maritbet girişmaritbet
Mütekabiliyet hakkında patronlar ne düşünüyor?

Mütekabiliyet hakkında patronlar ne düşünüyor?

Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasıyla beklentiler arttı, yabancıya satışta firmalar büyük beklenti içine girdi. Listeler açıklanmadığı için tapuda satış yapılamasa da birçok firma yabancı müşterileri portföyüne ekliyor

 

Yabancıya mülk satışının şartlarını belirleyen Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasıyla gözler yabancılara çevrilirken, yabancıya konut satışını belirleyen listelerin yayınlanmasını bekleyen inşaat firmaları da bir taraftan satışları sürdürüyor. Tapuda işlem yapılmadan gerçekleştirilen satışlar durgun yaz aylarında sektörün beklentilerini karşılıyor.
 
Mütekabiliyet yasasının Türkiye'de başarılı olması için çok önemli aşamaların tamamlanması gerektiğini belirten Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, öncelikle yabancıların konut alırken banka işlemlerinin sorunsuz olmasının ve yerli ve yabancı bankaların ortak bir çalışma yapmasının gerekliliğini söyledi. İkinci olarak ise yurtdışında gayrimenkul alımında yaygın olan garantör kurum uygulamasının Türkiye'ye gelmesi gerektiğinin altını çizen Durbakayım, “Aracı olan bu kurum projenin her şeyinden sorumludur ve nihai tüketiciye sorunsuz bir daire teslimini sağlar” dedi. Durbakayım son olarak ise yurtdışındaki tüketicilerin bir projeden daire aldığı zaman söz konusu projenin etrafında veya içinde daha sonra bir değişiklik olmayacağını bildiğini anlatarak, “Mesela önündeki manzara kapanmaz, imar değişikliği nedeniyle projenin etrafında her hangi bir değişiklik olmaz” diye konuştu. 
 
‘1500 daire istediler'
 
Durbakayım, kendilerine hem bireysel hem de fonların geldiğini anlatarak, “Hatta geçtiğimiz haftalarda Avrupa'da faaliyet gösteren uluslararası bir fon ile yaptığımız görüşmede bizden 1.500 daire almak istediğini belirttiler. Teknik Yapı olarak stok oluşturacak toplu satışlara sıcak bakmıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız yurtdışı satışlarda Körfez ülkelerinden müşterilerimiz oldu. Yine Amerika ve Almanya kökenli birkaç yatırımcıya daire sattık” dedi. 
 
Mehmet Okay / Ant Yapı Başkanı
 
‘Satış tapuya takılıyor'
Mehmet Okay ise, yasanın büyük bir satış artışı getirmediğini belirterek, “Özellikle yaz aylarında ülkemizi ziyaret eden yabancıların projelerimize ilgisi  ve konut alımına yönelik istekleri var. Ancak bu görüşmeler sonlandırılamıyor. Sebebine gelince yasa uygulamasının henüz tapu dairelerine bildirilmemiş olması. Tapu dairelerinde yabancıya satışların tümü durduruldu. O nedenle biran önce kanunun uygulamaya geçirilerek işlem yapılması gerekiyor” dedi. 
 
2012  yılında Rusya, Türki Cumhuriyetler ve Körfez ülkelerinden gelen taleplerden 3 milyon dolarlık satış gerçekleştirdiklerini açıklayan Okay, “Fakat bu kişiler Ant Yapı'ya güvenip paralarını ödemiş olmalarına rağmen henüz tapularını veremedik. Yasanın tam uygulanabilir hale gelmesi ile kısa dönemde 30 milyon dolarlık satış potansiyeli olduğunu tahmin ediyoruz. Çin'li ve Singapur'lu çeşitli gruplar da buraya yatırım yapmak istiyor” diye konuştu. 
 
Sektör gelişmelerden memnun
 
Turgay Tanes / İş GYO Genel Müdürü
‘İspanya örnek olur'
Turgay Tanes, mütekabiliyetin uzun vadede hem ülke ekonomisi hem de sektör için önemli kazanım olacağını belirterek, “Engellerin kaldırılmasının piyasaya canlılık getirdiği gibi yatırımları da çeşitlendirdiği bir gerçektir. Yabancılara gayrimenkul satışı üzerinden önemli gelir elde etmiş ülkelerden biri olan İspanya bu süreçte bizim için örnek teşkil edebilir” dedi. 
 
Erdinç Varlıbaş / Varyap CEO
‘12 farklı ülkeye satış yaptık'
Erdinç Varlıbaş, özellikle Rusya ve Orta Doğu'dan talep görmeye başladıklarını anlatarak, “Varyap Meridian projemizde hiç uluslararası tanıtım yapılmamış olmasına rağmen Azerbaycan, Amerika, Güney Kore, Almanya, Fransa, İsviçre, Hollanda, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Belçika ve Avustralya'dan yatırımcılara satış yaptık” dedi.
 
