddi kaynak beklediklerini belirterek, taslağın Meclis'te Genel Kurul gündemine gelmesinin ardından yabancıların müteahhitlere kapora vermeye başladığını söylemişti.
 
AB İÇİN ELİMİZ GÜÇLENİR
 
Nazmi Durbakayım-Teknik Yapı Holding Başkanı: Konut satışları genelde tatil döneminde ivme kaybeder ve okulların başlamasıyla önceki trendine geri dönerdi. Mütekabiliyet yasasının devreye girmesiyle yurtiçi alıcıların yerine yabancı alıcıların gelmesi söz konusu olacak. Bu durum, ikinci çeyrekte artışa geçen konut satışlarını hız kesmeden devam etmesine neden olacak.  Mütekabiliyetin erken devreye girmesi, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda da elini güçlendirecek. Mali sorunlarla boğuşan AB ülkelerinden gelecek yatırımcıların Türkiye'de bizzat bulunmaları, entegrasyon sürecini hızlandıracak ve Türkiye'nin AB için vazgeçilmez olduğunu bir kez daha gösterecek.
 
KONUT FİYATLARI ARTMAZ
Uğur Dumankaya-Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi: 
 
Kapıları kırarcasına bir talep olacağını beklemiyoruz ama orta ve uzun vadede bu oranlarda artış olacaktır. Özellikle mütekabiliyet sonrası Ege, Akdeniz kıyıları ve özellikle İstanbul için önemli birtalep gelecektir. Konut fiyatlarında ise kısa sürede bu yasaya bağlı olarak bir fiyat artışı olacağını öngörmüyoruz. Orta ve uzun vadede yabancıların yatırım yoğunluğuna göre değişiklikler olabilir.
 
2 MİLYAR $'LIK SATIŞ BENDEN GARANTİ!
ALİ Ağaoğlu- Ağaoğlu Yönetim Kurulu Başkanı
 
Eğer şimdi değil altı ay sonra çıkmış olsaydı, bir sezonu kaçırmış olurduk. Yasanın çıkacağı söylentileriyle bile 250 milyon dolara yakın satşı gerçekleştirdik. 2012-2013 döneminde sadece ben yabancılara 2 milyar dolarlık gayrimenkul satışını garanti ediyorum. Siz yabancılara sadece 300 bin dolarlık ev satmakla kalmayacaksınız. Evleri olduğunda burada belli bir süre yaşayacaklar, alışveriş yapacaklar, Boğaz'da balık yiyecekler. Mütekabiliyet tüm ekonominin de sigortası olacak.
 
Deniz Çiçek/Akşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İbrahim Cankurt üç boyutlu Parsel Sorgu Uygulamasını anlatıyor
  • 15.12.2023 11:23

İbrahim Cankurt üç boyutlu Parsel Sorgu Uygulamasını anlatıyor

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanı İbrahim Cankurt, Parsel ...

Afet Yeniden İmar Fonu kurulacak, Teklif Meclis'te kabul edildi!
  • 16.03.2023 09:41

Afet Yeniden İmar Fonu kurulacak, Teklif Meclis'te kabul edildi!

Afet bölgesi ilan edilen alanlarda; imar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için ge ...

Borçların yapılandırılmasına ilişkin teklif yasalaştı
  • 10.03.2023 09:51

Borçların yapılandırılmasına ilişkin teklif yasalaştı

TBMM Genel Kurulunda, kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren Bazı Al ...

Yeni Konut Finansmanı'na ilişkin kanun teklifi TBMM'de kabul edildi
  • 26.01.2023 09:20

Yeni Konut Finansmanı'na ilişkin kanun teklifi TBMM'de kabul edildi

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Yeni Konut Finansman Programı'na il ...

Uludağ Alan Başkanlığının kurulmasını içeren teklif yasalaştı!
  • 19.01.2023 09:22

Uludağ Alan Başkanlığının kurulmasını içeren teklif yasalaştı!

Uludağ'ın korunması, geliştirilmesi, tanıtılması ve farklı kurumlara ait planlam ...

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı
  • 15.11.2022 16:49

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...