maritbet girişmaritbet
Murat Kader: Spekülasyonlara bakmayın

Murat Kader: Spekülasyonlara bakmayın

İki Design Group'un sahibi Murat Kader, gayrimenkul sektörünü manipüle edenler olduğunu belirtti.

Avrupa Mimarlık Ödülleri'nden 9 ödülle dönen İki Design Group'un sahibi Murat Kader, 4 milyar dolarlık proje gerçekleştirdi. Devam eden projelerin metrekaresi ise toplam 14 milyon 500 bin. "Geçenlerde hesapladık İstanbul'un yüzde 4'ünün mimarisini biz yapmışız" diyen Kader, gayrimenkul sektöründe bugünlerde büyük spekülasyon olduğunu belirterek, "Her şeyin olumsuz gittiğini göstermeye çalışanlar var. Arsa fiyatları yükseldiği için alım fiyatları etkileniyor, alım da kredilere bağlı düşüyor. Şu an kredi faizleri yüzde 1.2 seviyesine çıktı. Yıl sonuna kadar istikrarlı bir hükümet kurulur, tek partili bir iktidar olursa hem döviz doğru bir yerlerde park eder hem de faizler düşer" diyor. İşte Kader'in çizdiği gayrimenkul tablosu:

Sizce gayrimenkulde alım var mı?

Bakın, dolar 3 liraya çıktığı dönemde biz 5 sözleşme yaptık. Arsaların birincisi 60, ikincisi 220, üçüncüsü ise 380 milyon TL'ye satın alındı. Adamlar dolar yükselmesine rağmen alıyor. Demek ki, bu ülkede bir umut var, devlete güveniliyor. Kim kendini böyle riske atabilir ki? Türkiye'nin ilk 10 gayrimenkul patronu benim masamda, bu adamlarla birebir çalışıyorum. Onlarda en ufak bir inançsızlık görsem almazdım.

Neden olumsuzluk pompalanıyor?

Bunu manipüle eden çok farklı mecralar var, Türkiye'de istikrarın olmadığını düşünen ya da bundan fayda sağladığına inanan... Bu hafta dünyanın ilk üçüne giren bir otomotiv markası yeni showroom'unu taşımak için milyonlarca dolarlık satın alma yaptı. Türkiye'ye inanmasalar 'seçimi bekleyelim' derlerdi. Ama parasını basıp çatır çatır, aldılar.

Sizin rekorunuzu kıran var mı?

Bir müteahhit olarak 20 milyon metrekareye çıkan bile çok az. 15 milyar dolarlık bir yatırımın çizgisini attık. Berlin Parlamentosu'nda Almanya Cumhurbaşkanı bana ekonomi ödülü verdi. Projelerimizin yüzde 30'unda Alman menşeli ürün kullanıldığı için.

Yurtdışında projeleriniz var mı?

Karadağ Montenegro'da bir otel ve rezidans projesi yapıyoruz. Bakü'de 5 yıldızlı Intercontinantel'i çizdik. Gabala'da da gümrük akademileri binasını yapıyoruz. Yurt içine daha fazla eğildik. Buradaki projelerimiz yüzde 80'e çıktı.

Yaşar Kemal Kültür Merkezi Kartal-Maltepe hattı çok değerlendi, ne düşünüyorsunuz?

Siemens taşınıyor, onların arazisine ve Dap Yapı'nın kuzeyindeki bölgeye proje yapıyoruz. Bir de Yaşar Kemal Kültür Merkezi'ni çizdik. Full kütüphane bir cephe yaptım.

Ödüllü Vadi İstanbul projesinde son durum nedir?

Türkiye'nin ilk mini finikülerini biz yaptık. Vadi İstanbul'dan Göktürk'e kadar olan tarihi dekovil hattını ihale ediyoruz. Yani orası Göktürk'le Vadi İstanbul'u metroyla bağlıyor. Oranın tüm yatırımını değiştirecek. 2B'ler satışa çıkıyor. Gaziosmanpaşa'da 4.7 milyon metrekare arazinin 1.3 milyonunu projelendiriyoruz.

İstanbul dışında projeleriniz nedir?

Bursa'da Türkiye'nin en büyük açık hava tiyatrosunu yapıyoruz. 5 bin 500 kişilik olacak. Bu projeyle Londra'da ödül aldık, şu an ihalesi yapılıyor. Kıbrıs'ta Adalı Holding'e bir resort casino projesi yapıyoruz. 5 farklı oteli alttan birleştirip, Las Vegas türü bir yatırım yapmak istiyorlar. Projelerini bitirdik, şu an uygulama projeleri aşamasındayız. Darıca çok özel bir yer. Özellikle Marmaray ve hızlı trenin durakları Darıca'da kesişiyor. İstasyon bir yıl içinde aktif olacak, inşaatı devam ediyor. Orada 400 dönümlük arsada bir kent yaratıyoruz. 1.3 milyon metrekarelik bir yatırım var. Orada marina ve denize ulaşan tek projedir. İstanbul'da bu büyüklükte hiçbir proje yok. Bodrum'da yürümekte olan iki tane projemiz var. Biri Yalıkavak'ta 105 dönümlük, diğeri Cennet Koyu'nda 270 dönümlük bir proje. 270 dönüm projeye tamamen organik ve kırsal yaşamı vurgulayacak bir yazlık yatırımı yapıyoruz. Aslında 'yazlık' diyoruz ama biz tamamını 12 ay yaşanacakmış gibi kurguluyoruz.

(Sabah)

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Bu bölgenin gelişiminin önü çok açık'
  • 19.09.2017 15:23

'Bu bölgenin gelişiminin önü çok açık'

Vadikoru projesinin mimarı ve İki Design Group Kurucu Ortağı Yüksek Mimarı Murat ...

Murat Kader, Tema İstanbul'u anlatıyor!
  • 07.08.2015 16:45

Murat Kader, Tema İstanbul'u anlatıyor!

İki Design Group Kurucu Ortağı Murat Kader, Tema İstanbul projesinin hikayesini ...

Murat Kader'in gözüyle Piyalepaşa İstanbul!
  • 10.03.2015 22:16

Murat Kader'in gözüyle Piyalepaşa İstanbul!

Piyalepaşa İstanbul'un mimarı Murat Kader, projeyle birlikte bölgenin kaderinin ...

Murat Kader 'Kentsel dönüşüm projelerini tasarlayacağız'
  • 13.09.2014 16:02

Murat Kader 'Kentsel dönüşüm projelerini tasarlayacağız'

CNR Emlak Fuarı 2014'te karşılaştığımız 2 Design Group Kurucu Ortağı Murat Kader ...

Murat Kader, Spine Tower'la MIPIM'de ödül aldı
  • 14.03.2014 09:11

Murat Kader, Spine Tower'la MIPIM'de ödül aldı

İki Design kurucu ortağı Murat Kader, Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen MIPI ...

Murat Kader 'Vadistanbul Bulvar ofis tarzına yeni soluk getiriyor'
  • 20.02.2014 14:28

Murat Kader 'Vadistanbul Bulvar ofis tarzına yeni soluk getiriyor'

İki Design Kurucu Ortağı ve Mimar Murat Kader, Vadi İstanbul Bulvar projesinin o ...