Ziya Yılmaz / DAP Yapı Başkanı
‘Yabancıya 10 bin konut satılır'
Ziya Yılmaz, mütekabiliyetin kaldırılmasıyla, Azeriler, Kazaklar, Körfez ve Arap ülkelerinin vatandaşlarının, İstanbul'un merkezi lokasyonlarında deniz gören ve manzaralı lüks projelere ilgi gösterdiğini söyledi. Yasayla satışların yüzde 10-15 arasında artacağına işaret eden Yılmaz, “Yabancıya 10 bin civarında konut satılabilir. Türkiye orta vadede yabancıya konut satışından 10-20 milyar dolar para kazanır” diye konuştu. 
 
Tayfun Döşkaya /VİADMC CEO'su 
‘Satışların yüzde 4.4'ü yabancıya oldu' 
Tayfun Döşkaya, “Kurtköy'deki Via/Port Houses&Suites projemizde satışlarımızın yüzde 4.4'ünü yabancı uyruklu müşteriler oluşturuyor. Yabancılara 8 ayda 9 adet, son 2 ayda ise 3 adet satış gerçekleştirdik” dedi. Satışların Suudi Arabistan, Kuveyt, Azerbaycan, Çin ve Gürcistan vatandaşlarına yapıldığını anlatan Döşkaya, bireysel yatırımcıların konut aldığını söyledi.
 
Münir Özkök / Mar Yapı Başkanı
‘İran ve Japonya'dan talep var'
Münir Özkök , mütekabiliyet yasasından sonra satışların arttığını ifade ederek, Dubai, İran, İngiltere ve Japonya'dan gelen yatırımcılara satış yaptıklarını söyledi. 
 
Hamit Demir / Demir İnşaat Başkanı
'Satışların yüzde 10'u yurtdışına'
Hamit Demir, nisan ayı itibariyle satışların yüzde 10'unu oluşturan yurtdışı satışlarının mayıs 2012'den sonra da artarak devam ettiğini vurguladı. Demir, satışların Avrupa ülkeleri ve Körfez ülkeleri başta olmak üzere Rusya'ya yapıldığını belirtti. 
 
Mehmet Yalçıntepe / Yalçıntepe Group Başkanı
‘Yasadan sonra satışlar arttı'
Mehmet Yalçıntepe yasadan sonra yabancılara satışların yüzde 50 artış gösterdiğini belirterek, mayıs ayına kadar yabancılara 21 daire, yasa çıktıktan sonra ise 38 daire sattıklarını söyledi. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Rusya, Moldova, Ukrayna, İran, Kuveyt, Dubai ve Kuzey Irak'tan talep aldıklarını anlatan Yalçıntepe, konut alanların yüzde 90'ının bireysel yatırımcılardan oluştuğunu kaydetti. 
 
Atilla Yavuz / Ukra İnşaat Başkanı
‘Genelde bireysel yatırımcı alıyor'
Atilla Yavuz, farklı ülkelerdeki irtibat ofisleri aracılığıyla satışlara devam ettiklerini belirterek, “Bugüne kadar 200 civarında yabancıya konut sattık. Arabistan, Kuveyt, İran, Azerbaycan, Irak, İngiltere, İrlanda gibi ülkeler satış yaptığımız ülkeler arasında yer alıyor. Projelerimizin alıcıları genelde bireysel yatırımcılardan oluşuyor” dedi. 
 
Cenk Hayırlıoğlu / VİAPORT Venezia Satış Direktörü
‘Yabancıya satış yüzde 25'e çıktı'
Cenk Hayırlıoğlu da yurtdışından çok daha fazla telefon almaya başladıklarını söyledi. Ocak - Nisan arasında yabancılara satış yüzde 7 iken, mütekabiliyet yasası sonrasında bu rakamın yüzde 25'e çıktığını anlatan Hayırlıoğlu, satışların Suudi Arabistan, Kuveyt başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine yapıldığını açıkladı. 
  
Güzin Ervardar /Gölmahal Villaları Koor. 
‘Arap ülkelerinden talep var'
Güzin Ervardar, yasanın çıkmasıyla, talepte artış yaşandığını belirterek, Ortadoğu'dan, Arap ve Avrupa ülkelerinden talep aldıklarını söyledi. 
 
Milliyet/Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut sektörü temsilcileri Bakan Nebati ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi
  • 18.05.2022 17:18

Konut sektörü temsilcileri Bakan Nebati ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berek ...

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'
  • 15.04.2022 11:47

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, TÜİK'in mart ayı k ...

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!
  • 13.04.2022 15:17

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!

İNDER ''Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinde 400 bin dolar doğru karar'' ...

Borsa İstanbul'da gong Dap Gayrimenkul için çaldı
  • 25.02.2022 08:52

Borsa İstanbul'da gong Dap Gayrimenkul için çaldı

Dap Gayrimenkul Geliştirme hisseleri, Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmeye baş ...

DAP Gayrimenkul Geliştirme halka arz ediliyor!
  • 14.02.2022 17:07

DAP Gayrimenkul Geliştirme halka arz ediliyor!

Pandemi döneminde geliştirdiği ‘Sağlıklı Ev’ konseptini gayrimenkul sektörüne ka ...

Ziya Yılmaz ''Enflasyona karşı koruyacak en güvenli liman konut''
  • 14.01.2022 15:23

Ziya Yılmaz ''Enflasyona karşı koruyacak en güvenli liman konut''

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Küresel Konut Fiyat Endeksi'nin ...